Zupa seczuańska - przepis: z wieprzowiną | Przepisy.pl pixel

Zupa seczuańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

103

679 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2312 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3969 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

300 gramów

300 gramów

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w letniej wodzie, a po 20 minutach zagotuj w tej samej wodzie i gotuj przez 25 minut.

Zupa seczuańska - Krok 1

Krok 2

Następnie kapelusze pokrój na paski. Mięso pokrój na cieniutkie paski. Kapustę umyj i poszatkuj.

Zupa seczuańska - Krok 2

Krok 3

Makaron zalej gorącą wodą. Jak ostygnie to go odcedź.

Zupa seczuańska - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzany olej wrzuć mięso i po kilku minutach smażenia kapustę oraz grzyby. Smaż 3 minuty.

Zupa seczuańska - Krok 4

Krok 5

Składniki zalej litrem ciepłej wody, dodaj kostkę Knorr i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 5 minut.

Zupa seczuańska - Krok 5

Krok 6

Następnie dorzuć posiekane szalotki, olej sezamowy, paprykę, ocet i sos sojowy. Podgrzewaj jeszcze 2 minuty.

Zupa seczuańska - Krok 6

Krok 7

Do miseczki włóż makaron i posiekaną kolendrę. Zalej gorącą zupą i natychmiast podawaj.

Zupa seczuańska - Krok 7
10

Opinie o przepisie

  • Gosia

    Gosia , 17.03.2023

    Rewelacyjna zupa , często robię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Kupka

    Karina Kupka , 16.01.2020

    Bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Sosnowska

    Sylwia Sosnowska , 04.10.2018

    Bardzo smaczna. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Więzowska

    Justyna Więzowska , 23.11.2016

    To wszystko zależy od wołowiny...jest 12 - rodzajów i kazdy kawałek inaczej smakuje inaczej się robi i czas obróbki mięsa ma znaczenie:) pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Callsen

    Ewelina Callsen , 23.11.2016

    Szkoda czasu i mięsa na to. Serio

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Anna Olszewska

    Magdalena Anna Olszewska , 22.11.2016

    Ja robiłam i osobiście mi nie podeszła, mimo ze kuchnię azjatycka uwielbiam! Wolę zdecydowanie tajskie smaki. Ta była jakaś taka nie bardzo....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Magdowska Beczek

    Małgorzata Magdowska Beczek , 22.11.2016

    Tylko ciekawe czy zjadliwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 22.11.2016

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Czeryna Alwas

    Renata Czeryna Alwas , 22.11.2016

    Ciekawe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Arbuz Szulc

    Arek Arbuz Szulc , 02.11.2016

    ie ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa seczuańskaZupa seczuańska

Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi z łatwością przyrządzisz samodzielnie. Na liście składników nie powinno zabraknąć makaronu ryżowego i grzybów mun, czyli składników, których na próżno szukać w lokalnych przepisach. Zupa chińska z kurczakiem i kapustą pekińską smakowicie przełamuje monotonię w kuchni i jadalni!

Dla kogo?

Przygotowanie zupy chińskiej z kapustą pekińską rozpocznij od namoczenia grzybów mun, których cechą charakterystyczną jest świetne wchłanianie smaków i zapachów. Po dokładkę seczuańskiej zupy zgłoszą się wszyscy amatorzy orientalnych rarytasów, którzy nie boją się próbować nowych produktów i połączeń smakowych.

Na jaką okazję?

Zupę z kapusty pekińskiej po chińsku możesz śmiało serwować podczas przyjęcia albo kolacji, na którą zapraszasz znajomych. By wszystko poszło jak z płatka, trzymaj się naszych wytycznych z przepisu na zupę po seczuańsku. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż paski wieprzowiny, a kiedy nieco się zarumienią – również kapustę pekińską i ugotowane wcześniej grzyby. Składniki na patelni zalej ciepłą wodą i rozpuść w niej nadającą smaku kostkę rosołową. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj według przepisu na zupę seczuańską przez kilka minut.

Czy wiesz, że?

Dodaj do powstającego wywaru na zupę po seczuańsku posiekane cebule szalotki, olej sezamowy oraz sproszkowaną ostrą paprykę (którą z powodzeniem zastąpisz kilkoma kroplami pikantnego sosu tabasco). Smak zupy seczuańskiej podkreślisz także poprzez użycie octu winnego oraz jasnego sosu sojowego. Nie pomijaj żadnego składnika.

Dla urozmaicenia:

Gotową zupę seczuańską podawaj z porcją makaronu ryżowego, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste: wystarczy, że zalejesz go gorącą wodą i po ostygnięciu odcedzisz. Danie serwuj z posiekaną kolendrą. Przepis na zupę seczuańską dopuszcza zastąpienie tej przyprawy świeżym szczypiorem.