Gołąbki z liści winogron przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gołąbki z liści winogron

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

10 dekagramów

20 dekagramów

3 łyżki

25 dekagramów

1 szczypta

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Liście winogron wyjmij z zalewy i opłucz. Ryż wymieszaj z mięsem i dodaj jajka.

Krok 2

Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle* i dodaj do mięsa.

Krok 3

Masę dopraw szałwią, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj.

Krok 4

Liście winogron ułóż błyszczącą stroną do blatu. Na każdy nałóż porcję farszu. Dwa przeciwległe boki złóż nad farszem, zwiń gołąbki.

Krok 5

Dno garnka wyłóż podartymi liśćmi nie nadającymi się do faszerowania. Ułóż ciasno pojedynczą warstwę gołąbków nakładając na każdy z nich kawałek masła.

Krok 6

Wlej wodę zakwaszoną sokiem z cytryny tak, aby liście całkowicie zakryło. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut. Do ostygnięcia pozostaw w wywarze. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gołąbki z liści winogron - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Bogracz z pieczarką
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej