
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
0.5 sztuki
6 sztuk
1 łyżeczka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pora przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w poprzek na cienkie paski. Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź, obierz i przekrój na połówki. Jabłko obierz i pokrój w cienkie paski.

Krok 2
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny oraz olejem.

Krok 3
Pora połącz z pokrojonym jabłkiem, polej przygotowanym sosem sałatkowym i wymieszaj – przełóż do salaterki.

Krok 4
Na wierzchu sałatki rozłóż kiełki słonecznika, a następnie posyp czarnuszką. Na koniec ułóż połówki jajek przepiórczych i podawaj.


Dobra rada:
Do takiej sałatki doskonałym dodatkiem będą chrupiące czosnkowe grzanki z bagietki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pora
Sałatka z pora sprawdzi się jako apetyczny dodatek do obiadu lub prosta przekąska na drugie śniadanie. Dość pikantny i wyrazisty w smaku por doskonale współgra ze słodkimi jabłkami oraz ziarnami czarnuszki. Nadaje się nie tylko do ugotowania wywaru na zupę! W naszym przepisie na sałatkę z pora to właśnie on gra główną rolę.
Dla kogo? Jeśli lubisz oryginalne połączenia smakowe, sałatka z pora z całą pewnością przypadnie ci do gustu. Przyrządzenie potrawy zacznij od pokrojenia pora i jabłka w cienkie paski. Jeśli chcesz złagodzić smak warzywa, sparz go wrzątkiem. Mocną stroną przepisu na sałatkę z pora jest to, że można go z łatwością dopasować do własnych upodobań.
Na jaką okazję? Wszystkie składniki na sałatkę z porem połączy aromatyczny sos – przygotujesz go, mieszając zawartość opakowania z sokiem z cytryny i olejem. Dla urozmaicenia smaku posyp sałatkę kiełkami słonecznika i czarnuszką. Kolejnym krokiem jest ugotowanie jajek przepiórczych – przekrój je na połówki i ułóż na wierzchu sałatki. Dzięki nim sałatka z pora zamienia się w przepis odpowiedni nawet na wyjątkowe spotkania przy stole.
Czy wiesz, że? Przepis na sałatkę z pora warto wykorzystać jako sposobność do rozszerzenia swojej wiedzy kulinarnej. Podczas posiłku zabłyśniesz w towarzystwie, podając informację, że por jest narodowym symbolem Walii.
Dla urozmaicenia: Sałatka z porem będzie dobrze komponować się z czosnkowymi grzankami – przygotuj je na patelni lub w piekarniku. Jako dodatek sprawdzą się też trójkąty z ciasta francuskiego z serem camembert. Sałatkę z pora udekoruj natką pietruszki lub posiekanym świeżym koperkiem.