Składniki
300 gramów
1 sztuka
300 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
150 gramów
5 łyżek
2 łyżki
15 gramów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wodę wlej do rondla, dodaj kostkę Knorr i ugotuj esencjonalny bulion.
Krok 2
Następnie pokrój schab w plastry, zmiażdż czosnek, zetrzyj imbir i dodaj do rondla razem z 2 łyżkami sosu sojowego.
Krok 3
Gotuj przez 3 minuty od momentu wrzenia, po czym schab przełóż na rozgrzaną patelnię.
Krok 4
Dolej resztę sosu sojowego, miód i kilka łyżek wywaru. Smaż przez 5 minut, aż mięso zbrązowieje. Następnie pokrój w paski.
Krok 5
Do rondla z wywarem wrzuć główki kapusty pokrojone w kwadraty, cebulę dymkę pokrojoną w paski, makaron i pokrojone w plastry pieczarki. Gotuj przez 5 minuty. Do miseczek przełóż mięso i zalej zupą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa pak choi
Azjatyckie danie, które charakteryzujące się bogactwem smaków, a do tego proste w przygotowaniu – to zupa pak choi. Zacznij od ugotowania bulionu i przygotowania plastrów schabu, które będą najlepsze, jeśli najpierw je podgotujesz, a następnie usmażysz. Dopraw mięso sosem sojowym i miodem. Zajrzyj do naszego przepisu na zupę orientalną z pak choi, by poznać kolejne etapy przyrządzania tej smacznej potrawy.
Dla kogo?
Wśród fanów zdecydowanych smaków oraz azjatyckich frykasów zupa z kapustą pak choi zrobi furorę. Jakie składniki odpowiadają za jej charakter? Do wywaru dodaj przekrojoną na pół trawę cytrynową i imbir, które dodadzą zupie z pak choi wyrazistości i orientalnego charakteru. Po chwili wrzuć pozostałe dodatki, w tym chiński makaron – dobry będzie także sojowy lub ryżowy, które świetnie wchłaniają smaki, oraz pieczarki.
Na jaką okazję?
Zupa pak choi to doskonałe danie na obiad – dzięki zawartości mięsa i makaronu nie potrzeba już przyrządzać drugiego dania. Spróbuj, jaka jest dobra! Koniecznie podziel się jej smakiem z bliskimi. Zaproś znajomych w weekend na degustację zupy z pak choi. Będzie to idealny wstęp do udanego popołudnia.
Czy wiesz, że?
Nazwa zupy pak choi nawiązuje do głównego składnika, jakim jest chińska kapusta. Młode warzywa są niewielkie i zielone. Pokrój je na kawałki i dodaj do zupy pod koniec gotowania.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz, by zupa z kapusty pak choi była jeszcze bardziej orientalna, zamień pieczarki na grzyby shiitake namoczone wcześniej w wodzie. Podawaj ze schabem pokrojonym w paski, możesz także posypać gotową zupę pak choi sezamem.