Jak pokroić pora do rosołu, a jak do sałatki?

Por to warzywo, które wyjątkowo często pojawia się w przepisach na sałatki czy tradycyjne zupy kuchni polskiej. Pokrojenie go nie jest jednak tak prostą sprawą, jak mogłoby się wydawać. Wszystko za sprawą wielowarstwowej natury pora, którego należy odpowiednio przygotować do zjedzenia. Dodatkowo metoda krojenia różni się w zależności od wykorzystania warzywa w kuchni. Jak przygotować pora do rosołu? Jak pokroić go do sałatki? Jeżeli jesteście ciekawi odpowiedzi na te pytania, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Por – jak go jeść?

Por to warzywo z rodziny czosnkowatych, które wyjątkowo często pojawia się w naszych przepisach. Nikogo to nie dziwi, ponieważ jego właściwości pozwalają na przyrządzenie wyjątkowo apetycznych potraw. Chociaż wiele osób wykorzystuje pora wyłącznie do zrobienia wywarów, to zdecydowanie warto poznać jego inne oblicza. Najpierw jednak kluczowym zadaniem jest dokładnie oczyszczenie warzywa. Dlaczego? Por ma wielowarstwową strukturę, przez co w jego środku mogą ukrywać się liczne zanieczyszczenia, np. drobinki piasku czy ziemia. Właśnie dlatego najpierw należy go dokładnie przygotować, aby zachwycał smakiem i właściwościami. Jak się kroi pora? Proces ten zależy od zastosowania warzywa. Sami zobaczcie!

Jak pokroić pora do sałatki?

Sałatka z porem to przysmak, którego nie może zabraknąć na większych uroczystościach. To proste i efektowne danie! Zanim jednak zabierzecie się za przygotowanie sałatki, musicie poznać technikę krojenia tego warzywa. Jak pokroić pora? Najczęściej w recepturze znajdziecie polecenie, aby poszatkować pora na niewielkie i drobne kawałki. Nie martwcie się, ponieważ to naprawdę proste zadanie. Najpierw odetnijcie korzeń i górną część warzywa, czyli liście. Pokrójcie pora wzdłuż, a później każdą z połówek przekrójcie ponownie. Tym sposobem otrzymacie 4 części – uwaga! Każdą z nich przepłukujcie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się piasku. Jak pokroić pora? Gdy wyczyścicie warzywo, to wykonajcie poprzeczne cięcia i gotowe!

Jak pokroić pora do rosołu?

Rosół na bazie pora wychodzi wyjątkowo smaczny i aromatyczny. Chociaż dodanie warzywa w całości wydaje się najlepszą opcją, to jest to duży błąd! Zawsze przed wykorzystaniem pora w kuchni należy dokładnie go oczyścić, inaczej w ulubionym rosole mogą pojawić się ziarenka piasku. Jak się kroi pora do zupy? Natnijcie warzywo na całej długości i delikatnie rozchylcie je na pół. Przepłukajcie pora w środku, aby usunąć wszystkie zanieczyszczenia. Na koniec musicie pamiętać o tym, że nacięte warzywo może rozlecieć się na pół w wywarze. Właśnie dlatego warto związać je nicią kuchenną i gotować bez martwienia się o efekt.

Nasze przepisy z porem

Jak pokroić pora w piórka do sałatki lub do zupy? To już wiecie! Teraz zobaczcie na nasze przepisy z tym warzywem w roli głównej. Gwarantujemy, że będzie prosto i smacznie. Spróbujecie?

Sałatka z pora to danie, którego nie może zabraknąć na stole podczas większej uroczystości. Zaserwujcie obok niego pyszne paszteciki wypełnione tym warzywem i cieszcie się wyjątkowym smakiem. Por to produkt o wielu zastosowaniach.

A na niedzielny obiad polecamy apetyczny rosół z kury. Do przygotowania go użyjecie pora. Wiecie już, jak go pokroić, więc do dzieła. Efekty Was zachwycą.

Jeżeli chcecie zjeść rybę w ciekawej odsłonie, to dorsz pieczony z porem będzie strzałem w dziesiątkę. Zaserwujcie go z gotowanymi ziemniakami i cieszcie się pysznym obiadem. Smacznego!