Przepisy na Sylwestra
182 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej
Sylwester
Przekąski sylwestrowe sprawdzą się, gdy nadejdzie czas pożegnać stary rok. Wszyscy doskonale wiemy, że Sylwester to okazja wyjątkowa. Ten dzień, a raczej noc, przepełniona jest hucznymi, szalonymi imprezami do samego rana. Jak się bawić, to się bawić! Z naszą pomocą wyczarujesz znakomite przekąski sylwestrowe. Przepyszne desery, przystawki na zimno i na ciepło – lista przepisów na Sylwestra jest długa, więc masz z czego wybierać. Gwarantujemy, będzie szampańsko!
Dla kogo?
Przepisy na Sylwestra będą idealne dla osób lubiących organizować wystrzałowe przyjęcia. Ciasta, ciasteczka, kolorowe kanapki czy wymyślne wrapy – tego nie może zabraknąć na imprezowym stole. Petarda!
Na jaką okazję?
Sylwester rok w rok wzbudza wiele emocji. Panie do ostatniej chwili kompletują cekinowe kreacje, dopracowują błyszczące makijaże oraz tworzą wymyślne fryzury. Panowie dbają za to o efekty specjalne! Sztuczne ognie na tip-top – ma być szałowo! Nie zapominajmy też o kulinarnych fajerwerkach. Odlotowa zabawa dzięki przepisom na potrawy sylwestrowe gwarantowana!
Czy wiesz, że?
Nazwa uroczystości i tym samym jej początek wywodzi się od imienia papieża Sylwestra II, który to w noc poprzedzającą millenium dał ludziom błogosławieństwo Urbi et Orbi – stanowiące do dziś papieską tradycję noworoczną. W tamtym okresie chrześcijanie z niepokojem upatrywali w roku 1000 końca świata. Kiedy jednak okazało się, że apokalipsa nie nadeszła, w noc z 31 grudnia na 1 stycznia wyszli na ulicę i świętowali do samego rana. Obchodzenie święta pożegnania starego i powitania nowego roku w formie, jaką znamy obecnie, zapoczątkowano dopiero na przełomie XIX i XX wieku. Początkowo Sylwester był rozrywką kultywowaną przez najbogatsze rody. Z biegiem czasu tradycja stawała się coraz bardziej popularna także wśród uboższych warstw społecznych.
Dla urozmaicenia:
Podczas sylwestrowego party wybornie sprawdzą się przekąski typu finger food. To sposób przyrządzania szybkich i nieskomplikowanych przystawek, które można zjeść na jeden lub dwa kęsy, jak sama nazwa wskazuje - bez używania sztućców. Klasyką gatunku są między innymi roladki, paluszki, koreczki – wszystko w wersji mini!