Surówka z modrej kapusty i jabłka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z modrej kapusty i jabłka

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

null

5 łyżek

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj. Gotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut, odcedź i przelej zimną wodą.

Krok 2

Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, skrop połową soku z cytryny i posyp skórką.

Krok 3

Obraną cebulę drobno posiekaj. Ogórki pokrój w kostkę.

Krok 4

Jabłko , cebule i ogórki wymieszaj z kapustą. Skrop pozostałym sokiem z cytryny i oliwą. Przypraw solą i pieprzem.

Krok 5

Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z modrej kapusty i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z modrej kapusty i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z modrej kapusty i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z modrej kapusty i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z modrej kapusty i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z modrej kapusty i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z modrej kapusty i jabłka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z modrej kapusty i jabłka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej