Gołąbki wigilijne z ziemniakami, grzybami i kaszą | Przepisy.pl pixel

Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

313

501 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1838 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6228 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

1 kilogram

1 łyżka

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 mililitrów

10 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj farsz: surowe, obrane ziemniaki zetrzyj na tarce. Odcedź trochę soku. Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez praskę. Pokrój drobno grzyby i usmaż z cebulką. Kaszę ugotuj. Wszystko razem wymieszaj. Dopraw przyprawą Knorr do smaku.

Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - Krok 1

Krok 2

Sparz liście kapusty, odkrój grube nerwy liści. Zawijaj gołąbki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej śmietaną i zapiekaj.

Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - Krok 2
12

Opinie o przepisie

  • Bernadetta  Kubal

    Bernadetta Kubal , 18.12.2022

    Tak. Te gołąbki mnie pieszczą. Kubki smakowe zapewne będą wariować. Choć to czasochłonna potrawa, ale zachęca niesamowicie do zrobienia na nadchodząca Wigilię. Zdjęcie to majstersztyk.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika

    Monika , 18.12.2022

    Na jakiej tarce zetrzec ziemniwki drobne czy grubsze ma to znaczenie w smaku? Jakie smaczniejsze beda czy przykryc do pieczenia ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 18.12.2022

    TAK. Pierwszy raz spotykam się z takimi gołąbkami. Ciekawi mnie ich smak. Spróbowałabym zamienić śmietanę na maślankę lub kefir.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia

    Julia , 01.12.2022

    Tak. Przygotowanie tego dania nie jest trudne, a za to bardzo zachwyca. Jestem pewna, że w tym roku na moim stole wigilijnymi się pojawią.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Krawczyk

    Ewelina Krawczyk , 01.12.2022

    TAK. Bardzo zaskoczyła mnie taka forma gołąbków, z jednej strony danie które wszyscy znają, a z drugiej jednak nie. Na pewno je wypróbuje i mam nadzieję, że wyjdzie mi tak pięknie jak na zdjęciu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • alskowska@wp.pl

    alskowska@wp.pl , 24.11.2022

    Jaką śmietaną zalać gołąbki słodką czy kwqśną.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • katia.72@wp.pl

    katia.72@wp.pl , 10.10.2022

    Ile czasu trzeba zapiekać i w jakiej temperaturze?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • MarekN

    MarekN , 07.12.2020

    TAK. Właśnie szukałem przepisu na trochę mniej tradycyjne danie wigilijne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Wojtas

    Justyna Wojtas , 17.12.2015

    A gdzie groch ????

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybamiWigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami

Świątecznego charakteru potrawom bożonarodzeniowym nadadzą suszone grzyby. Użyj ich nie tylko do przygotowania wyrazistego w smaku barszczu czerwonego, pysznych uszek czy pierogów, ale również gołąbków. Wigilijna odsłona tego popularnego dania zawiera w swoim nadzieniu ziemniaki i kaszę. Do przygotowania farszu wykorzystaj gotowane oraz surowe, starte na tarce warzywo. Dzięki takiemu połączeniu całość zyska spójną konsystencję. Dodaj również sypką kaszę gryczaną. Ugotuj ją w wodzie lub wypiecz w piekarniku bez podatku przypraw. Intensywny aromat farszu zyskasz za sprawą świeżych lub suszonych grzybów. Skomponuj ich miks, zestawiając ze sobą podgrzybki, prawdziwki i kurki. Poza sezonem zastąpić je możesz pieczarkami. Wydobądź i podkreśl ich smak, dzięki podsmażeniu z dodatkiem cebuli. Wszystko wymieszaj dokładnie i dopraw przyprawą uniwersalną. Farsz zawiń w liście białej lub karbowanej kapusty. Gołąbki z ziemniakami i grzybami podawaj na ciepło, polane np. sosem śmietanowym. Życzymy smacznego.