Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście - przepis | Przepisy.pl

Jabłecznik z budyniową nutą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1293

2172 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12912 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28096 osób zapisało

Udostępnij
Jabłecznik z budyniową nutą

Składniki

kruszonka:

250 gramów

100 gramów

100 gramów

3 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

jabłka:

30 gramów

150 gramów

400 gramów

25 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

krem budyniowy:

60 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

50 gramów

30 gramów

30 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 1

Krok 2

Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Resztę kruszonki rozsyp luźno do drugiej blaszce z pergaminem i piecz całość w 170C ok. 15-20 minut aż nabierze złotego koloru.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 2

Krok 3

Teraz przygotuj jabłka. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kasza manna, oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 3

Krok 4

Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód i wstaw do lodówki do ostudzenia.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 4

Krok 5

Przygotuj krem budyniowy. Namocz żelatynę. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło, odciśniętą żelatynę i wymieszaj rózgą. Odstaw krem aby ostygł i stężał.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 5

Krok 6

Gotowym kremem posmaruj przygotowane ciasto, posyp kruszonką i wstaw do lodówki na minimum 2h.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby wzbogacić smak budyniu czekoladowe dodaj do niego białą czekoladę i wymieszaj z masłem aż się rozpuści.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarlotka
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłecznik z budyniową nutąJabłecznik z budyniową nutą

Z takim deserem dzień od razu staje się lepszy. Nie od dziś wiadomo, że jabłka to produkt, który sprawdza się w wypiekach fantastycznie. A gdyby tak dodać do nich budyniowy akcent? Wynikiem będzie jabłecznik na ocenę celującą!

Dla kogo?

Niewielka zmiana w tradycyjnym przepisie na jabłecznik robi sporą różnicę. W sam raz dla kucharzy, którzy mają ochotę na eksperymenty, ale nie chcą zbyt radykalnie modyfikować swoich sprawdzonych receptur.

Na jaką okazję?

Jabłecznik z budyniem nadaje się do podania w charakterze weekendowego deseru. Pasuje na przyjęcia i wizyty dawno niewidzianych znajomych. W każdych okolicznościach smakuje wyśmienicie.

Czy wiesz, że?

Do ciast z jabłkami warto wybierać kwaśne owoce. Dzięki temu wypieki nie będą mdłe.

Dla urozmaicenia:

W cieście z budyniem mogą pojawić się inne owoce, np. truskawki, borówki, wiśnie. Gdy do lata daleko, wykorzystajcie ich mrożone wersje.