
Składniki
300 gramów
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
150 gramów
5 łyżek
2 łyżki
15 gramów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę wlej do rondla, dodaj kostkę Knorr i ugotuj esencjonalny bulion.

Krok 2
Następnie pokrój schab w plastry, zmiażdż czosnek, zetrzyj imbir i dodaj do rondla razem z 2 łyżkami sosu sojowego.

Krok 3
Gotuj przez 3 minuty od momentu wrzenia, po czym schab przełóż na rozgrzaną patelnię.

Krok 4
Dolej resztę sosu sojowego, miód i kilka łyżek wywaru. Smaż przez 5 minut, aż mięso zbrązowieje. Następnie pokrój w paski.

Krok 5
Do rondla z wywarem wrzuć główki kapusty pokrojone w kwadraty, cebulę dymkę pokrojoną w paski, makaron i pokrojone w plastry pieczarki. Gotuj przez 5 minuty. Do miseczek przełóż mięso i zalej zupą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pak choi
Azjatyckie danie, które charakteryzujące się bogactwem smaków, a do tego proste w przygotowaniu – to zupa pak choi. Zacznij od ugotowania bulionu i przygotowania plastrów schabu, które będą najlepsze, jeśli najpierw je podgotujesz, a następnie usmażysz. Dopraw mięso sosem sojowym i miodem. Zajrzyj do naszego przepisu na zupę orientalną z pak choi, by poznać kolejne etapy przyrządzania tej smacznej potrawy.
Dla kogo?
Wśród fanów zdecydowanych smaków oraz azjatyckich frykasów zupa z kapustą pak choi zrobi furorę. Jakie składniki odpowiadają za jej charakter? Do wywaru dodaj przekrojoną na pół trawę cytrynową i imbir, które dodadzą zupie z pak choi wyrazistości i orientalnego charakteru. Po chwili wrzuć pozostałe dodatki, w tym chiński makaron – dobry będzie także sojowy lub ryżowy, które świetnie wchłaniają smaki, oraz pieczarki.
Na jaką okazję?
Zupa pak choi to doskonałe danie na obiad – dzięki zawartości mięsa i makaronu nie potrzeba już przyrządzać drugiego dania. Spróbuj, jaka jest dobra! Koniecznie podziel się jej smakiem z bliskimi. Zaproś znajomych w weekend na degustację zupy z pak choi. Będzie to idealny wstęp do udanego popołudnia.
Czy wiesz, że?
Nazwa zupy pak choi nawiązuje do głównego składnika, jakim jest chińska kapusta. Młode warzywa są niewielkie i zielone. Pokrój je na kawałki i dodaj do zupy pod koniec gotowania.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, by zupa z kapusty pak choi była jeszcze bardziej orientalna, zamień pieczarki na grzyby shiitake namoczone wcześniej w wodzie. Podawaj ze schabem pokrojonym w paski, możesz także posypać gotową zupę pak choi sezamem.