Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym
łatwe
129 osób zapisało

Składniki
0.25 sztuki
4 sztuki
0.25 pęczka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę drobno szatkujemy i oprószamy odrobiną soli by zmiękła.
Krok 2
Łodygi selera kroimy w plasterki.
Krok 3
Natkę pietruszki siekamy drobno.
Krok 4
Majonez mieszamy z jogurtem oraz rozkruszoną mini kostką czosnkową Knorr.
Krok 5
Sosem polewamy sałatkę i mieszamy.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym
Proponowana w tym przepisie surówka jest dość uniwersalnym dodatkiem do dań obiadowych. Może stanowić świetne uzupełnienie potraw mięsnych, warto połączyć ją np. z kotletami drobiowymi. Równie dobrze będzie pasować do pieczonych w piekarniku ziemniaków w mundurkach. Pamiętaj jednak, że to tylko dwie z licznych propozycji, łącz ją również z innymi przygotowanymi przez siebie daniami. Jeśli znajdziesz na nią własny sposób, koniecznie podziel się nim w komentarzu. Wracając jednak do samej surówki – przyrządza się ją na bazie białej kapusty, która – odpowiednio wybrana – zapewni potrawie chrupkość. Pasować będą do niej łodygi selera naciowego, które warto pokroić w dobrze prezentujące się na talerzu plasterki. Drobno posiekana natka pietruszki nada całości wyrazistego smaku. Spoiwem łączącym główne składniki jest sos czosnkowy. Łatwo go przyrządzisz, mieszając ze sobą majonez z jogurtem greckim i suszonym czosnkiem w kostkach. Sprawdź, jakie to łatwe, inspirując się rekomendowanym przez nas przepisem.