Tajska zupa - z kapusty pak choi: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa pak choi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

112

heart
811 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2071 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

150 gramów

5 łyżek

2 łyżki

15 gramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wodę wlej do rondla, dodaj kostkę Knorr i ugotuj esencjonalny bulion.

Zupa pak choi - Krok 1

Krok 2

Następnie pokrój schab w plastry, zmiażdż czosnek, zetrzyj imbir i dodaj do rondla razem z 2 łyżkami sosu sojowego.

Zupa pak choi - Krok 2

Krok 3

Gotuj przez 3 minuty od momentu wrzenia, po czym schab przełóż na rozgrzaną patelnię.

Zupa pak choi - Krok 3

Krok 4

Dolej resztę sosu sojowego, miód i kilka łyżek wywaru. Smaż przez 5 minut, aż mięso zbrązowieje. Następnie pokrój w paski.

Zupa pak choi - Krok 4

Krok 5

Do rondla z wywarem wrzuć główki kapusty pokrojone w kwadraty, cebulę dymkę pokrojoną w paski, makaron i pokrojone w plastry pieczarki. Gotuj przez 5 minuty. Do miseczek przełóż mięso i zalej zupą.

Zupa pak choi - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa pak choi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa pak choi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa pak choiZupa pak choi

Azjatyckie danie, które charakteryzujące się bogactwem smaków, a do tego proste w przygotowaniu – to zupa pak choi. Zacznij od ugotowania bulionu i przygotowania plastrów schabu, które będą najlepsze, jeśli najpierw je podgotujesz, a następnie usmażysz. Dopraw mięso sosem sojowym i miodem. Zajrzyj do naszego przepisu na zupę orientalną z pak choi, by poznać kolejne etapy przyrządzania tej smacznej potrawy.

Dla kogo?

Wśród fanów zdecydowanych smaków oraz azjatyckich frykasów zupa z kapustą pak choi zrobi furorę. Jakie składniki odpowiadają za jej charakter? Do wywaru dodaj przekrojoną na pół trawę cytrynową i imbir, które dodadzą zupie z pak choi wyrazistości i orientalnego charakteru. Po chwili wrzuć pozostałe dodatki, w tym chiński makaron – dobry będzie także sojowy lub ryżowy, które świetnie wchłaniają smaki, oraz pieczarki.

Na jaką okazję?

Zupa pak choi to doskonałe danie na obiad – dzięki zawartości mięsa i makaronu nie potrzeba już przyrządzać drugiego dania. Spróbuj, jaka jest dobra! Koniecznie podziel się jej smakiem z bliskimi. Zaproś znajomych w weekend na degustację zupy z pak choi. Będzie to idealny wstęp do udanego popołudnia.

Czy wiesz, że?

Nazwa zupy pak choi nawiązuje do głównego składnika, jakim jest chińska kapusta. Młode warzywa są niewielkie i zielone. Pokrój je na kawałki i dodaj do zupy pod koniec gotowania.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, by zupa z kapusty pak choi była jeszcze bardziej orientalna, zamień pieczarki na grzyby shiitake namoczone wcześniej w wodzie. Podawaj ze schabem pokrojonym w paski, możesz także posypać gotową zupę pak choi sezamem.