Przepisy na kapustę

0 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (0)

Niestety nie znaleźliśmy żadnych przepisów :(

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KapustaKapusta

Oto warzywo, którego prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Obecne jest w wielu polskich przepisach, przez co często postrzega się kapustę jako produkt pospolity i niezbyt interesujący. Czas skończyć z tego typu skojarzeniami. Właściwe potraktowanie kapusty zamieni ją w potrawy nie tylko smaczne, ale też modne i szykowne. Trudno w to uwierzyć? Rozgrzejcie patelnie i piekarniki. Zapowiada się niezrównana, kapuściana przygoda!

Dla kogo?

Zwolennicy tradycyjnej kuchni już mogą zacierać ręce i szykować się na ucztę. Liście kapusty to nieodzowny składnik powszechnie uwielbianych gołąbków. Zarówno w wersji z mielonym mięsem i ryżem, jak i grzybami leśnymi z dodatkiem kaszy. Wigilijne kulebiaki z kapuścianym farszem warto przygotowywać nawet w lecie. Czy ktoś odmówi porcji bigosu? Lepiej od razu przygotować dokładki. Łazanki i kapuśniak to dla wielu osób wspomnienie smaków dzieciństwa. Aby zjeść pierwszorzędną kwaśnicę, wcale nie trzeba wybierać się na wyprawę do górskiego schroniska. Można zrobić się głodnym na samą myśl o tym, co jeszcze kapusta ma do zaoferowania.

Na jaką okazję?

Wiele ze wspomnianych dań może jednoznacznie kojarzyć się ze świątecznym stołem. Kapusty nie powinniście jednak spisywać na straty, gdy przemawiają do Was bardziej nowoczesne przepisy. Zamiast żeberek i golonki przygotujcie risotto z kapuścianym dodatkiem. Sałatka Coleslaw z powodzeniem zastąpi zasmażaną kapustę. Możecie dorzucić ją do domowej wersji hot dogów. Atrakcyjnym sposobem na podanie kapusty jest zrobienie z niej nadzienia do tarty.

Czy wiesz, że?

Kapusta jest ważnym elementem kuchni niemieckiej. Choć nie brzmi dla nas zbyt egzotycznie, warto próbować także jej przysmaków. Kapustę można podawać z niewielkimi, smażonymi kartofelkami i kiełbaskami. Zielona kiszona kapusta jest nazywana sauerkraut.

Dla urozmaicenia:

W Polsce najbardziej znaną odmianą jest kapusta biała. W sklepach łatwo jest znaleźć również delikatniejszą kapustę włoską. Czerwona nada daniom kolorytu, a pekińska sprawdzi się w orientalnych specjałach.