Gołąbki z kaszą gryczaną: przepis na farsz z serem | Przepisy.pl pixel

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

19

264 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

308 osób wydrukowało

Pobierz pdf

515 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

4 łyżki

200 gramów

2 sztuki

1 łyżka

2 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Gotuj.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 1

Krok 2

W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 2

Krok 3

Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Knorr. Wymieszaj na jednolitą masę.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 3

Krok 4

Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 5

Krok 6

Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 6

Krok 7

Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanejGołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Dzięki temu przepisowi przyrządzisz gołąbki w zupełnie nowej odsłonie – z nadzieniem z kaszy gryczanej. To świetna propozycja także dla wegetarian, gdyż gołąbki w tej wersji nie zawierają mięsa. Zazwyczaj farsz przyrządza się z ryżem, jednak kasza gryczana nadaje mu więcej wyrazistości. 

Dla kogo?

Gołąbki z kaszą gryczaną to danie dla wszystkich osób lubiących ciekawe połączenia smaków. W nadzieniu znajduje się bryndza – miękki ser o intensywnym aromacie, który produkowany jest z owczego mleka. Skusisz się na takie oryginalne zestawienie składników i gołąbki z kaszy gryczanej?

Na jaką okazję?

Zaserwuj gołąbki z kaszą gryczaną i serem na większej uroczystości, a zbierzesz wiele pochwał. Smak tej potrawy przypadnie do gustu wszystkich gości! Nasz przepis sprawdzi się również jako obiadowe danie. Niech gołąbki z kaszą urozmaicą Twoje codzienne menu. 

Czy wiesz, że?

Aby przyrządzić farsz na gołąbki z kaszą, będziesz potrzebować główki białej kapusty, cebuli oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu i natki pietruszki. Do środka dodaje się też surowe jajko dla uzyskania odpowiedniej konsystencji, która ułatwi formowanie gołąbków.

Dla urozmaicenia:

Przepis na gołąbki z kaszą gryczanej urozmaicisz dodatkiem sosu.  Przygotujesz go z przecieru pomidorowego. Uważaj jednak, aby liście kapusty się nie rozgotowały. Gotowe danie serwuj na gorąco, polane obficie sosem pomidorowym. Zainspiruj się naszym przepisem i na obiad przyrządź gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej.