
Składniki
300 gramów
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
150 gramów
5 łyżek
2 łyżki
15 gramów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę wlej do rondla, dodaj kostkę Knorr i ugotuj esencjonalny bulion.

Krok 2
Następnie pokrój schab w plastry, zmiażdż czosnek, zetrzyj imbir i dodaj do rondla razem z 2 łyżkami sosu sojowego.

Krok 3
Gotuj przez 3 minuty od momentu wrzenia, po czym schab przełóż na rozgrzaną patelnię.

Krok 4
Dolej resztę sosu sojowego, miód i kilka łyżek wywaru. Smaż przez 5 minut, aż mięso zbrązowieje. Następnie pokrój w paski.

Krok 5
Do rondla z wywarem wrzuć główki kapusty pokrojone w kwadraty, cebulę dymkę pokrojoną w paski, makaron i pokrojone w plastry pieczarki. Gotuj przez 5 minuty. Do miseczek przełóż mięso i zalej zupą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pak choi
Azjatyckie danie, które charakteryzujące się bogactwem smaków, a do tego proste w przygotowaniu – to zupa pak choi. Zacznij od ugotowania bulionu i przygotowania plastrów schabu, które będą najlepsze, jeśli najpierw je podgotujesz, a następnie usmażysz. Dopraw mięso sosem sojowym i miodem. Zajrzyj do naszego przepisu na zupę orientalną z pak choi, by poznać kolejne etapy przyrządzania tej smacznej potrawy.
Dla kogo?
Wśród fanów zdecydowanych smaków oraz azjatyckich frykasów zupa z kapustą pak choi zrobi furorę. Jakie składniki odpowiadają za jej charakter? Do wywaru dodaj przekrojoną na pół trawę cytrynową i imbir, które dodadzą zupie z pak choi wyrazistości i orientalnego charakteru. Po chwili wrzuć pozostałe dodatki, w tym chiński makaron – dobry będzie także sojowy lub ryżowy, które świetnie wchłaniają smaki, oraz pieczarki.
Na jaką okazję?
Zupa pak choi to doskonałe danie na obiad – dzięki zawartości mięsa i makaronu nie potrzeba już przyrządzać drugiego dania. Spróbuj, jaka jest dobra! Koniecznie podziel się jej smakiem z bliskimi. Zaproś znajomych w weekend na degustację zupy z pak choi. Będzie to idealny wstęp do udanego popołudnia.
Czy wiesz, że?
Nazwa zupy pak choi nawiązuje do głównego składnika, jakim jest chińska kapusta. Młode warzywa są niewielkie i zielone. Pokrój je na kawałki i dodaj do zupy pod koniec gotowania.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, by zupa z kapusty pak choi była jeszcze bardziej orientalna, zamień pieczarki na grzyby shiitake namoczone wcześniej w wodzie. Podawaj ze schabem pokrojonym w paski, możesz także posypać gotową zupę pak choi sezamem.