Przepisy na Zupy orientalne
41 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Zupy orientalne
Co łączy ze sobą zupy orientalne? W wielu z nich znajdziesz korzenne przyprawy, cynamon, anyż i mieszankę curry. Doprawia się je także sokiem z limonki, ostrą papryczką chili, imbirem, kolendrą. Wiele z nich podaje się z dużymi kawałkami mięsa wołowego lub kurczaka, makaronem ryżowym albo sojowym i kiełkami. Na Bliskim Wschodzie dość częsty jest dodatek marchewki i ciecierzycy. Na Dalekim – sosu sojowego i rybnego. Wszystkie te zupy charakteryzuje jednak wyrazisty smak i zapach. Popularność zyskała w Polsce szczególnie wietnamska zupa pho, czyli rodzaj azjatyckiego rosołu, podawanego z wołowiną i makaronem ryżowym. Przygotuj go, zadbaj o to, by łączył w sobie wiele różnych smaków. Do łagodnego mięsa, makaronu i fasoli dodaj nieco czosnku, chili, imbiru, kolendry oraz soku z limonki. Dalekowschodnią odmianą rosołu jest także pak choi, zupa podawana z kapustą, mięsem i makaronem. Jest nieco delikatniejsza w smaku niż pho. Spróbuj też bulionu z kurczakiem i szpinakiem. Dopraw go do smaku sosem sojowym oraz olejem sezamowym. Do orientalnych zup dodaje się też owoce morza. Tajska zupa z krewetkami to pyszne danie, odpowiednie na przystawkę. Przygotujesz ją zarówno ze świeżych, jak i mrożonych skorupiaków. Ciekawą propozycją bezmięsną jest z kolei tajska zupa z chili, z dodatkiem trawy cytrynowej i limonki. Nieco inne są zupy kuchni arabskiej. Bardziej kremowe, na bazie soczewicy, ciecierzycy, kalafiora czy pomidorów. Jedną z najbardziej klasycznych jest harira. To danie marokańskie, czyli gęsta zupa, na bazie mięsa, ciecierzycy, pomidorów i selera naciowego. Jej bardzo ważnym składnikiem są przyprawy: gałka muszkatołowa, suszony imbir i cynamon. Całość dopraw kurkumą i szafranem. Zupę podawaj ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Jeśli lubisz zupy kremy, spróbuj też marokańskiego kremu z marchewki. Na początek podsmaż razem marchewkę, ziemniaki i cebulę. Zalej je bulionem, a następnie dopraw i zmiksuj. Podawaj z kwaśną śmietaną. Zobacz, jak łączyć ze sobą składniki i dobierać ich proporcje, by ugotować pyszną zupę. Sprawdź nasze przepisy.