Co zrobić z liści pora?
Sprawdźcie, co zrobić z liści pora, żeby się nie zmarnowały. Zieloną część pora można z powodzeniem wykorzystać w wielu przepisach na zupy, sałatki i dania główne.
Co zrobić z liści pora?
Wyrzucanie zielonej części pora to ogromny błąd, bo można ją pomysłowo wykorzystać. Co zrobić z liści pora? Jak kreatywnie je użyć w kuchni? Liście mogą być z powodzeniem zastosowane do przygotowania marynaty do pieczonych lub grillowanych mięs. Doprawione mięso możecie obłożyć liśćmi pora i wstawić na kilka godzin do lodówki – nabierze wtedy charakterystycznego cebulowego posmaku i przyjemnego aromatu.
Liście pora świetnie sprawdzają się też do zup i różnego rodzaju bulionów. Warto ugotować je w rosole lub w zupie jarzynowej, a kiedy oddadzą swój zapach i smak, po prostu wyłowić. Zielone części pora możecie też ugotować z ryżem lub z ziemniakami, dzięki czemu nadadzą im ostrego posmaku. Liście z pora sprawdzą się też do gotowania wywaru na mięsne lub rybne galantyny. Drobno posiekane liście mogą być używane do jajecznicy w zastępstwie szczypiorku, a także do różnego rodzaju orientalnych potraw z woka.
Co można zrobić z liści pora?
Co z liści pora bez potrzeby gotowania? Zielona część pora pasuje do sałatek, zarówno do klasycznej sałatki z warzywami i majonezem, jak i do różnego rodzaju surówek serwowanych do obiadu czy sałat z dressingami. Siekanymi liśćmi pora możecie też posypywać kanapki i różne przystawki, w tym faszerowane jajka na twardo, bagietki z pasztetem czy przekąski kuchni meksykańskiej.
Komentarze (0)