Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami
średnie
6405 osób zapisało

Składniki
2 kilogramy
1 kilogram
1 łyżka
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
500 mililitrów
10 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj farsz: surowe, obrane ziemniaki zetrzyj na tarce. Odcedź trochę soku. Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez praskę. Pokrój drobno grzyby i usmaż z cebulką. Kaszę ugotuj. Wszystko razem wymieszaj. Dopraw przyprawą Knorr do smaku.

Krok 2
Sparz liście kapusty, odkrój grube nerwy liści. Zawijaj gołąbki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej śmietaną i zapiekaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami
Świątecznego charakteru potrawom bożonarodzeniowym nadadzą suszone grzyby. Użyj ich nie tylko do przygotowania wyrazistego w smaku barszczu czerwonego, pysznych uszek czy pierogów, ale również gołąbków. Wigilijna odsłona tego popularnego dania zawiera w swoim nadzieniu ziemniaki i kaszę. Do przygotowania farszu wykorzystaj gotowane oraz surowe, starte na tarce warzywo. Dzięki takiemu połączeniu całość zyska spójną konsystencję. Dodaj również sypką kaszę gryczaną. Ugotuj ją w wodzie lub wypiecz w piekarniku bez podatku przypraw. Intensywny aromat farszu zyskasz za sprawą świeżych lub suszonych grzybów. Skomponuj ich miks, zestawiając ze sobą podgrzybki, prawdziwki i kurki. Poza sezonem zastąpić je możesz pieczarkami. Wydobądź i podkreśl ich smak, dzięki podsmażeniu z dodatkiem cebuli. Wszystko wymieszaj dokładnie i dopraw przyprawą uniwersalną. Farsz zawiń w liście białej lub karbowanej kapusty. Gołąbki z ziemniakami i grzybami podawaj na ciepło, polane np. sosem śmietanowym. Życzymy smacznego.