Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście - przepis | Przepisy.pl pixel

Jabłecznik z budyniową nutą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1307

2377 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13064 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28476 osób zapisało

Udostępnij
Jabłecznik z budyniową nutą

Składniki

kruszonka:

250 gramów

100 gramów

100 gramów

3 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

jabłka:

30 gramów

150 gramów

400 gramów

25 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

krem budyniowy:

60 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

50 gramów

30 gramów

30 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 1

Krok 2

Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Resztę kruszonki rozsyp luźno do drugiej blaszce z pergaminem i piecz całość w 170C ok. 15-20 minut aż nabierze złotego koloru.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 2

Krok 3

Teraz przygotuj jabłka. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kasza manna, oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 3

Krok 4

Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód i wstaw do lodówki do ostudzenia.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 4

Krok 5

Przygotuj krem budyniowy. Namocz żelatynę. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło, odciśniętą żelatynę i wymieszaj rózgą. Odstaw krem aby ostygł i stężał.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 5

Krok 6

Gotowym kremem posmaruj przygotowane ciasto, posyp kruszonką i wstaw do lodówki na minimum 2h.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby wzbogacić smak budyniu czekoladowe dodaj do niego białą czekoladę i wymieszaj z masłem aż się rozpuści.

3

Opinie o przepisie

  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Żeby spód (czyli ciasto) nie nasiąkało sokiem z jabłek, posypuję go po upieczeniu bułką tartą i dopiero wtedy nakładam masę z jabłek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia

    Gosia , 17.12.2021

    TAK, ja zmodyfikowałabym przepis pod gusta mojego męża i synka. Zamiast mąki krupczatki dałabym tortową i 1 łyżeczkę cynamonu do ciasta. Do jabłek zamiast masła i musu dałabym utarte na grubych oczkach jabłka i zmieszała z sokiem cytrynowym oraz galaretką malinową, dodatkowo do jabłek dorzuciłabym kawałki orzechów włoskich.Zamiast kremu budyniowego, ubiłabym białka na sztywną pianę, wyłożyła na jabłka, a wierzch posypałabym kruszonką zrobioną z mąki tortowej, masła i cukru pudru :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 01.12.2021

    Do uprażonych jabłek dodaję 2 galaretki cytrynowe. Dodają kwaskowatego smaku i trzymają ściśle jabłka w ryzach.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłecznik z budyniową nutąJabłecznik z budyniową nutą

Z jabłecznikiem z budyniem na kruchym cieście dzień od razu staje się lepszy. Nie od dziś wiadomo, że jabłka to produkt, który sprawdza się w wypiekach fantastycznie. Są dostępne w sklepach przez cały okrągły rok, więc daje to nam olbrzymie pole do popisu. A gdyby tak dodać do nich budyniowy akcent? Wynikiem będzie jabłecznik z budyniem na kruchym cieście na ocenę celującą! Oto deser najwyższych lotów!

Dla kogo?

Niewielka zmiana w tradycyjnym przepisie na jabłecznik robi sporą różnicę. W sam raz dla kucharzy, którzy mają ochotę na eksperymenty, ale nie chcą zbyt radykalnie modyfikować swoich sprawdzonych receptur. Wyśmienity jabłecznik z budyniem i kruszonką stanie się ogromną pokusą dla wszystkich wielbicieli domowych wypieków.

Na jaką okazję?

Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście nadaje się do podania w charakterze weekendowego deseru. Pasuje na przyjęcia i wizyty dawno niewidzianych znajomych. W każdych okolicznościach smakuje wyśmienicie. Właśnie z tego powodu przepisu na jabłecznik z budyniem nie powinno zabraknąć w żadnej książce kucharskiej.

Czy wiesz, że?

Do ciast z jabłkami, takimi jak nasz jabłecznik z budyniem, warto wybierać kwaśne owoce. Dzięki temu wypieki nie będą mdłe. Jeśli jednak zdecydujesz się na słodkie odmiany, powinieneś ograniczyć ilość innych słodkich dodatków. Na szczęście jabłecznik z budyniem to przepis, którym można dość łatwo manewrować.

Dla urozmaicenia:

Owoce w jabłeczniku z budyniem mogą śmiało zostać zamienione na np. truskawki, borówki, wiśnie. Gdy do lata daleko, wykorzystaj ich mrożone wersje.