Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

285

446 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1535 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5038 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 kilogram

1 łyżka

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

10 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj farsz: surowe, obrane ziemniaki zetrzyj na tarce. Odcedź trochę soku. Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez praskę. Pokrój drobno grzyby i usmaż z cebulką. Kaszę ugotuj. Wszystko razem wymieszaj. Dopraw przyprawą Knorr do smaku.

Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - Krok 1

Krok 2

Sparz liście kapusty, odkrój grube nerwy liści. Zawijaj gołąbki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej śmietaną i zapiekaj.

Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - Krok 2
2

Opinie o przepisie

  • MarekN

    MarekN , 07.12.2020

    TAK. Właśnie szukałem przepisu na trochę mniej tradycyjne danie wigilijne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Wojtas

    Justyna Wojtas , 17.12.2015

    A gdzie groch ????

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Holiszki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybamiWigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami

Świątecznego charakteru potrawom bożonarodzeniowym nadadzą suszone grzyby. Użyj ich nie tylko do przygotowania wyrazistego w smaku barszczu czerwonego, pysznych uszek czy pierogów, ale również gołąbków. Wigilijna odsłona tego popularnego dania zawiera w swoim nadzieniu ziemniaki i kaszę. Do przygotowania farszu wykorzystaj gotowane oraz surowe, starte na tarce warzywo. Dzięki takiemu połączeniu całość zyska spójną konsystencję. Dodaj również sypką kaszę gryczaną. Ugotuj ją w wodzie lub wypiecz w piekarniku bez podatku przypraw. Intensywny aromat farszu zyskasz za sprawą świeżych lub suszonych grzybów. Skomponuj ich miks, zestawiając ze sobą podgrzybki, prawdziwki i kurki. Poza sezonem zastąpić je możesz pieczarkami. Wydobądź i podkreśl ich smak, dzięki podsmażeniu z dodatkiem cebuli. Wszystko wymieszaj dokładnie i dopraw przyprawą uniwersalną. Farsz zawiń w liście białej lub karbowanej kapusty. Gołąbki z ziemniakami i grzybami podawaj na ciepło, polane np. sosem śmietanowym. Życzymy smacznego.