Kruche z serem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

523

743 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3324 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

12799 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 szczypta

3 łyżki

nadzienie:

400 gramów

60 gramów

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg wymieszaj ze śmietaną, jajkiem i cukrem zwykłym i waniliowym, dodaj skórkę startą z cytryny.

Krok 2

Mąkę, sól i Kasię posiekaj i szybko zagnieć ciasto, dodaj wodę.

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wycinaj szklanką lub foremką kółeczka.

Krok 4

Na połowie krążków umieść po łyżeczce nadzienia.

Krok 5

Brzegi lekko posmaruj białkiem, przykryj drugim krążkiem i przyciśnij brzegi widelcem.

Krok 6

Ciasteczka ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmaruj resztą białka i piecz w 180 st. C około 25 minut.

9

Opinie o przepisie

  • Lidia Selewska

    Lidia Selewska

    Twaróg trzykrotnie mielony

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Lipińska

    Monika Lipińska

    Wyszło mi 27 sztuk. Super przepis, ciastka pyszne. Trzeba dawać dużo farszu, w przeciwnym razie sporo twarogu z tej porcji zostanie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Łopaciuk

    Katarzyna Łopaciuk

    Dlaczego nie jest określona ilość wody?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • KrysTyna NoWak

    KrysTyna NoWak

    Ile tej wody do ciasta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Maciejewska

    Paulina Maciejewska

    ile wychodzi ciastek ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Grzelak

    Paulina Grzelak

    Wody dodajemy na oko ciasto musi mieć konsystencję ciasta na normalne pierogi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Sobieraj

    Jola Sobieraj

    Ale ile tej wody trzeba dodać do ciasta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Kostrubała Surmacz

    Aleksandra Kostrubała Surmacz

    Czy na pewno ciasto należy posmarować bialkiem?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche z seremKruche z serem

Ciastka kruche z serem to klasyczne wypieki, które stanowią jednocześnie uniwersalną i smaczną przekąskę. Serowe nadzienie przygotowuje się z twarogu, śmietany, jajka, cukru białego i waniliowego oraz skórki cytrynowej. Jest kremowe, pachnie wanilią i świetnie współgra z delikatnym ciastem. Często dodaje się do niego również bakalie, np. rodzynki, żurawinę i orzechy. Aby przyrządzić ciasto, zagnieć zimną kostkę do pieczenia z mąką i wodą. Na rozwałkowane okrągłe krążki nakładaj serowe nadzienie. Następnie posmaruj brzegi białkiem i przykryj je kolejnym płatem ciasta. Boki dociśnij widelcem, by dokładniej je połączyć. Ciastka kruche z serem posmaruj białkiem z wierzchu, by nadać im połysku po upieczeniu. Dodatkowo warto posypać je grubym cukrem, posiekanymi orzechami lub płatkami migdałów, dzięki temu staną się bardziej chrupiące. Tak przygotowaną słodką przekąskę podawaj jako dodatek do kawy albo zabierz do pracy i zjedz na drugie śniadanie razem z jogurtem lub owocami. Sprawdź nasz przepis i dowiedz się, jak je przygotować.