Dania i potrawy z kapusty | Przepisy.pl pixel

Przepisy na dania z kapustą

155 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KapustaKapusta

Oto warzywo, którego prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Obecne jest w wielu polskich przepisach, przez co często postrzega się kapustę jako produkt pospolity i niezbyt interesujący. Czas skończyć z tego typu skojarzeniami. Właściwe potraktowanie kapusty zamieni ją w potrawy nie tylko smaczne, ale też modne i szykowne. Trudno w to uwierzyć? Rozgrzejcie patelnie i piekarniki. Zapowiada się niezrównana, kapuściana przygoda!

Dla kogo?

Zwolennicy tradycyjnej kuchni już mogą zacierać ręce i szykować się na ucztę. Liście kapusty to nieodzowny składnik powszechnie uwielbianych gołąbków. Zarówno w wersji z mielonym mięsem i ryżem, jak i grzybami leśnymi z dodatkiem kaszy. Wigilijne kulebiaki z kapuścianym farszem warto przygotowywać nawet w lecie. Czy ktoś odmówi porcji bigosu? Lepiej od razu przygotować dokładki. Łazanki i kapuśniak to dla wielu osób wspomnienie smaków dzieciństwa. Aby zjeść pierwszorzędną kwaśnicę, wcale nie trzeba wybierać się na wyprawę do górskiego schroniska. Można zrobić się głodnym na samą myśl o tym, co jeszcze kapusta ma do zaoferowania.

Na jaką okazję?

Wiele ze wspomnianych dań może jednoznacznie kojarzyć się ze świątecznym stołem. Kapusty nie powinniście jednak spisywać na straty, gdy przemawiają do Was bardziej nowoczesne przepisy. Zamiast żeberek i golonki przygotujcie risotto z kapuścianym dodatkiem. Sałatka Coleslaw z powodzeniem zastąpi zasmażaną kapustę. Możecie dorzucić ją do domowej wersji hot dogów. Atrakcyjnym sposobem na podanie kapusty jest zrobienie z niej nadzienia do tarty.

Czy wiesz, że?

Kapusta jest ważnym elementem kuchni niemieckiej. Choć nie brzmi dla nas zbyt egzotycznie, warto próbować także jej przysmaków. Kapustę można podawać z niewielkimi, smażonymi kartofelkami i kiełbaskami. Zielona kiszona kapusta jest nazywana sauerkraut.

Dla urozmaicenia:

W Polsce najbardziej znaną odmianą jest kapusta biała. W sklepach łatwo jest znaleźć również delikatniejszą kapustę włoską. Czerwona nada daniom kolorytu, a pekińska sprawdzi się w orientalnych specjałach.