Sałatka z pora

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

145 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

658 osób wydrukowało

Pobierz pdf

791 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 sztuki

6 sztuk

0 gramów

1 łyżeczka

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pora przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w poprzek na cienkie paski. Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź, obierz i przekrój na połówki. Jabłko obierz i pokrój w cienkie paski.

Sałatka z pora - Krok 1

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny oraz olejem.

Sałatka z pora - Krok 2

Krok 3

Pora połącz z pokrojonym jabłkiem, polej przygotowanym sosem sałatkowym i wymieszaj – przełóż do salaterki.

Sałatka z pora - Krok 3

Krok 4

Na wierzchu sałatki rozłóż kiełki słonecznika, a następnie posyp czarnuszką. Na koniec ułóż połówki jajek przepiórczych i podawaj.

Sałatka z pora - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takiej sałatki doskonałym dodatkiem będą chrupiące czosnkowe grzanki z bagietki.

0

Opinie o przepisie

Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z poraSałatka z pora

Sałatka z pora sprawdzi się jako apetyczny dodatek do obiadu lub prosta przekąska na drugie śniadanie. Dość pikantny i wyrazisty w smaku por doskonale współgra ze słodkimi jabłkami oraz ziarnami czarnuszki. Przyrządzenie sałatki zacznij od pokrojenia pora i jabłka w cienkie paski. Jeśli chcesz złagodzić smak warzywa, sparz go wrzątkiem. Wszystkie składniki połączy aromatyczny sos – przygotujesz go, mieszając zawartość opakowania z sokiem z cytryny i olejem. Dla urozmaicenia smaku posyp sałatkę  kiełkami słonecznika i czarnuszką. Kolejnym krokiem jest ugotowanie jajek przepiórczych – przekrój je na połówki i ułóż na wierzchu sałatki. Z czym ją podać? Sałatka z pora będzie dobrze komponować się z czosnkowymi grzankami – przygotuj je na patelni lub w piekarniku. Jako dodatek sprawdzą się też trójkąty z ciasta francuskiego z serem camembert. Sałatkę udekoruj natką pietruszki lub posiekanym świeżym koperkiem. Twoja opinia jest dla nas ważna – koniecznie podziel się nią w komentarzu. Życzymy smacznego.