Co zrobić aby nasza sałatka była naprawdę wyjątkowa? Mówiliśmy już o wyglądzie, teraz przejdziemy do smaku. Nasza sałatka pod żadnym pozorem nie może być mdła i nudna. Jak tego uniknąć? Nic prostszego. Podkreślamy smak sałatki dodatkiem przypraw, ziół, marynat do mięsa i odpowiednio dobranym sosem sałatkowym. Sosy sałatkowe mogą być najróżniejsze. Niektóre są tak pyszne, że stały się klasykami np. sos Cezar czy winegret. Bazą do sosów może być oliwa czy olej roślinny, majonez, jogurt lub maślanka. Do tego dodajemy przyprawy i zioła, czosnek, cebulę, szalotkę lub szczypiorek. Oliwę łączymy z czymś kwaśnym – musztardą, sokiem z cytryny, limonki lub pomarańczy, octem winnym lub balsamicznym. Bardzo lubię element słodyczy w sosach np. miód, odrobina dżemu lub konfitury, sok owocowy, słodko-pikantnego chutney. Sosem do sałatki może być salsa (tak naprawdę salsa to sos po hiszpańsku) czyli posiekane pomidory ze świeżą kolendrą, cebulą, oliwą i sokiem z pachnącej limonki. Jeżeli lubicie sosy z temperamentem dodajcie papryczkę chili, solidną porcję świeżo mielonego pieprzu, świeży imbir lub pieprz cayenne. Dobrze sprawdzają się w sosach i dipach wszelkie pesto np. klasyczne z bazylii, ale także z suszonych pomidorów. Możliwości jest wiele. Warto wypróbować co smakuje nam najbardziej, znaleźć ulubione kompozycje smaków i aromatów. Przygotowanie sosu to chwila, mieszamy ze sobą składniki i gotowe. Aby uniknąć zwarzenia np. musztardy dodajemy ją do sosu w małych ilościach, stale mieszając.
Sałatka kuskus z soczystym kurczakiem i papryką
Czas: 30 minut
Dla 4 osób
Składniki:
- 5 filetów z piersi kurczaka
- Fix Knorr Soczysty kurczak z patelni z papryką i rozmarynem - 1 opakowanie
- 150g kuskusu
- Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula czerwona
- pęczek świeżej kolendry
- 1 cytryna
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
- łyżka czarnego sezamu
Sposób przygotowania
Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.
Fix Knorr wymieszaj z olejem słonecznikowym i natrzyj mięso. Następnie przełóż je wraz z marynatą do torebek dołączonych do opakowania Fix Knorr. Zamknij szczelnie torebki i smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas. Kuskus przygotuj według wskazówek podanych na opakowaniu. Potem przełóż go do dużej miski. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do kaszy. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem z pestek winogron i sokiem z cytryny. Dodaj kuskus i warzywa. Usmażone piersi z kurczaka wyjmij ostrożnie z torebek. Następnie pokrój mięso w kostkę. Połącz wszystkie składniki z sosem, mięsem i posiekaną kolendrą. Przełóż do mniejszych miseczek i podawaj posypane uprażonym sezamem.
Jeśli nie dostaniesz czarnego sezamu, możesz go zastąpić jasnym.
Komentarze (0)