Zupa seczuańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

72

402 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1608 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2421 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

300 gramów

300 gramów

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w letniej wodzie, a po 20 minutach zagotuj w tej samej wodzie i gotuj przez 25 minut.

Zupa seczuańska - Krok 1

Krok 2

Następnie kapelusze pokrój na paski. Mięso pokrój na cieniutkie paski. Kapustę umyj i poszatkuj.

Zupa seczuańska - Krok 2

Krok 3

Makaron zalej gorącą wodą. Jak ostygnie to go odcedź.

Zupa seczuańska - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzany olej wrzuć mięso i po kilku minutach smażenia kapustę oraz grzyby. Smaż 3 minuty.

Zupa seczuańska - Krok 4

Krok 5

Składniki zalej litrem ciepłej wody, dodaj kostkę Knorr i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 5 minut.

Zupa seczuańska - Krok 5

Krok 6

Następnie dorzuć posiekane szalotki, olej sezamowy, paprykę, ocet i sos sojowy. Podgrzewaj jeszcze 2 minuty.

Zupa seczuańska - Krok 6

Krok 7

Do miseczki włóż makaron i posiekaną kolendrę. Zalej gorącą zupą i natychmiast podawaj.

Zupa seczuańska - Krok 7
9

Opinie o przepisie

  • Karina Kupka

    Karina Kupka , 16.01.2020

    Bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Sosnowska

    Sylwia Sosnowska , 04.10.2018

    Bardzo smaczna. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Więzowska

    Justyna Więzowska , 23.11.2016

    To wszystko zależy od wołowiny...jest 12 - rodzajów i kazdy kawałek inaczej smakuje inaczej się robi i czas obróbki mięsa ma znaczenie:) pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Callsen

    Ewelina Callsen , 23.11.2016

    Szkoda czasu i mięsa na to. Serio

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Anna Olszewska

    Magdalena Anna Olszewska , 22.11.2016

    Ja robiłam i osobiście mi nie podeszła, mimo ze kuchnię azjatycka uwielbiam! Wolę zdecydowanie tajskie smaki. Ta była jakaś taka nie bardzo....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Magdowska Beczek

    Małgorzata Magdowska Beczek , 22.11.2016

    Tylko ciekawe czy zjadliwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 22.11.2016

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Czeryna Alwas

    Renata Czeryna Alwas , 22.11.2016

    Ciekawe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Arbuz Szulc

    Arek Arbuz Szulc , 02.11.2016

    ie ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa seczuańskaZupa seczuańska

Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi z łatwością przyrządzisz samodzielnie. Jej przygotowanie rozpocznij od namoczenia grzybów mun, których cechą charakterystyczną jest świetne wchłanianie smaków i zapachów. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż paski wieprzowiny, a kiedy nieco się zarumienią – również kapustę pekińską i ugotowane wcześniej grzyby. Składniki na patelni zalej ciepłą wodą i rozpuść w niej nadającą smaku kostkę rosołową. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut. Dodaj do powstającego wywaru posiekane cebule szalotki, olej sezamowy oraz sproszkowaną ostrą paprykę (którą z powodzeniem zastąpisz kilkoma kroplami pikantnego sosu tabasco). Smak dania podkreślisz także poprzez użycie octu winnego oraz jasnego sosu sojowego. Gotową zupę podawaj z porcją makaronu ryżowego, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste: wystarczy, że zalejesz go gorącą wodą i po ostygnięciu odcedzisz. Danie serwuj z posiekaną kolendrą. Sprawdź, jak smakuje zupa seczuańska.