Jedzenie na Sylwestra - dania, przepisy: sylwestrowe | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Sylwestra

182 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - SylwesterSylwester

Przekąski sylwestrowe sprawdzą się, gdy nadejdzie czas pożegnać stary rok. Wszyscy doskonale wiemy, że Sylwester to okazja wyjątkowa. Ten dzień, a raczej noc, przepełniona jest hucznymi, szalonymi imprezami do samego rana. Jak się bawić, to się bawić! Z naszą pomocą wyczarujesz znakomite przekąski sylwestrowe. Przepyszne desery, przystawki na zimno i na ciepło – lista przepisów na Sylwestra jest długa, więc masz z czego wybierać. Gwarantujemy, będzie szampańsko!

Dla kogo?

Przepisy na Sylwestra będą idealne dla osób lubiących organizować wystrzałowe przyjęcia. Ciasta, ciasteczka, kolorowe kanapki czy wymyślne wrapy – tego nie może zabraknąć na imprezowym stole. Petarda!

Na jaką okazję?

Sylwester rok w rok wzbudza wiele emocji. Panie do ostatniej chwili kompletują cekinowe kreacje, dopracowują błyszczące makijaże oraz tworzą wymyślne fryzury. Panowie dbają za to o efekty specjalne! Sztuczne ognie na tip-top – ma być szałowo! Nie zapominajmy też o kulinarnych fajerwerkach. Odlotowa zabawa dzięki przepisom na potrawy sylwestrowe gwarantowana!

Czy wiesz, że?

Nazwa uroczystości i tym samym jej początek wywodzi się od imienia papieża Sylwestra II, który to w noc poprzedzającą millenium dał ludziom błogosławieństwo Urbi et Orbi – stanowiące do dziś papieską tradycję noworoczną. W tamtym okresie chrześcijanie z niepokojem upatrywali w roku 1000 końca świata. Kiedy jednak okazało się, że apokalipsa nie nadeszła, w noc z 31 grudnia na 1 stycznia wyszli na ulicę i świętowali do samego rana. Obchodzenie święta pożegnania starego i powitania nowego roku w formie, jaką znamy obecnie, zapoczątkowano dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Początkowo Sylwester był rozrywką kultywowaną przez najbogatsze rody. Z biegiem czasu tradycja stawała się coraz bardziej popularna także wśród uboższych warstw społecznych.

Dla urozmaicenia:

Podczas sylwestrowego party wybornie sprawdzą się przekąski typu finger food. To sposób przyrządzania szybkich i nieskomplikowanych przystawek, które można zjeść na jeden lub dwa kęsy, jak sama nazwa wskazuje - bez używania sztućców. Klasyką gatunku są między innymi roladki, paluszki, koreczki – wszystko w wersji mini!