Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

3

heart
46 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.25 sztuki

4 sztuki

0.25 pęczka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę drobno szatkujemy i oprószamy odrobiną soli by zmiękła.

Krok 2

Łodygi selera kroimy w plasterki.

Krok 3

Natkę pietruszki siekamy drobno.

Krok 4

Majonez mieszamy z jogurtem oraz rozkruszoną mini kostką czosnkową Knorr.

Krok 5

Sosem polewamy sałatkę i mieszamy.

 Dorota Wdowińska-Rozbicka

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Surówka z białej kapusty z sosem czosnkowymSurówka z białej kapusty z sosem czosnkowym

Proponowana w tym przepisie surówka jest dość uniwersalnym dodatkiem do dań obiadowych. Może stanowić świetne uzupełnienie potraw mięsnych, warto połączyć ją np. z kotletami drobiowymi. Równie dobrze będzie pasować do pieczonych w piekarniku ziemniaków w mundurkach. Pamiętaj jednak, że to tylko dwie z licznych propozycji, łącz ją również z innymi przygotowanymi przez siebie daniami. Jeśli znajdziesz na nią własny sposób, koniecznie podziel się nim w komentarzu. Wracając jednak do samej surówki – przyrządza się ją na bazie białej kapusty, która – odpowiednio wybrana – zapewni potrawie chrupkość. Pasować będą do niej łodygi selera naciowego, które warto pokroić w dobrze prezentujące się na talerzu plasterki. Drobno posiekana natka pietruszki nada całości wyrazistego smaku. Spoiwem łączącym główne składniki jest sos czosnkowy. Łatwo go przyrządzisz, mieszając ze sobą majonez z jogurtem greckim i suszonym czosnkiem w kostkach. Sprawdź, jakie to łatwe, inspirując się rekomendowanym przez nas przepisem.