Gołąbki z liści winogron przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z liści winogron

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

10 dekagramów

20 dekagramów

3 łyżki

25 dekagramów

1 szczypta

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście winogron wyjmij z zalewy i opłucz. Ryż wymieszaj z mięsem i dodaj jajka.

Krok 2

Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle* i dodaj do mięsa.

Krok 3

Masę dopraw szałwią, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj.

Krok 4

Liście winogron ułóż błyszczącą stroną do blatu. Na każdy nałóż porcję farszu. Dwa przeciwległe boki złóż nad farszem, zwiń gołąbki.

Krok 5

Dno garnka wyłóż podartymi liśćmi nie nadającymi się do faszerowania. Ułóż ciasno pojedynczą warstwę gołąbków nakładając na każdy z nich kawałek masła.

Krok 6

Wlej wodę zakwaszoną sokiem z cytryny tak, aby liście całkowicie zakryło. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut. Do ostygnięcia pozostaw w wywarze. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej