Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

241 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

252 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

373 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

1 sztuka

1 łyżka

2 sztuki

4 łyżki

200 gramów

2 sztuki

1 łyżka

2 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Gotuj.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 1

Krok 2

W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 2

Krok 3

Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Knorr. Wymieszaj na jednolitą masę.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 3

Krok 4

Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 5

Krok 6

Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 6

Krok 7

Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.

Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - Krok 7
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanejGołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej

Dzięki temu przepisowi przyrządzisz gołąbki w zupełnie nowej odsłonie – z nadzieniem z kaszy gryczanej. To świetna propozycja także dla wegetarian, gdyż gołąbki w tej wersji nie zawierają mięsa. Zazwyczaj farsz przyrządza się z ryżem, jednak kasza gryczana nadaje mu więcej wyrazistości. Oprócz niej, w nadzieniu znajduje się także bryndza – miękki ser o intensywnym smaku, który produkowany jest z owczego mleka. Pozostałe składniki są takie same, jak przy klasycznych gołąbkach, będziesz zatem potrzebować główki białej kapusty, cebuli oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu i natki pietruszki. Do farszu dodaje się też surowe jajko dla uzyskania odpowiedniej konsystencji, która ułatwi formowanie gołąbków. Dopełnieniem tej potrawy jest sos, w którym gołąbki będą się dusić – przygotujesz go z przecieru pomidorowego. Uważaj jednak, aby liście kapusty się nie rozgotowały. Gotowe danie serwuj na gorąco, polane obficie sosem pomidorowym. Zainspiruj się naszym przepisem i na obiad przyrządź gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej.