Jedzenie na Sylwestra - dania, przepisy: sylwestrowe | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sylwestra

182 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SylwesterSylwester

Przekąski sylwestrowe sprawdzą się, gdy nadejdzie czas pożegnać stary rok. Wszyscy doskonale wiemy, że Sylwester to okazja wyjątkowa. Ten dzień, a raczej noc, przepełniona jest hucznymi, szalonymi imprezami do samego rana. Jak się bawić, to się bawić! Z naszą pomocą wyczarujesz znakomite przekąski sylwestrowe. Przepyszne desery, przystawki na zimno i na ciepło – lista przepisów na Sylwestra jest długa, więc masz z czego wybierać. Gwarantujemy, będzie szampańsko!

Dla kogo?

Przepisy na Sylwestra będą idealne dla osób lubiących organizować wystrzałowe przyjęcia. Ciasta, ciasteczka, kolorowe kanapki czy wymyślne wrapy – tego nie może zabraknąć na imprezowym stole. Petarda!

Na jaką okazję?

Sylwester rok w rok wzbudza wiele emocji. Panie do ostatniej chwili kompletują cekinowe kreacje, dopracowują błyszczące makijaże oraz tworzą wymyślne fryzury. Panowie dbają za to o efekty specjalne! Sztuczne ognie na tip-top – ma być szałowo! Nie zapominajmy też o kulinarnych fajerwerkach. Odlotowa zabawa dzięki przepisom na potrawy sylwestrowe gwarantowana!

Czy wiesz, że?

Nazwa uroczystości i tym samym jej początek wywodzi się od imienia papieża Sylwestra II, który to w noc poprzedzającą millenium dał ludziom błogosławieństwo Urbi et Orbi – stanowiące do dziś papieską tradycję noworoczną. W tamtym okresie chrześcijanie z niepokojem upatrywali w roku 1000 końca świata. Kiedy jednak okazało się, że apokalipsa nie nadeszła, w noc z 31 grudnia na 1 stycznia wyszli na ulicę i świętowali do samego rana. Obchodzenie święta pożegnania starego i powitania nowego roku w formie, jaką znamy obecnie, zapoczątkowano dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Początkowo Sylwester był rozrywką kultywowaną przez najbogatsze rody. Z biegiem czasu tradycja stawała się coraz bardziej popularna także wśród uboższych warstw społecznych.

Dla urozmaicenia:

Podczas sylwestrowego party wybornie sprawdzą się przekąski typu finger food. To sposób przyrządzania szybkich i nieskomplikowanych przystawek, które można zjeść na jeden lub dwa kęsy, jak sama nazwa wskazuje - bez używania sztućców. Klasyką gatunku są między innymi roladki, paluszki, koreczki – wszystko w wersji mini!