
Składniki
100 gramów
1 sztuka
300 gramów
300 gramów
4 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz w letniej wodzie, a po 20 minutach zagotuj w tej samej wodzie i gotuj przez 25 minut.

Krok 2
Następnie kapelusze pokrój na paski. Mięso pokrój na cieniutkie paski. Kapustę umyj i poszatkuj.

Krok 3
Makaron zalej gorącą wodą. Jak ostygnie to go odcedź.

Krok 4
Na rozgrzany olej wrzuć mięso i po kilku minutach smażenia kapustę oraz grzyby. Smaż 3 minuty.

Krok 5
Składniki zalej litrem ciepłej wody, dodaj kostkę Knorr i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 5 minut.

Krok 6
Następnie dorzuć posiekane szalotki, olej sezamowy, paprykę, ocet i sos sojowy. Podgrzewaj jeszcze 2 minuty.

Krok 7
Do miseczki włóż makaron i posiekaną kolendrę. Zalej gorącą zupą i natychmiast podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa seczuańska
Zupa seczuańska to jedno z popularniejszych dań kuchni azjatyckiej, które dzięki temu przepisowi z łatwością przyrządzisz samodzielnie. Na liście składników nie powinno zabraknąć makaronu ryżowego i grzybów mun, czyli składników, których na próżno szukać w lokalnych przepisach. Zupa chińska z kurczakiem i kapustą pekińską smakowicie przełamuje monotonię w kuchni i jadalni!
Dla kogo?
Przygotowanie zupy chińskiej z kapustą pekińską rozpocznij od namoczenia grzybów mun, których cechą charakterystyczną jest świetne wchłanianie smaków i zapachów. Po dokładkę seczuańskiej zupy zgłoszą się wszyscy amatorzy orientalnych rarytasów, którzy nie boją się próbować nowych produktów i połączeń smakowych.
Na jaką okazję?
Zupę z kapusty pekińskiej po chińsku możesz śmiało serwować podczas przyjęcia albo kolacji, na którą zapraszasz znajomych. By wszystko poszło jak z płatka, trzymaj się naszych wytycznych z przepisu na zupę po seczuańsku. Na dobrze rozgrzanym oleju podsmaż paski wieprzowiny, a kiedy nieco się zarumienią – również kapustę pekińską i ugotowane wcześniej grzyby. Składniki na patelni zalej ciepłą wodą i rozpuść w niej nadającą smaku kostkę rosołową. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj według przepisu na zupę seczuańską przez kilka minut.
Czy wiesz, że?
Dodaj do powstającego wywaru na zupę po seczuańsku posiekane cebule szalotki, olej sezamowy oraz sproszkowaną ostrą paprykę (którą z powodzeniem zastąpisz kilkoma kroplami pikantnego sosu tabasco). Smak zupy seczuańskiej podkreślisz także poprzez użycie octu winnego oraz jasnego sosu sojowego. Nie pomijaj żadnego składnika.
Dla urozmaicenia:
Gotową zupę seczuańską podawaj z porcją makaronu ryżowego, którego przygotowanie jest wyjątkowo proste: wystarczy, że zalejesz go gorącą wodą i po ostygnięciu odcedzisz. Danie serwuj z posiekaną kolendrą. Przepis na zupę seczuańską dopuszcza zastąpienie tej przyprawy świeżym szczypiorem.