Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście - przepis | Przepisy.pl

Jabłecznik z budyniową nutą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1293

2167 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12910 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28095 osób zapisało

Udostępnij
Jabłecznik z budyniową nutą

Składniki

kruszonka:

250 gramów

100 gramów

100 gramów

3 łyżeczki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

jabłka:

30 gramów

150 gramów

400 gramów

25 gramów

0.5 łyżeczki

1 sztuka

krem budyniowy:

60 mililitrów

200 mililitrów

2 sztuki

50 gramów

30 gramów

30 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od przygotowania kruszonki. Oddziel żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj żółtka jedno po drugim i ubijaj aż masa się połączy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej i mieszaj aż powstanie klasyczna kruszonka.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 1

Krok 2

Połową kruszonki wyłóż dno tortownicy o średnicy ok 22cm z pergaminem lekko ją ugniatając. Resztę kruszonki rozsyp luźno do drugiej blaszce z pergaminem i piecz całość w 170C ok. 15-20 minut aż nabierze złotego koloru.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 2

Krok 3

Teraz przygotuj jabłka. Wyciśnij sok z cytryny. Obierz jabłka, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę ok 1cm. W szerokim rondlu podgrzej masło z cynamonem Knorr. Dodaj jabłka, kasza manna, oraz puree. Duś 3-4 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i wymieszaj miękką łyżką.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 3

Krok 4

Nadzienie jabłkowe nałóż na wcześniej upieczony spód i wstaw do lodówki do ostudzenia.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 4

Krok 5

Przygotuj krem budyniowy. Namocz żelatynę. W garnku zagotuj śmietanę z mlekiem. W misce utrzyj żółtka z cukrem i mąką aż masa będzie jasna. Zalej żółtka gorącym płynem mlecznym mieszając energicznie. Przelej wszystko z powrotem do garnka i podgrzewaj jeszcze kilka minut nieustannie mieszają. Gotowy krem zdejmij z ognia, dodaj masło, odciśniętą żelatynę i wymieszaj rózgą. Odstaw krem aby ostygł i stężał.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 5

Krok 6

Gotowym kremem posmaruj przygotowane ciasto, posyp kruszonką i wstaw do lodówki na minimum 2h.

Jabłecznik z budyniową nutą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby wzbogacić smak budyniu czekoladowe dodaj do niego białą czekoladę i wymieszaj z masłem aż się rozpuści.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik z budyniową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jabłecznik z budyniową nutąJabłecznik z budyniową nutą

Z takim deserem dzień od razu staje się lepszy. Nie od dziś wiadomo, że jabłka to produkt, który sprawdza się w wypiekach fantastycznie. A gdyby tak dodać do nich budyniowy akcent? Wynikiem będzie jabłecznik na ocenę celującą!

Dla kogo?

Niewielka zmiana w tradycyjnym przepisie na jabłecznik robi sporą różnicę. W sam raz dla kucharzy, którzy mają ochotę na eksperymenty, ale nie chcą zbyt radykalnie modyfikować swoich sprawdzonych receptur.

Na jaką okazję?

Jabłecznik z budyniem nadaje się do podania w charakterze weekendowego deseru. Pasuje na przyjęcia i wizyty dawno niewidzianych znajomych. W każdych okolicznościach smakuje wyśmienicie.

Czy wiesz, że?

Do ciast z jabłkami warto wybierać kwaśne owoce. Dzięki temu wypieki nie będą mdłe.

Dla urozmaicenia:

W cieście z budyniem mogą pojawić się inne owoce, np. truskawki, borówki, wiśnie. Gdy do lata daleko, wykorzystajcie ich mrożone wersje.