Jabłecznik z budyniową nutą

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1289

2107 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

12865 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28022 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

500 gramów

2 łyżeczki

250 gramów

150 gramów

15 gramów

5 sztuk

3 łyżki

masa jabłkowa:

1.4 kilograma

1 łyżka

beza:

5 sztuk

200 gramów

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski włóż mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i posiekaną Kasię. Dodaj żółtka jaj i śmietanę. Wszystko razem wymieszaj mikserem.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. 1/3 ciasta włóż do zamrażarki, a resztą wyklej dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 22 x 28 cm. Ciasto nakłuj widelcem.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 2

Krok 3

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jeśli są bardzo soczyste, lekko odciśnij na sicie. (Po starciu i odciśnięciu jabłek powinno być ich około 900 g.) Wyłóż na ciasto w formie i oprósz cynamonem.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 3

Krok 4

Białka ubij na sztywną pianę, dodając partiami cukier. Pod koniec ubijania wsyp do masy bezowej budynie w proszku i wymieszaj.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 4

Krok 5

Masę bezową wyłóż na jabłka w formie i równo rozprowadź.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 5

Krok 6

Ciasto z zamrażarki pokrusz w dłoniach i posyp nim wierzch bezy. Całość wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i piecz około 60 minut.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 6
33

Opinie o przepisie

  • Anna Jasińska

    Anna Jasińska, 28.03.2020

    Tak. Warto dodać trochę koloru temu jabłecznikowi przez zastąpienie w bezie budyniu, kiślem owocowym np. truskawkowym bez cukru. Nada to new look tenu wypiekowi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Trzcinska

    Jadwiga Trzcinska, 22.11.2019

    Świetny przepis.Ciasto przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Nowakowska

    Alicja Nowakowska , 09.11.2019

    Upieczone...ale jeszcze gorące! Już nie możemy się doczekać... Z pewnością spróbujemy jeszcze wieczorem! Jutro goście wydadzą opinię. Na pewno podzielę się z Wami opinią !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Sawicka

    Agnieszka Sawicka, 28.10.2019

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Piotr

    Piotr Piotr, 01.06.2019

    @Waldi1609 Nagrzewam z termoobiegiem do 180C, przełączam na góra-dół (bez termoobiegu) i piekę na 3 szczeblu od dołu. Piekłem z tego przepisu kilka razy i za każdym razem udaje się. Ja w miejsce śmietany dodaję ok. 50 gr. smalcu - nadaje ciastu kruchość i niepowtarzalny smak. Polecam wypróbować. *Jeżeli jabłka są bardzo soczyste do masy jabłkowej dodaję kisiel bez cukru, a spód podpiekam w temp. ok. 160C na złoty kolor i dopiero na tak na podpieczony spód nakładam jabłka. Jabłecznik najlepiej smakuje na 2-3 dzień o ile dotrwa :) Cheers

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldi1609 Waldi1609

    Waldi1609 Waldi1609, 28.04.2019

    Jestem świeżakiem :- ) Pierwszy mój wypiek, ale może mi ktoś powiedzieć jak ustawić piekarnik ? Grzanie góra i dół czy tylko góra ? i czy ciasto ma być ustawione na dole czy na środku i czy ma być włączony termoobieg ?? Przydałyby się dodatkowo takie informacje w przepisach ! Z góry dziękuję za odp.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria  Kujawska

    Daria Kujawska , 04.12.2018

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Kontraktowicz

    Ewelina Kontraktowicz, 03.12.2018

    Pyyyycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Majewska

    Sylwia Majewska, 21.11.2018

    Pycha ciasto i mało skomplikowane w przygotowaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • celin celin

    celin celin, 10.11.2018

    Super ciasto. Właśnie zjedliśmy z mężem po duzym kawałku. Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata  Górka

    Małgorzata Górka , 18.08.2018

    Ciasto łatwe w przygotowaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Michałczak

    Ewa Michałczak, 18.07.2018

    Ciasto jest nie skomplikowane dla takiego anty talencie jak ja wyszło super super super chowa wam ludziska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta  Barańska

    Danuta Barańska , 08.07.2018

    ciasto pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Michoń

    Maria Michoń, 10.05.2018

    Pieke takie ciasto juz ze 20 lat jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Szwarc

    Anna Szwarc, 03.05.2018

    ciasto pyszne piekłam kilka razy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Michalak

    Sylwia Michalak, 31.03.2018

    Super ciasto, bardzo łatwe i na dodatek pyszne! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Deperas

    Alicja Deperas, 03.03.2018

    Upieram jest pyszne i wygląda jak na zdjęciu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • kinia kinia

    kinia kinia, 04.02.2018

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina tadzik szczepaniak  Szczepaniak

    Halina tadzik szczepaniak Szczepaniak , 20.01.2018

    polecam bardzo dobry pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Ochędowska

    Iwona Ochędowska, 20.01.2018

    super ciasto polecam proste szybko się robi niebo w ustach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wiśniewska

    Anna Wiśniewska, 19.01.2018

    Przepyszne, będę piekła częściej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jolanta Woszek

    Jolanta Woszek, 19.01.2018

    dobre ciasteczko do kawki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina                        Oleksy

    Janina Oleksy , 18.01.2018

    Ciasto jest pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • teresazyla@o2.pl Źyła Teresa

    teresazyla@o2.pl Źyła Teresa, 18.01.2018

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska, 18.01.2018

    bardzo smaczne - proszę o więcej tak dobrych przepisów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Wieczorek

    Agata Wieczorek, 21.12.2017

    Meeeega przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ANNA Gol

    ANNA Gol, 05.11.2017

    Zrobione :) na razie w piekarniku ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Rudowicz

    Monika Rudowicz, 06.08.2017

    pysznosci i szybko upieczone

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Rozalia Kowina

    Rozalia Kowina, 11.06.2017

    Naprade smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula  Marchlewska

    Urszula Marchlewska , 09.05.2017

    Bardzo smaczny jablecznik z bezą - rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłecznik z budyniową nutąJabłecznik z budyniową nutą

Jeśli planujesz upieczenie ciasta dla większej liczby osób, skorzystaj z naszego przepisu. Jabłecznik z budyniową nutą to pyszny, prosty w przygotowaniu wypiek, który łączy w sobie kilka bardzo smacznych warstw: kruche ciasto, jabłka z cynamonem, budyniową piankę oraz posypkę ze startego ciasta. Kruche ciasto wyrób dość szybko, aby nie ogrzać go za bardzo i włóż część do zamrażarki. Po wyłożeniu pozostałego ciasta na blachę, ponakłuwaj wierzch widelcem – dzięki temu nie wybrzuszy się podczas pieczenia. Teraz kolej na jabłka. Do wszelkich wypieków najlepiej sprawdzają się kwaśne odmiany, sięgnij więc po szare renety albo antonówki. Jeśli zamierzasz użyć słodszych odmian owoców, możesz delikatnie skropić je sokiem z cytryny. Zetrzyj je na tarce, ułóż na cieście i posyp cynamonem. Na koniec dodaj białka ubite z dodatkiem budyniu w proszku. Ten składnik sprawi, że pianka będzie trwalsza i zyska przyjemny posmak. Na koniec zetrzyj pozostałą część kruchego ciasta, a po upieczeniu oprósz cukrem pudrem. Spróbuj, jak smakuje jabłecznik z budyniową nutą – wybierzesz waniliową czy śmietankową?