
Składniki
300 gramów
250 gramów
150 gramów
1 sztuka
40 gramów
0.25 łyżeczki
na wierzch:
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy. Siekamy z masłem.

Krok 2
Dodajemy ser, żółtko, cukier puder i aromat waniliowy. Krótko zagniatamy ciasto na kruche ciasteczka z serem białym, podsypując mąką. Wkładamy na 30 minut do lodówki.

Krok 3
Po upływie czasu ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wykrawamy ciastka z twarogiem szklanką lub dowolnymi foremkami i smarujemy na wierzchu rozmieszanym białkiem.

Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej ciasteczka z twarogiem. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasteczka przez ok. 20 minut (do zarumienienia).

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche z serem
Ciasto kruche jest jednym z tych deserów, który spotyka się w polskiej kuchni najczęściej. Na jego popularność znaczący wpływ ma prostota przygotowania oraz wyjątkowy smak, który komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Jeśli szukacie pomysłu na idealne ciastka, które przypadną do gustu każdemu, skorzystajcie z naszej propozycji na kruche z serem. Na pewno posmakuje miłośnikom tradycyjnych placków, przygotowywanych w nieskomplikowany sposób. Kruche ciasteczka z serem białym doskonale wpisują się zarówno w codzienne, jak i świąteczne menu.
Dla kogo?
Ciastka z twarogiem przypadną do gustu każdemu, kto lubi proste i smaczne domowe desery. To doskonała alternatywa dla klasycznego sernika.
Na jaką okazję?
Kruche z serem sprawdzi się zawsze! Możecie je przygotować nie tylko na co dzień, ale także na specjalne okazje, takie jak święta czy domowa impreza. Ciastka z twarogiem mogą z kruchego ciasta z powodzeniem mogą poleżeć kilka dni, dzięki czemu staną się jeszcze delikatniejsze.
Czy wiesz, że?
Kluczem do przygotowania idealnego ciasta kruchego do ciastek z twarogiem jest przesianie mąki, a także unikanie wyrabiania go dłońmi. Do rozdrobnienia oraz połączenia składników najlepiej wykorzystajcie nóż oraz łyżkę. Ciasto wyrabiajcie szybko i zdecydowanie.
Dla urozmaicenia:
Gotowe ciasteczka kruche z serem posypcie cukrem pudrem przesianym przez sitko.