Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

226 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

243 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

2 łyżki

4 łyżki

2 szklanki

2 sztuki

200 gramów

4 szklanki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Gotuj.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 1

Krok 2

W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 2

Krok 3

Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Knorr. Wymieszaj na jednolitą masę.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 3

Krok 4

Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 5

Krok 6

Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 6

Krok 7

Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Kostka do mięs pieczeniowa Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do mięs pieczeniowa Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanejGołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Dzięki temu przepisowi przyrządzisz gołąbki w zupełnie nowej odsłonie – z nadzieniem z kaszy gryczanej. To świetna propozycja także dla wegetarian, gdyż gołąbki w tej wersji nie zawierają mięsa. Zazwyczaj farsz przyrządza się z ryżem, jednak kasza gryczana nadaje mu więcej wyrazistości. Oprócz niej, w nadzieniu znajduje się także bryndza – miękki ser o intensywnym smaku, który produkowany jest z owczego mleka. Pozostałe składniki są takie same, jak przy klasycznych gołąbkach, będziesz zatem potrzebować główki białej kapusty, cebuli oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu i natki pietruszki. Do farszu dodaje się też surowe jajko dla uzyskania odpowiedniej konsystencji, która ułatwi formowanie gołąbków. Dopełnieniem tej potrawy jest sos, w którym gołąbki będą się dusić – przygotujesz go z przecieru pomidorowego. Uważaj jednak, aby liście kapusty się nie rozgotowały. Gotowe danie serwuj na gorąco, polane obficie sosem pomidorowym. Zainspiruj się naszym przepisem i na obiad przyrządź gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej.