
Składniki
300 gramów
250 gramów
150 gramów
1 sztuka
40 gramów
0.25 łyżeczki
na wierzch:
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy. Siekamy z masłem.

Krok 2
Dodajemy ser, żółtko, cukier puder i aromat waniliowy. Krótko zagniatamy ciasto podsypując mąką. Wkładamy do lodówki na 30 min do lodówki.

Krok 3
Po upływie czasu ciasto wałkujemy na grubość 0,5 centymetra. Wykrawamy ciastka szklanką lub dowolnymi foremkami i smarujemy na wierzchu rozmieszanym białkiem.

Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej ciasteczka. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasteczka przez ok. 20 minut (do zarumienienia)

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Kruche z serem
Ciasto kruche jest jednym z tych deserów, który spotyka się w polskiej kuchni najczęściej. Na jego popularność znaczący wpływ ma prostota przygotowania oraz wyjątkowy smak, który komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Jeśli szukacie pomysłu na idealne ciastka, które przypadną do gustu każdemu, skorzystajcie z naszej propozycji na kruche z serem. Na pewno posmakuje miłośnikom tradycyjnych placków, przygotowywanych w nieskomplikowany sposób. Ciasto doskonale wpisuje się zarówno w codzienne, jak i świąteczne menu.
Dla kogo?
Ciastka z twarogiem przypadną do gustu każdemu, kto lubi proste i smaczne domowe desery. To doskonała alternatywa dla klasycznego sernika.
Na jaką okazję?
Kruche z serem sprawdzi się zawsze! Możecie je przygotować nie tylko na co dzień, ale także na specjalne okazje, takie jak święta czy domowa impreza.
Czy wiesz, że?
Kluczem do przygotowania idealnego ciasta kruchego jest przesianie mąki, a także unikanie wyrabiania go dłońmi. Do rozdrobnienia oraz połączenia składników najlepiej wykorzystajcie nóż oraz łyżkę.
Dla urozmaicenia:
Gotowe ciasteczka kruche z serem posypcie cukrem pudrem, przesianym przez sitko.