Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
średnie
529 osób zapisało

Składniki
4 szklanki
1 sztuka
1 łyżka
2 sztuki
4 łyżki
200 gramów
2 sztuki
1 łyżka
2 szklanki
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz z kapusty wierzchnie, podniszczone liście i za pomocą bardzo ostrego noża, wykrój głąb. Do garnka z gotującą, osoloną wodą włóż kapustę - wody powinno być tyle, by cała główka była zanurzona. Gotuj.

Krok 2
W trakcie gotowania, za pomocą dwóch widelców, oddziel wierzchnie liście z kapusty i pozwól im pogotować się 2 - 3 minuty. Podgotowane liście wyjmij na talerz - po kilku minutach liście z kapusty w garnku same zaczną się oddzielać od główki.

Krok 3
Po oddzieleniu się wszystkich liści przygotuj nadzienie: obierz cebule i posiekaj w drobną kostkę, bryndzę pokrusz. Zeszklij posiekaną cebulę na oliwie, dodaj do niej kaszę gryczaną wraz z jajkami, bryndzą, natką pietruszki i przyprawą Knorr. Wymieszaj na jednolitą masę.

Krok 4
Na każdy liść nałóż porcję nadzienia i zwijaj brzeg liścia do środka, formuj gołąbki. Ułóż w wysmarowanym olejem i wyłożonym liśćmi prodiżu.

Krok 5
Przygotuj sos: zagotuj wodę, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową Knorr, przecier pomidorowy, świeży zmielony pieprz. Sosem zalej gołąbki i na wierzch połóż kilka liści kapusty. Piecz około godziny.

Krok 6
Gołąbki możesz również przygotować w garnku i gotować na średnim ogniu, co jakiś czas sprawdzając, czy się nie przypalają.

Krok 7
Gołąbki są gotowe, kiedy kapusta będzie prawie miękka (nie powinna być rozgotowana), a sos gęsty. Możesz podawać z ziemniaki albo bułką pszenną.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej
Dzięki temu przepisowi przyrządzisz gołąbki w zupełnie nowej odsłonie – z nadzieniem z kaszy gryczanej. To świetna propozycja także dla wegetarian, gdyż gołąbki w tej wersji nie zawierają mięsa. Zazwyczaj farsz przyrządza się z ryżem, jednak kasza gryczana nadaje mu więcej wyrazistości.
Dla kogo?
Gołąbki z kaszą gryczaną to danie dla wszystkich osób lubiących ciekawe połączenia smaków. W nadzieniu znajduje się bryndza – miękki ser o intensywnym aromacie, który produkowany jest z owczego mleka. Skusisz się na takie oryginalne zestawienie składników i gołąbki z kaszy gryczanej?
Na jaką okazję?
Zaserwuj gołąbki z kaszą gryczaną i serem na większej uroczystości, a zbierzesz wiele pochwał. Smak tej potrawy przypadnie do gustu wszystkich gości! Nasz przepis sprawdzi się również jako obiadowe danie. Niech gołąbki z kaszą urozmaicą Twoje codzienne menu.
Czy wiesz, że?
Aby przyrządzić farsz na gołąbki z kaszą, będziesz potrzebować główki białej kapusty, cebuli oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu i natki pietruszki. Do środka dodaje się też surowe jajko dla uzyskania odpowiedniej konsystencji, która ułatwi formowanie gołąbków.
Dla urozmaicenia:
Przepis na gołąbki z kaszą gryczanej urozmaicisz dodatkiem sosu. Przygotujesz go z przecieru pomidorowego. Uważaj jednak, aby liście kapusty się nie rozgotowały. Gotowe danie serwuj na gorąco, polane obficie sosem pomidorowym. Zainspiruj się naszym przepisem i na obiad przyrządź gołąbki z nadzieniem z kaszy gryczanej.