Przepis na kruche z serem – ciasteczka z twarogiem pixel

Kruche z serem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

570

1364 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

3838 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15257 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

250 gramów

150 gramów

1 sztuka

40 gramów

0.25 łyżeczki

na wierzch:

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy. Siekamy z masłem.

Kruche z serem - Krok 1

Krok 2

Dodajemy ser, żółtko, cukier puder i aromat waniliowy. Krótko zagniatamy ciasto na kruche ciasteczka z serem białym, podsypując mąką. Wkładamy na 30 minut do lodówki.

Kruche z serem - Krok 2

Krok 3

Po upływie czasu ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wykrawamy ciastka z twarogiem szklanką lub dowolnymi foremkami i smarujemy na wierzchu rozmieszanym białkiem.

Kruche z serem - Krok 3

Krok 4

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej ciasteczka z twarogiem. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy ciasteczka przez ok. 20 minut (do zarumienienia).

Kruche z serem - Krok 4
24

Opinie o przepisie

  • To ciasto jest bez proszku do pieczenia?

    To ciasto jest bez proszku do pieczenia? , 02.12.2023

    To ciasto jest bez proszku do pieczenia?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Juspiwo

    Juspiwo , 15.11.2023

    Czy zamiast cukru pudru może być ksylitol?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Wiesia

    Wiesia , 03.03.2023

    Robiłam niedawno dla wnucząt. Ciasteczka są wspaniałe, proste, kruche, pyszne, idealne. Polałam rozpuszczoną czekoladą, dzieci były zachwycone. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lina

    Lina , 14.11.2022

    Ja ostatnio z jabłkami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena

    Irena , 15.09.2022

    Te ciasteczka są proste w wykonaniu, zawsze wychodzą. Posypuję cukrem pudrem albo polewam czekoladą. Wnusia je uwielbia. Polecam przepis!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania

    Ania , 15.09.2022

    W składnikach jest napisane żółtko a niżej w przepisie dodajemy jajko, całe jajko? Czy samo żółtko?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ellie

    Ellie , 11.09.2022

    Czy można zamienić na mąkę zdrowszą, np. orkiszową, gryczaną ... ? Jeżeli tak, to jaka ilość zamiennika?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewa

    Ewa , 09.09.2022

    A jaki twaróg trzykrotnie mielony czy z wiaderka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Miki

    Miki , 08.09.2022

    Czy nie trzeba dawać proszku do pieczenia albo sody ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mar

    Mar , 08.09.2022

    Można użyć zwykłego cukru zamiast pudru?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • ewa

    ewa , 08.09.2022

    Taki twaróg president z wiaderka może być??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agnieszka

    Agnieszka , 29.07.2022

    A co z tym białkiem na na wierzchu? Jest w przepisie na końcu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Grażyna  Dylewska

    Grażyna Dylewska , 19.01.2021

    jest super . szybko się robi i dobrze smakuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Cygan

    Małgorzata Cygan , 22.06.2020

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Kozioł

    Renata Kozioł , 21.06.2020

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche z seremKruche z serem

Ciasto kruche jest jednym z tych deserów, który spotyka się w polskiej kuchni najczęściej. Na jego popularność znaczący wpływ ma prostota przygotowania oraz wyjątkowy smak, który komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Jeśli szukacie pomysłu na idealne ciastka, które przypadną do gustu każdemu, skorzystajcie z naszej propozycji na kruche z serem. Na pewno posmakuje miłośnikom tradycyjnych placków, przygotowywanych w nieskomplikowany sposób. Kruche ciasteczka z serem białym doskonale wpisują się zarówno w codzienne, jak i świąteczne menu.

Dla kogo?

Ciastka z twarogiem przypadną do gustu każdemu, kto lubi proste i smaczne domowe desery. To doskonała alternatywa dla klasycznego sernika.

Na jaką okazję?

Kruche z serem sprawdzi się zawsze! Możecie je przygotować nie tylko na co dzień, ale także na specjalne okazje, takie jak święta czy domowa impreza. Ciastka z twarogiem mogą z kruchego ciasta z powodzeniem mogą poleżeć kilka dni, dzięki czemu staną się jeszcze delikatniejsze.

Czy wiesz, że?

Kluczem do przygotowania idealnego ciasta kruchego do ciastek z twarogiem jest przesianie mąki, a także unikanie wyrabiania go dłońmi. Do rozdrobnienia oraz połączenia składników najlepiej wykorzystajcie nóż oraz łyżkę. Ciasto wyrabiajcie szybko i zdecydowanie.

Dla urozmaicenia:

Gotowe ciasteczka kruche z serem posypcie cukrem pudrem przesianym przez sitko.