Kruche ciasta | Przepisy.pl

Przepisy na Kruche ciasta

75 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (75)

Budyniowiec
ratingratingratingratingrating

1249

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Budyń to pomysł na prosty, szybki i smaczny deser. Macie trochę więcej czasu i ochotę na nieco ba...
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
ratingratingratingratingrating

932

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Przepisu na kruche ciasto z budyniową pianką i owocami nie może zabraknąć w deserowym repertuarze...
Ekspresowe ciasto
ratingratingratingratingrating

863

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Są takie dni w życiu każdego kucharza, kiedy trzeba działać błyskawicznie. Okazało się, że podcza...
Jabłecznik z budyniową nutą
ratingratingratingratingrating

1293

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Z takim deserem dzień od razu staje się lepszy. Nie od dziś wiadomo, że jabłka to produkt, który...
Makowiec japoński z jabłkami
ratingratingratingratingrating

1062

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Cisza jak makiem zasiał? Na pewno nie w kuchni! Zazwyczaj właśnie to pomieszczenie jest sercem do...
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
ratingratingratingratingrating

410

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kruche ciasto idealne na letnie przyjęcia. Rabarbar nadaje mu orzeźwiającej kwaskowatości, z kole...
Szarlotka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

532

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego...
Szarlotka
ratingratingratingratingrating

316

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Szarlotka to ponadczasowy deser, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Choć kojarzy się z...
Tarta z białą czekoladą i borówkami
ratingratingratingratingrating

261

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
O ile kakaowe ciasta i brownies pewnie niejeden raz gościły na Waszych stołach, o tyle biała czek...
Szarlotka z kokosem
ratingratingratingratingrating

235

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Co prawda szarlotka jednoznacznie kojarzy się z jabłkowym nadzieniem, ale jesteśmy zdania, że sma...
Szarlotka z lodami
ratingratingratingratingrating

193

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przedstawiamy szarlotkę w wersji niesamowicie chrupiącej oraz z dodatkiem lodów. Wyśmienita krusz...
Mazurek miodowo-orzechowy
ratingratingratingratingrating

185

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Miód oraz orzechy to zestaw uwielbiany przez niejednego łasucha. Trudno się dziwić, ponieważ taki...
Lekki biszkopt z jabłkami
ratingratingratingratingrating

239

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Delikatne, puszyste ciasto, z owocowym posmakiem – to krótka charakterystyka biszkoptu z jabłkami...
Szarlotka bezglutenowa
ratingratingratingratingrating

165

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Desery bezglutenowe coraz częściej goszczą na polskich stołach. Na ich popularność ma wpływ nie t...
Krucha tarta z jabłkami
ratingratingratingratingrating

144

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
Tarta czekoladowa
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Nie ma co tu kryć, czekolada to składnik, po który sięga prawdopodobnie większość kucharzy, stoją...
Makowiec na kruchym cieście
ratingratingratingratingrating

146

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
75 min.
Makowiec na kruchym spodzie to ciasto doskonałe nie tylko na święta, gdy jest przygotowywane zgod...
Placek amerykański
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Jeśli słodką kuchnię amerykańską kojarzycie przede wszystkim z brownie, spróbujcie naszej propozy...
Tarta cytrynowa
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Tarta cytrynowa przykuwa wzrok pięknym, słonecznym kolorem i efektowną bezą, stanowiącą ukoronowa...
Szarlotka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

76

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego...
Quiche ze szpinakiem i pomidorami
ratingratingratingratingrating

57

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Kuchnia francuska skrywa wiele smakowitych tajemnic. Nie sprowadza się wyłącznie do bagietek, ser...
Koperty z jabłkami
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Czas na smaczną przesyłkę! Koperty z jabłkami to przepis na deser o niebanalnym wyglądzie, w któr...
Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

61

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Po smaczne inspiracje warto sięgać do bogactwa kuchni włoskiej, która słynie z doskonałego smaku...
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
80 min.
Ciasto z budyniem i malinami, a także inne wypieki towarzyszą nam podczas wielu imprez okolicznoś...
Tarta cytrynowa z bezą
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Jeśli zastanawiacie się, jaki deser przygotować, aby łączył w sobie słodycz z orzeźwiającym owoco...
Tarte Tatin
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Tarte Tatin, ciasto wykwintne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu, to klasyk wśród francuskich w...
Ciasto z twarogiem
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Ciasto z twarogiem, mimo że kojarzone ze świętami, jest doskonałym pomysłem na codzienny deser. J...
Placek z jabłkami, pianką i kruszonką
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
150 min.
Deser na bogato! Placek to najlepszy dowód na to, że używając popularnych, łatwo dostępnych produ...
Skubaniec z wiśniami
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Jak smakuje skubaniec z wiśniami? Jest pyszny! Słodycz przełamują orzeźwiające i lekko kwaskowe o...
Pleśniak z wiśniami
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Jeśli pleśniaka kojarzyliście do tej pory zwykle z porzeczkowym smakiem – spróbujcie naszej wersj...

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciastaKruche ciasta

Kruche ciasta są podstawą wielu wypieków, przede wszystkim tart i serników. Lekko słodkie, pasują do różnych dodatków, kremów i mas. Spróbuj na przykład przyrządzić prosty, kruchy deser z masą orzechową. Do upieczenia ciasta będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Wśród nich powinna znaleźć się mąka, margaryna oraz proszek do pieczenia, jajka i ewentualnie cukier puder. Możesz zastąpić go zwykłym cukrem lub cukrem waniliowym. Wystarczy wszystko ze sobą dokładnie połączyć oraz zagnieść. Masa powinna być elastyczna i gładka. Dzięki temu z łatwością ją rozwałkujesz. Przełóż ją na dowolną formę, np. kwadratową blachę. Warto ją wcześniej wysmarować margaryną i lekko oprószyć bułką tartą, opcjonalnie wyłożyć papierem do pieczenia. Unikniesz wtedy przywierania ciasta do ścianek naczynia. Do masy orzechowej będziesz potrzebować syropu na bazie brązowego cukru, miodu i wody. Ugotowane razem zyskają kleistą konsystencję. Wrzuć do nich całe kawałki orzechów włoskich lub laskowych. Ewentualnie możesz podzielić je na mniejsze części lub połówki. Smak wzbogać skórką z pomarańczy lub cytryny. Taki sos przełóż na upieczone ciasto. Masę orzechową zastąpić możesz też ulubionymi owocami, np. jabłkami lub malinami. Dopraw całość szczyptą cynamonu lub posyp cukrem pudrem. Zapiecz z dodatkiem na przykład słodkiej kruszonki. Jeśli nie masz pod ręką świeżych owoców, do wypieku wykorzystaj dżem: jabłkowy, śliwkowy, czereśniowy, wiśniowy. Ważne, by był gęsty. Kruche ciasto doskonale nadaje się także do tarty. Przyrządź do niej smaczne nadzienie, np. zrób mus owocowy na bazie galaretki, masę czekoladową na słodkiej śmietance lub krem na bazie mascarpone i białej czekolady. Taki krem możesz posypać borówkami lub jagodami i startą skórką z limonki lub cytryny. Przyjrzyj się naszym przepisom i wypróbuj któryś z nich już dziś! Wypieki na bazie ciasta kruchego smakują doskonale, zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy wybór świeżych owoców zdobiących tarty lub serniki, jest praktycznie nieograniczony.