Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
średnie
475 osób zapisało

Składniki
4 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
4 łyżki
200 gramów
2 sztuki
1 łyżka
2 szklanki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Gotuj.
Krok 2
W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.
Krok 3
Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Knorr. Wymieszaj na jednolitą masę.
Krok 4
Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.
Krok 5
Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny.
Krok 6
Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.
Krok 7
Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
Dzięki temu przepisowi przyrządzisz gołąbki w zupełnie nowej odsłonie – z nadzieniem z kaszy gryczanej. To świetna propozycja także dla wegetarian, gdyż gołąbki w tej wersji nie zawierają mięsa. Zazwyczaj farsz przyrządza się z ryżem, jednak kasza gryczana nadaje mu więcej wyrazistości. Oprócz niej, w nadzieniu znajduje się także bryndza – miękki ser o intensywnym smaku, który produkowany jest z owczego mleka. Pozostałe składniki są takie same, jak przy klasycznych gołąbkach, będziesz zatem potrzebować główki białej kapusty, cebuli oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu i natki pietruszki. Do farszu dodaje się też surowe jajko dla uzyskania odpowiedniej konsystencji, która ułatwi formowanie gołąbków. Dopełnieniem tej potrawy jest sos, w którym gołąbki będą się dusić – przygotujesz go z przecieru pomidorowego. Uważaj jednak, aby liście kapusty się nie rozgotowały. Gotowe danie serwuj na gorąco, polane obficie sosem pomidorowym. Zainspiruj się naszym przepisem i na obiad przyrządź gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej.