Zupa seczuańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa seczuańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

85

530 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1765 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2835 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

300 gramów

300 gramów

4 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w letniej wodzie, a po 20 minutach zagotuj w tej samej wodzie i gotuj przez 25 minut.

Zupa seczuańska - Krok 1

Krok 2

Następnie kapelusze pokrój na paski. Mięso pokrój na cieniutkie paski. Kapustę umyj i poszatkuj.

Zupa seczuańska - Krok 2

Krok 3

Makaron zalej gorącą wodą. Jak ostygnie to go odcedź.

Zupa seczuańska - Krok 3

Krok 4

Na rozgrzany olej wrzuć mięso i po kilku minutach smażenia kapustę oraz grzyby. Smaż 3 minuty.

Zupa seczuańska - Krok 4

Krok 5

Składniki zalej litrem ciepłej wody, dodaj kostkę Knorr i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 5 minut.

Zupa seczuańska - Krok 5

Krok 6

Następnie dorzuć posiekane szalotki, olej sezamowy, paprykę, ocet i sos sojowy. Podgrzewaj jeszcze 2 minuty.

Zupa seczuańska - Krok 6

Krok 7

Do miseczki włóż makaron i posiekaną kolendrę. Zalej gorącą zupą i natychmiast podawaj.

Zupa seczuańska - Krok 7
9

Opinie o przepisie

  • Karina Kupka

    Karina Kupka , 16.01.2020

    Bardzo dobra

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia  Sosnowska

    Sylwia Sosnowska , 04.10.2018

    Bardzo smaczna. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Więzowska

    Justyna Więzowska , 23.11.2016

    To wszystko zależy od wołowiny...jest 12 - rodzajów i kazdy kawałek inaczej smakuje inaczej się robi i czas obróbki mięsa ma znaczenie:) pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Callsen

    Ewelina Callsen , 23.11.2016

    Szkoda czasu i mięsa na to. Serio

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Anna Olszewska

    Magdalena Anna Olszewska , 22.11.2016

    Ja robiłam i osobiście mi nie podeszła, mimo ze kuchnię azjatycka uwielbiam! Wolę zdecydowanie tajskie smaki. Ta była jakaś taka nie bardzo....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Magdowska Beczek

    Małgorzata Magdowska Beczek , 22.11.2016

    Tylko ciekawe czy zjadliwa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 22.11.2016

    Wygląda smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Czeryna Alwas

    Renata Czeryna Alwas , 22.11.2016

    Ciekawe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arek Arbuz Szulc

    Arek Arbuz Szulc , 02.11.2016

    ie ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa seczuańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa seczuańskaZupa seczuańska

Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi z łatwością przyrządzisz samodzielnie. Jej przygotowanie rozpocznij od namoczenia grzybów mun, których cechą charakterystyczną jest świetne wchłanianie smaków i zapachów. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż paski wieprzowiny, a kiedy nieco się zarumienią – również kapustę pekińską i ugotowane wcześniej grzyby. Składniki na patelni zalej ciepłą wodą i rozpuść w niej nadającą smaku kostkę rosołową. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut. Dodaj do powstającego wywaru posiekane cebule szalotki, olej sezamowy oraz sproszkowaną ostrą paprykę (którą z powodzeniem zastąpisz kilkoma kroplami pikantnego sosu tabasco). Smak dania podkreślisz także poprzez użycie octu winnego oraz jasnego sosu sojowego. Gotową zupę podawaj z porcją makaronu ryżowego, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste: wystarczy, że zalejesz go gorącą wodą i po ostygnięciu odcedzisz. Danie serwuj z posiekaną kolendrą. Sprawdź, jak smakuje zupa seczuańska.