Jabłecznik z budyniową nutą
NOWY PRZEPIS
łatwe
28154 osoby zapisały
Składniki
kruszonka:
250 gramów
100 gramów
100 gramów
3 łyżeczki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
jabłka:
30 gramów
150 gramów
400 gramów
25 gramów
0.5 łyżeczki
1 sztuka
krem budyniowy:
60 mililitrów
200 mililitrów
2 sztuki
50 gramów
30 gramów
30 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka.
Krok 2
Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Resztę kruszonki rozsyp luźno do drugiej blaszce z pergaminem i piecz całość w 170C ok. 15-20 minut aż nabierze złotego koloru.
Krok 3
Teraz przygotuj jabłka. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kasza manna, oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.
Krok 4
Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód i wstaw do lodówki do ostudzenia.
Krok 5
Przygotuj krem budyniowy. Namocz żelatynę. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło, odciśniętą żelatynę i wymieszaj rózgą. Odstaw krem aby ostygł i stężał.
Krok 6
Gotowym kremem posmaruj przygotowane ciasto, posyp kruszonką i wstaw do lodówki na minimum 2h.
Dobra rada:
Aby wzbogacić smak budyniu czekoladowe dodaj do niego białą czekoladę i wymieszaj z masłem aż się rozpuści.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jabłecznik z budyniową nutą
Z takim deserem dzień od razu staje się lepszy. Nie od dziś wiadomo, że jabłka to produkt, który sprawdza się w wypiekach fantastycznie. A gdyby tak dodać do nich budyniowy akcent? Wynikiem będzie jabłecznik na ocenę celującą!
Dla kogo?
Niewielka zmiana w tradycyjnym przepisie na jabłecznik robi sporą różnicę. W sam raz dla kucharzy, którzy mają ochotę na eksperymenty, ale nie chcą zbyt radykalnie modyfikować swoich sprawdzonych receptur.
Na jaką okazję?
Jabłecznik z budyniem nadaje się do podania w charakterze weekendowego deseru. Pasuje na przyjęcia i wizyty dawno niewidzianych znajomych. W każdych okolicznościach smakuje wyśmienicie.
Czy wiesz, że?
Do ciast z jabłkami warto wybierać kwaśne owoce. Dzięki temu wypieki nie będą mdłe.
Dla urozmaicenia:
W cieście z budyniem mogą pojawić się inne owoce, np. truskawki, borówki, wiśnie. Gdy do lata daleko, wykorzystajcie ich mrożone wersje.