Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
średnie
386 osób zapisało
Składniki
4 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
4 łyżki
200 gramów
2 sztuki
1 łyżka
2 szklanki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Gotuj.
Krok 2
W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.
Krok 3
Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Knorr. Wymieszaj na jednolitą masę.
Krok 4
Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.
Krok 5
Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny.
Krok 6
Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.
Krok 7
Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
Dzięki temu przepisowi przyrządzisz gołąbki w zupełnie nowej odsłonie – z nadzieniem z kaszy gryczanej. To świetna propozycja także dla wegetarian, gdyż gołąbki w tej wersji nie zawierają mięsa. Zazwyczaj farsz przyrządza się z ryżem, jednak kasza gryczana nadaje mu więcej wyrazistości. Oprócz niej, w nadzieniu znajduje się także bryndza – miękki ser o intensywnym smaku, który produkowany jest z owczego mleka. Pozostałe składniki są takie same, jak przy klasycznych gołąbkach, będziesz zatem potrzebować główki białej kapusty, cebuli oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu i natki pietruszki. Do farszu dodaje się też surowe jajko dla uzyskania odpowiedniej konsystencji, która ułatwi formowanie gołąbków. Dopełnieniem tej potrawy jest sos, w którym gołąbki będą się dusić – przygotujesz go z przecieru pomidorowego. Uważaj jednak, aby liście kapusty się nie rozgotowały. Gotowe danie serwuj na gorąco, polane obficie sosem pomidorowym. Zainspiruj się naszym przepisem i na obiad przyrządź gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej.