Gołąbki z liści winogron przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z liści winogron

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

10 dekagramów

20 dekagramów

3 łyżki

25 dekagramów

1 szczypta

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście winogron wyjmij z zalewy i opłucz. Ryż wymieszaj z mięsem i dodaj jajka.

Krok 2

Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle* i dodaj do mięsa.

Krok 3

Masę dopraw szałwią, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj.

Krok 4

Liście winogron ułóż błyszczącą stroną do blatu. Na każdy nałóż porcję farszu. Dwa przeciwległe boki złóż nad farszem, zwiń gołąbki.

Krok 5

Dno garnka wyłóż podartymi liśćmi nie nadającymi się do faszerowania. Ułóż ciasno pojedynczą warstwę gołąbków nakładając na każdy z nich kawałek masła.

Krok 6

Wlej wodę zakwaszoną sokiem z cytryny tak, aby liście całkowicie zakryło. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut. Do ostygnięcia pozostaw w wywarze. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej