Przepisy na Sylwestra
182 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Sylwester
Przekąski sylwestrowe sprawdzą się, gdy nadejdzie czas pożegnać stary rok. Wszyscy doskonale wiemy, że Sylwester to okazja wyjątkowa. Ten dzień, a raczej noc, przepełniona jest hucznymi, szalonymi imprezami do samego rana. Jak się bawić, to się bawić! Z naszą pomocą wyczarujesz znakomite przekąski sylwestrowe. Przepyszne desery, przystawki na zimno i na ciepło – lista przepisów na Sylwestra jest długa, więc masz z czego wybierać. Gwarantujemy, będzie szampańsko!
Dla kogo?
Przepisy na Sylwestra będą idealne dla osób lubiących organizować wystrzałowe przyjęcia. Ciasta, ciasteczka, kolorowe kanapki czy wymyślne wrapy – tego nie może zabraknąć na imprezowym stole. Petarda!
Na jaką okazję?
Sylwester rok w rok wzbudza wiele emocji. Panie do ostatniej chwili kompletują cekinowe kreacje, dopracowują błyszczące makijaże oraz tworzą wymyślne fryzury. Panowie dbają za to o efekty specjalne! Sztuczne ognie na tip-top – ma być szałowo! Nie zapominajmy też o kulinarnych fajerwerkach. Odlotowa zabawa dzięki przepisom na potrawy sylwestrowe gwarantowana!
Czy wiesz, że?
Nazwa uroczystości i tym samym jej początek wywodzi się od imienia papieża Sylwestra II, który to w noc poprzedzającą millenium dał ludziom błogosławieństwo Urbi et Orbi – stanowiące do dziś papieską tradycję noworoczną. W tamtym okresie chrześcijanie z niepokojem upatrywali w roku 1000 końca świata. Kiedy jednak okazało się, że apokalipsa nie nadeszła, w noc z 31 grudnia na 1 stycznia wyszli na ulicę i świętowali do samego rana. Obchodzenie święta pożegnania starego i powitania nowego roku w formie, jaką znamy obecnie, zapoczątkowano dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Początkowo Sylwester był rozrywką kultywowaną przez najbogatsze rody. Z biegiem czasu tradycja stawała się coraz bardziej popularna także wśród uboższych warstw społecznych.
Dla urozmaicenia:
Podczas sylwestrowego party wybornie sprawdzą się przekąski typu finger food. To sposób przyrządzania szybkich i nieskomplikowanych przystawek, które można zjeść na jeden lub dwa kęsy, jak sama nazwa wskazuje - bez używania sztućców. Klasyką gatunku są między innymi roladki, paluszki, koreczki – wszystko w wersji mini!