Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

270

424 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1374 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4653 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 kilogram

1 łyżka

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

10 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj farsz: surowe, obrane ziemniaki zetrzyj na tarce. Odcedź trochę soku. Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez praskę. Pokrój drobno grzyby i usmaż z cebulką. Kaszę wypiecz w piekarniku. Wszystko razem wymieszaj. Dopraw przyprawą Knorr do smaku.

Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - Krok 1

Krok 2

Sparz liście kapusty, odkrój grube nerwy liści. Zawijaj gołąbki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej śmietaną i zapiekaj.

Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - Krok 2
1

Opinie o przepisie

  • Justyna Wojtas

    Justyna Wojtas , 17.12.2015

    A gdzie groch ????

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybamiWigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami

Świątecznego charakteru potrawom bożonarodzeniowym nadadzą suszone grzyby. Użyj ich nie tylko do przygotowania wyrazistego w smaku barszczu czerwonego, pysznych uszek czy pierogów, ale również gołąbków. Wigilijna odsłona tego popularnego dania zawiera w swoim nadzieniu ziemniaki i kaszę. Do przygotowania farszu wykorzystaj gotowane oraz surowe, starte na tarce warzywo. Dzięki takiemu połączeniu całość zyska spójną konsystencję. Dodaj również sypką kaszę gryczaną. Ugotuj ją w wodzie lub wypiecz w piekarniku bez podatku przypraw. Intensywny aromat farszu zyskasz za sprawą świeżych lub suszonych grzybów. Skomponuj ich miks, zestawiając ze sobą podgrzybki, prawdziwki i kurki. Poza sezonem zastąpić je możesz pieczarkami. Wydobądź i podkreśl ich smak, dzięki podsmażeniu z dodatkiem cebuli. Wszystko wymieszaj dokładnie i dopraw przyprawą uniwersalną. Farsz zawiń w liście białej lub karbowanej kapusty. Gołąbki z ziemniakami i grzybami podawaj na ciepło, polane np. sosem śmietanowym. Życzymy smacznego.