Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
2 łyżki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę oczyść z wierzchnich liści, opłucz i osusz. Następnie przetnij ją na pół wzdłuż i pokrój w kostkę.
Krok 2
Papryki oczyść i pokrój w kostkę. Natkę posiekaj.
Krok 3
W misce wymieszaj sos Knorr z wodą i majonezem.
Krok 4
Do kapusty dodaj papryki, natkę pietruszki i wymieszaj. Sałatkę polej sosem 15 min. przed podaniem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejSurówka z kapusty pekińskiej z papryką
Kapusta pekińska stanowi bardzo dobrą bazę wszelkich sałatek oraz surówek. Jest krucha, delikatna, doskonale łączy się z wieloma innymi składnikami, np. pomidorami, jajkami, ogórkami czy mięsem z kurczaka. Spróbuj też pysznego i jednocześnie prostego połączenia kapusty pekińskiej z papryką. Wybierz warzywa w rożnych kolorach: czerwonym, zielonym i żółtym, żeby surówka była jak najbardziej urozmaicona. Pokrój je na równą kostkę i połącz z pokrojoną wcześniej kapustą. Dodaj także posiekaną drobno natkę pietruszki. Smacznym dodatkiem będzie również koperek. Przygotuj gęsty i wyrazisty w smaku sos czosnkowy z majonezem, który bardzo dobrze urozmaici łagodną potrawę. Jeśli chcesz, dorzuć też garść grzanek z chleba. Surówkę z kapusty pekińskiej z papryką podawaj jako dodatek do obiadu, np. kotletów drobiowych, udek z kurczaka, białych ryb smażonych i pieczonych. Będzie także smaczną przekąską na drugie śniadanie, podaną z dodatkiem wędlin, pieczywa albo samodzielnie. Sprawdź dokładne proporcje i przygotuj tę pyszną surówkę na najbliższą okazję.