1. Barszcz czerwony
Klasycznie podawaną na polskiej Wigilii zupą jest barszcz – zwykle czerwony, klarowny, z dodatkiem uszek z kapustą i grzybami lub krokietami z ciasta francuskiego. Jak uatrakcyjnić smak jego podstawowej wersji? Spróbuj np. dodać do niego… cynamon. W ten sposób powstanie barszcz „cynamonowy wieczór”, który nie tylko dobrze smakuje, ale również efektownie się prezentuje, zwłaszcza na świątecznym stole.
2. Kapusta z grzybami
Wybierając 12 potraw wigilijnych, nie możesz zapomnieć o kapuście z grzybami. To bezmięsne danie jest popularne w wielu regionach Polski. Nic w tym dziwnego, stanowi bowiem uniwersalną przekąskę. O jego walorach smakowych decyduje dobór odpowiednich składników – zaopatrz się zatem w wysokiej jakości grzyby (świetnym wyborem będą suszone borowiki) i kiszoną kapustę. Ważne będą też przyprawy, takie jak: majeranek, kminek, liść laurowy czy ziele angielskie. Dzięki wymienionym produktom przygotujesz świąteczną kapustę z grzybami. Przyrządzona według tego przepisu sprawdzi się nie tylko jako samodzielne danie, ale również jako farsz do pierogów czy krokietów drożdżowych.
3. Gołąbki
Kolejnym daniem z kapusty, które warto zaserwować na Wigilię są gołąbki. Dobrym wyborem będą wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami. Pamiętaj również o zimowym akcencie i dodaj do nich suszone grzyby, które świetnie podkreślą świąteczny charakter dania. Wypróbuj również innego wariantu tej potrawy, przyrządzając gołąbki z pieczarkami.
4. Pierogi
Na świątecznym stole świetnie sprawdzą się także pierogi, w szczególności te z kapuściano-grzybowym farszem. Aby dobrze go wyeksponować, przygotuj perfekcyjne, delikatne ciasto. Takie otrzymasz, dodając do niego… majonez. Sprawdź ten trik, przygotowując wigilijne pierogi w delikatnym cieście. Gotowe serwuj okraszone smażoną cebulą i udekorowane natką pietruszki. Sprawdzi się również podsmażenie ich na patelni i podanie ze śmietanowym dipem.
5. Karp
Wśród 12 potraw wigilijnych nie może zabraknąć karpia. Dawniej wierzono, że zachowanie jego łuski miało być gwarantem pomyślności na cały kolejny rok. Jak przygotować tę rybę, by była wyjątkowo smaczna? Dobrą alternatywą dla tej podawanej w całości będzie karp smażony z masłem czosnkowym. Smak tego dania świetnie podkreśli koperek i tymianek, a jako dodatek sprawdzą się ziemniaki ugotowane w mundurkach.
6. Śledzie
Potrawy przygotowywane ze śledzi są popularne w wielu rejonach kraju. Zwykle są to marynowane filety, komponując wigilijne menu warto jednak zainteresować się daniami, które uwzględniają użycie świeżych ryb. Koniecznie wypróbuj przepis na świeże śledzie w warzywach. Smażone w panierce i podane pod pierzynką z włoszczyzny z pewnością uświetnią Twój świąteczny stół. Świetnym dodatkiem do nich będą kromki domowego chleba.
7. Bigos
Wybierając 12 potraw wigilijnych, pamiętaj również o bigosie. Niektórzy twierdzą, że to potrawa, którą należy odgrzewać kilkukrotnie – taki zabieg sprawia bowiem, że poszczególne smaki produktów łączą się w jeden. Jeśli zależy Ci jednak na czasie, przygotuj świąteczny bigos zasmażany. Na bazie kapusty kwaszonej, z suszonych grzybów i perfekcyjnie dobranych przypraw, z pewnością przygotujesz wyjątkowo aromatyczne danie.
8. Zupa grzybowa
Barszcz czerwony nie jest jedyną zupą, która sprawdzi się na Wigilię. Równie pomyślnym wyborem będzie grzybowa. Smak jej głównego składnika zadziwiająco dobrze połączysz z owocami – sprawdzą się suszone jabłka i śliwki, tak jak w przepisie na zupę grzybową z owocami. Kremową konsystencję wspomnianego dania przełamiesz dodatkiem chrupiących grzanek lub groszku ptysiowego.
9. Łazanki
Łazanki powstają na bazie specjalnego makaronu, który swoim kształtem przypomina romby. Do odpowiednio ugotowanego dodaje się grzyby, kwaszoną kapustę i aksamitnie gęsty sos, następnie wszystkie składniki podsmażane są na patelni. Jeśli szukasz specjalnej wersji łazanek, która sprawdzi się na bożonarodzeniowy stół, wybierz świąteczne łazanki z kapustą i grzybami. Ten wariant popularnego wigilijnego dania powinien zadowolić nawet najwybredniejsze podniebienia.
10. Sałatka jarzynowa
Dokonując wyboru 12 potraw wigilijnych, pamiętaj również o sałatkach na Święta Bożego Narodzenia. Jedną z popularniejszych jest tradycyjna sałatka jarzynowa świąteczna. Składa się ona przede wszystkim z ugotowanej włoszczyzny – z powodzeniem wykorzystasz tę, która pozostała po gotowaniu zupy. Oprócz niej w daniu powinny znaleźć się również kiszone ogórki, jabłka i groszek konserwowy oraz jajka ugotowane na twardo.
11. Sałatka ziemniaczana
Kolejną z sałatek, którą warto przygotować na Wigilię jest ta, której bazą są ziemniaki. Dodaj do nich czerwoną cebulę, łodygę selera naciowego, kwaszony ogórek, tworząc tym samym pyszną świąteczną sałatkę ziemniaczaną. Spróbuj również wariantu z sałatą masłową, karbowaną, czerwoną cykorią, jabłkiem i orzechami włoskimi, przygotowując sałatkę ziemniaczaną z orzechami włoskimi.
12. Kluski z makiem
Mak jest świetnym składnikiem nie tylko świątecznych ciast, ale również potraw na słodko. Koniecznie wybierz danie, które go zawiera, kiedy będziesz komponować 12 potraw wigilijnych. Sprawdzą się np. kluski z makiem po kujawsku. Domowy makaron wymieszany z miodem i cynamonem będzie dobrym zwieńczeniem świątecznej kolacji.
Przygotuj klasyczną Wigilię w nowoczesnym wydaniu. Uszka zastąp wypiekami z ciasta francuskiego, a do barszczu dodaj odrobinę cynamonu. Komponuj menu w zależności od kulinarnych upodobań, regionalnych specjałów oraz gustu gości. Niech będzie smacznie i wyjątkowo. Wesołych świąt!