Ciasta kruche - przepisy: ciasta na kruchym spodzie | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kruche ciasta

87 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (87)

Budyniowiec
ratingratingratingratingrating

1267

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Budyń to pomysł na prosty, szybki i smaczny deser. Macie trochę więcej czasu i ochotę na nieco ba...
Kruche ciasto z budyniową pianką i owocami
ratingratingratingratingrating

975

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Przepisu na kruche ciasto z budyniową pianką i owocami nie może zabraknąć w deserowym repertuarze...
Jabłecznik z budyniową nutą
ratingratingratingratingrating

1308

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Z jabłecznikiem z budyniem na kruchym cieście dzień od razu staje się lepszy. Nie od dziś wiadomo...
Makowiec japoński z jabłkami
ratingratingratingratingrating

1082

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
Cisza jak makiem zasiał? Na pewno nie w kuchni! Zazwyczaj właśnie to pomieszczenie jest sercem do...
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
ratingratingratingratingrating

427

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Kruche ciasto idealne na letnie przyjęcia. Rabarbar nadaje mu orzeźwiającej kwaskowatości, z kole...
Szarlotka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

545

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego...
Szarlotka
ratingratingratingratingrating

330

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Szarlotka to ponadczasowy deser, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Choć kojarzy się z...
Tarta z białą czekoladą i borówkami
ratingratingratingratingrating

311

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Tarta z białą czekoladą i borówkami Tarty coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Kakao...
Szarlotka z kokosem
ratingratingratingratingrating

263

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Co prawda szarlotka jednoznacznie kojarzy się z jabłkowym nadzieniem, ale jesteśmy zdania, że sma...
Pijany kokos
ratingratingratingratingrating

282

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sam zapach wiórków kokosowych potrafi wprawić kucharzy w dobry humor. Tym razem wykorzystasz je w...
Szarlotka z lodami
ratingratingratingratingrating

206

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Otulający zapach szarlotki na ciepło z lodami, który rozprzestrzenia się po domu – dla wielu z na...
Mazurek miodowo-orzechowy
ratingratingratingratingrating

216

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Miód oraz orzechy to zestaw uwielbiany przez niejednego łasucha. Trudno się dziwić, ponieważ taki...
Lekki biszkopt z jabłkami
ratingratingratingratingrating

245

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Delikatne, puszyste ciasto, z owocowym posmakiem – to krótka charakterystyka biszkoptu z jabłkami...
Ciasto z jabłkami i cynamonem
ratingratingratingratingrating

171

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Ciasto z jabłkami, rodzynkami i cynamonem to pewniak. Taki zestaw przypadnie do gustu każdemu wie...
Szarlotka bezglutenowa
ratingratingratingratingrating

195

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Desery bezglutenowe coraz częściej goszczą na polskich stołach. Na ich popularność ma wpływ nie t...
Krucha tarta z jabłkami
ratingratingratingratingrating

150

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
65 min.
Trudno jest znaleźć kogoś, kto nie skusiłby się na kawałek szarlotki. Tym razem jednak chcemy pok...
Serowe bułeczki z jabłkiem
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kultowa szarlotka na kruchym spodzie, kojarzące się z domową kuchnią i czasami beztroskiego dziec...
Tarta czekoladowa
ratingratingratingratingrating

193

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Nie ma co tu kryć, czekolada to składnik, po który sięga prawdopodobnie większość kucharzy, stoją...
Crumble z owocami
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Dla niektórych nazwa tego deseru może brzmieć nieco zagadkowo. Z czym to się je? Crumble to owoce...
Makowiec na kruchym cieście
ratingratingratingratingrating

172

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
75 min.
Makowiec na kruchym spodzie to ciasto doskonałe nie tylko na święta, gdy jest przygotowywane zgod...
Placek amerykański
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Jeśli słodką kuchnię amerykańską kojarzysz przede wszystkim z brownie, spróbuj naszej propozycji...
Tarta cytrynowa
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Tarta cytrynowa przykuwa wzrok pięknym, słonecznym kolorem i efektowną bezą, stanowiącą ukoronowa...
Szarlotka z kruszonką
ratingratingratingratingrating

88

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Przedstawiamy prosty przepis na szarlotkę z kruszonką, której trudno się oprzeć. Oprócz kruchego...
Quiche ze szpinakiem i pomidorami
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Kuchnia francuska skrywa wiele smakowitych tajemnic. Nie sprowadza się wyłącznie do bagietek, ser...
Koperty z jabłkami
ratingratingratingratingrating

55

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Czas na smaczną przesyłkę! Koperty z jabłkami to przepis na deser o niebanalnym wyglądzie, w któr...
Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą
ratingratingratingratingrating

110

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Po smaczne inspiracje warto sięgać do bogactwa kuchni włoskiej, która słynie z doskonałego smaku...
Prowansalska tarta z pomidorami
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj margarynę i posiekaj. Wymieszaj z serkiem. Ciasto powinno mieć lek...
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
ratingratingratingratingrating

74

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
80 min.
Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką Pewnie większość z nas lubi ciasto z malinami...
Tarta cytrynowa z bezą
ratingratingratingratingrating

86

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Tarta cytrynowa z bezą Lekko kwaśna masa cytrynowa, która równoważy słodycz bezy – jeśli to brzm...
Tarte Tatin
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Tarte Tatin, ciasto wykwintne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu, to klasyk wśród francuskich w...
Ciasto z twarogiem
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Ciasto z twarogiem, mimo że kojarzone ze świętami, jest doskonałym pomysłem na codzienny deser. J...
Placek z jabłkami, pianką i kruszonką
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
150 min.
Deser na bogato! Placek to najlepszy dowód na to, że używając popularnych, łatwo dostępnych produ...

Ciekawostki i porady

Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.

Czytaj więcej

Jak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciastaKruche ciasta

Kruche ciasta są podstawą wielu wypieków, przede wszystkim tart i serników. Lekko słodkie, pasują do różnych dodatków, kremów i mas. Spróbuj na przykład przyrządzić prosty, kruchy deser z masą orzechową. Do upieczenia ciasta będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Wśród nich powinna znaleźć się mąka, margaryna oraz proszek do pieczenia, jajka i ewentualnie cukier puder. Możesz zastąpić go zwykłym cukrem lub cukrem waniliowym. Wystarczy wszystko ze sobą dokładnie połączyć oraz zagnieść. Masa powinna być elastyczna i gładka. Dzięki temu z łatwością ją rozwałkujesz. Przełóż ją na dowolną formę, np. kwadratową blachę. Warto ją wcześniej wysmarować margaryną i lekko oprószyć bułką tartą, opcjonalnie wyłożyć papierem do pieczenia. Unikniesz wtedy przywierania ciasta do ścianek naczynia. Do masy orzechowej będziesz potrzebować syropu na bazie brązowego cukru, miodu i wody. Ugotowane razem zyskają kleistą konsystencję. Wrzuć do nich całe kawałki orzechów włoskich lub laskowych. Ewentualnie możesz podzielić je na mniejsze części lub połówki. Smak wzbogać skórką z pomarańczy lub cytryny. Taki sos przełóż na upieczone ciasto. Masę orzechową zastąpić możesz też ulubionymi owocami, np. jabłkami lub malinami. Dopraw całość szczyptą cynamonu lub posyp cukrem pudrem. Zapiecz z dodatkiem na przykład słodkiej kruszonki. Jeśli nie masz pod ręką świeżych owoców, do wypieku wykorzystaj dżem: jabłkowy, śliwkowy, czereśniowy, wiśniowy. Ważne, by był gęsty. Kruche ciasto doskonale nadaje się także do tarty. Przyrządź do niej smaczne nadzienie, np. zrób mus owocowy na bazie galaretki, masę czekoladową na słodkiej śmietance lub krem na bazie mascarpone i białej czekolady. Taki krem możesz posypać borówkami lub jagodami i startą skórką z limonki lub cytryny. Przyjrzyj się naszym przepisom i wypróbuj któryś z nich już dziś! Wypieki na bazie ciasta kruchego smakują doskonale, zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy wybór świeżych owoców zdobiących tarty lub serniki, jest praktycznie nieograniczony.