Przepisy na Zupy orientalne | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zupy orientalne

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupy orientalneZupy orientalne

Co łączy ze sobą zupy orientalne? W wielu z nich znajdziesz korzenne przyprawy, cynamon, anyż i mieszankę curry. Doprawia się je także sokiem z limonki, ostrą papryczką chili, imbirem, kolendrą. Wiele z nich podaje się z dużymi kawałkami mięsa wołowego lub kurczaka, makaronem ryżowym albo sojowym i kiełkami. Na Bliskim Wschodzie dość częsty jest dodatek marchewki i ciecierzycy. Na Dalekim – sosu sojowego i rybnego. Wszystkie te zupy charakteryzuje jednak wyrazisty smak i zapach. Popularność zyskała w Polsce szczególnie wietnamska zupa pho, czyli rodzaj azjatyckiego rosołu, podawanego z wołowiną i makaronem ryżowym. Przygotuj go, zadbaj o to, by łączył w sobie wiele różnych smaków. Do łagodnego mięsa, makaronu i fasoli dodaj nieco czosnku, chili, imbiru, kolendry oraz soku z limonki. Dalekowschodnią odmianą rosołu jest także pak choi, zupa podawana z kapustą, mięsem i makaronem. Jest nieco delikatniejsza w smaku niż pho. Spróbuj też bulionu z kurczakiem i szpinakiem. Dopraw go do smaku sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Do orientalnych zup dodaje się też owoce morza. Tajska zupa z krewetkami to pyszne danie, odpowiednie na przystawkę. Przygotujesz ją zarówno ze świeżych, jak i mrożonych skorupiaków. Ciekawą propozycją bezmięsną jest z kolei tajska zupa z chili, z dodatkiem trawy cytrynowej i limonki. Nieco inne są zupy kuchni arabskiej. Bardziej kremowe, na bazie soczewicy, ciecierzycy, kalafiora czy pomidorów. Jedną z najbardziej klasycznych jest harira. To danie marokańskie, czyli gęsta zupa, na bazie mięsa, ciecierzycy, pomidorów i selera naciowego. Jej bardzo ważnym składnikiem są przyprawy: gałka muszkatołowa, suszony imbir i cynamon. Całość dopraw kurkumą i szafranem. Zupę podawaj ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Jeśli lubisz zupy kremy, spróbuj też marokańskiego kremu z marchewki. Na początek podsmaż razem marchewkę, ziemniaki i cebulę. Zalej je bulionem, a następnie dopraw i zmiksuj. Podawaj z kwaśną śmietaną. Zobacz, jak łączyć ze sobą składniki i dobierać ich proporcje, by ugotować pyszną zupę. Sprawdź nasze przepisy.