Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
NOWY PRZEPIS
średnie
1724 osoby zapisały

Składniki
ciasto:
300 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
masa budyniowa:
3 sztuki
120 gramów
0.5 opakowania
40 gramów
30 mililitrów
200 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem. Po chwili dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje jedną większą drugą mniejszą, formujemy wałki, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy na 1 h do zamrażalnika.

Krok 2
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy większa część ciasta, delikatnie przyklepujemy. Pieczemy do zarumienienia ok 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 3
Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy po łyżce cukier oraz cukier waniliowy, aż powstanie lśniąca i sztywna piana. Po chwili wsypujemy budyń oraz wlewamy powoli olej. Dalej delikatnie miksujemy do połączenia się składników.

Krok 4
Powstałą masę przelewamy na podpieczony spód. Następnie układamy maliny ( nie rozmrażamy ich wcześniej).

Krok 5
Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch. Pieczemy ok 40 min do zarumieniania. Gotowe ciasto posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką
Pewnie większość z nas lubi ciasto z malinami i budyniem. To świetny wypiek, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo łatwe. Przepis na kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką powinien być zawsze pod ręką!
Dla kogo?
Dla zabieganych. Osoby, które mają bardzo dużo rzeczy do zrobienia w ciągu dnia, na pewno docenią prostotę ciasta kruchego z malinami. Połączenie składników i pieczenie przygotowanego ciasta nie pochłonie więcej niż godziny. W czasie pieczenia ciasta możesz zająć się innymi domowymi obowiązkami. Ciasto kruche z malinami to również doskonała propozycja dla wszystkich łasuchów. Połączenie kwaskowych owoców i delikatnie słodkiego ciasta na pewno zaspokoi kubki smakowe wielbicieli wypieków.
Na jaką okazję?
Ciasto kruche z malinami i lekką budyniową pianką to znakomita propozycja nie tylko na niedzielny deser. Możesz podać to kruche ciasto z malinami podczas dowolnego spotkania towarzyskiego. Przepis okaże się bardzo pomocny również wtedy, gdy czeka cię niezapowiedziana wizyta. Raz-dwa połącz składniki i włóż ciasto do piekarnika. Gdy Twój gość już się zjawi, powita go fantastyczny aromat pieczonego ciasta kruchego z malinami.
Czy wiesz, że?
Ciasto kruche z malinami będzie jeszcze lepsze, gdy cukier krystaliczny z przepisu zamienisz na cukier puder. Dzięki temu znacznie skrócisz czas wyrabiania ciasta. Kruchy spód możesz także rozwałkować i w blaszce ponakłuwać widelcem. To sprawi, że podczas pieczenia ciasto nie będzie zbyt wysoko i nieregularnie rosło.
Dla urozmaicenia:
Aby twoje ciasto za każdym razem było odrobinę inne, użyj różnych owoców. Maliny z powodzeniem możesz zastąpić jagodami, śliwkami czy brzoskwiniami. Gotowe i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem, a będzie wyglądać jeszcze apetyczniej. Gdy podajesz delikatnie ciepłe ciasto, możesz dodać do niego gałkę ulubionych lodów – najlepiej waniliowych. Wrażenia smakowe na pewno będą oszałamiające!