Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej przepis – Zobacz na przepisy.pl

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

16

239 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

246 osób wydrukowało

Pobierz pdf

358 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

4 łyżki

200 gramów

2 sztuki

1 łyżka

2 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Gotuj.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 1

Krok 2

W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 2

Krok 3

Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Knorr. Wymieszaj na jednolitą masę.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 3

Krok 4

Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 5

Krok 6

Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 6

Krok 7

Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Gołąbki - VIDEO
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanejGołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Dzięki temu przepisowi przyrządzisz gołąbki w zupełnie nowej odsłonie – z nadzieniem z kaszy gryczanej. To świetna propozycja także dla wegetarian, gdyż gołąbki w tej wersji nie zawierają mięsa. Zazwyczaj farsz przyrządza się z ryżem, jednak kasza gryczana nadaje mu więcej wyrazistości. Oprócz niej, w nadzieniu znajduje się także bryndza – miękki ser o intensywnym smaku, który produkowany jest z owczego mleka. Pozostałe składniki są takie same, jak przy klasycznych gołąbkach, będziesz zatem potrzebować główki białej kapusty, cebuli oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu i natki pietruszki. Do farszu dodaje się też surowe jajko dla uzyskania odpowiedniej konsystencji, która ułatwi formowanie gołąbków. Dopełnieniem tej potrawy jest sos, w którym gołąbki będą się dusić – przygotujesz go z przecieru pomidorowego. Uważaj jednak, aby liście kapusty się nie rozgotowały. Gotowe danie serwuj na gorąco, polane obficie sosem pomidorowym. Zainspiruj się naszym przepisem i na obiad przyrządź gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej.