
Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
10 dekagramów
20 dekagramów
3 łyżki
25 dekagramów
1 szczypta
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Liście winogron wyjmij z zalewy i opłucz. Ryż wymieszaj z mięsem i dodaj jajka.
Krok 2
Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle* i dodaj do mięsa.
Krok 3
Masę dopraw szałwią, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wymieszaj.
Krok 4
Liście winogron ułóż błyszczącą stroną do blatu. Na każdy nałóż porcję farszu. Dwa przeciwległe boki złóż nad farszem, zwiń gołąbki.
Krok 5
Dno garnka wyłóż podartymi liśćmi nie nadającymi się do faszerowania. Ułóż ciasno pojedynczą warstwę gołąbków nakładając na każdy z nich kawałek masła.
Krok 6
Wlej wodę zakwaszoną sokiem z cytryny tak, aby liście całkowicie zakryło. Duś na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut. Do ostygnięcia pozostaw w wywarze. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej