
Składniki
100 gramów
1 sztuka
300 gramów
300 gramów
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w letniej wodzie, a po 20 minutach zagotuj w tej samej wodzie i gotuj przez 25 minut.

Krok 2
Następnie kapelusze pokrój na paski. Mięso pokrój na cieniutkie paski. Kapustę umyj i poszatkuj.

Krok 3
Makaron zalej gorącą wodą. Jak ostygnie to go odcedź.

Krok 4
Na rozgrzany olej wrzuć mięso i po kilku minutach smażenia kapustę oraz grzyby. Smaż 3 minuty.

Krok 5
Składniki zalej litrem ciepłej wody, dodaj kostkę Knorr i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 5 minut.

Krok 6
Następnie dorzuć posiekane szalotki, olej sezamowy, paprykę, ocet i sos sojowy. Podgrzewaj jeszcze 2 minuty.

Krok 7
Do miseczki włóż makaron i posiekaną kolendrę. Zalej gorącą zupą i natychmiast podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa seczuańska
Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi z łatwością przyrządzisz samodzielnie. Na liście składników nie powinno zabraknąć makaronu ryżowego i grzybów mun, czyli składników, których na próżno szukać w lokalnych przepisach. Zupa chińska z kurczakiem i kapustą pekińską smakowicie przełamuje monotonię w kuchni i jadalni!
Dla kogo?
Przygotowanie zupy chińskiej z kapustą pekińską rozpocznij od namoczenia grzybów mun, których cechą charakterystyczną jest świetne wchłanianie smaków i zapachów. Po dokładkę seczuańskiej zupy zgłoszą się wszyscy amatorzy orientalnych rarytasów, którzy nie boją się próbować nowych produktów i połączeń smakowych.
Na jaką okazję?
Zupę z kapusty pekińskiej po chińsku możesz śmiało serwować podczas przyjęcia albo kolacji, na którą zapraszasz znajomych. By wszystko poszło jak z płatka, trzymaj się naszych wytycznych z przepisu na zupę po seczuańsku. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż paski wieprzowiny, a kiedy nieco się zarumienią – również kapustę pekińską i ugotowane wcześniej grzyby. Składniki na patelni zalej ciepłą wodą i rozpuść w niej nadającą smaku kostkę rosołową. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj według przepisu na zupę seczuańską przez kilka minut.
Czy wiesz, że?
Dodaj do powstającego wywaru na zupę po seczuańsku posiekane cebule szalotki, olej sezamowy oraz sproszkowaną ostrą paprykę (którą z powodzeniem zastąpisz kilkoma kroplami pikantnego sosu tabasco). Smak zupy seczuańskiej podkreślisz także poprzez użycie octu winnego oraz jasnego sosu sojowego. Nie pomijaj żadnego składnika.
Dla urozmaicenia:
Gotową zupę seczuańską podawaj z porcją makaronu ryżowego, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste: wystarczy, że zalejesz go gorącą wodą i po ostygnięciu odcedzisz. Danie serwuj z posiekaną kolendrą. Przepis na zupę seczuańską dopuszcza zastąpienie tej przyprawy świeżym szczypiorem.