Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

51

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2163 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1023 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 łyżeczki

3 łyżki

2.5 szklanki

5 sztuk

budyniowa pianka:

5 sztuk

1 szklanka

2 opakowania

0.5 szklanki

1 opakowanie

dodatkowo:

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody.

Krok 2

Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Tę czynność można zrobić dzień wcześniej.

Krok 3

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować Kasią i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.

Krok 4

Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Krok 5

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.

Krok 6

Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.

Krok 7

Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Krok 8

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). 

Krok 9

Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę.

Krok 10

Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.

Krok 11

Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

1

Opinie o przepisie

  • Lisbeth Salander

    Lisbeth Salander

    Nie rozumiem w jakim celu trzeba dodać do białek olej?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową piankąKruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Ciasto z budyniem i malinami, a także inne wypieki towarzyszą nam podczas wielu imprez okolicznościowych, ale także na co dzień. Kto powiedział, że pieczenie musi kojarzyć się ze żmudnym i długotrwałym procesem? Nie w tym wypadku! Cenimy Twój czas! Przygotowanie kruchego ciasta z malinami i lekką budyniową pianką nie zajmie Ci dłużej niż 30 minut. Drugie tyle spędza w piekarniku, a Ty w tym czasie, masz chwilę tylko dla siebie! To jak, pieczemy?

Dla kogo?

Dla wszystkich łasuchów. Należysz do tego grona? Łączmy się!

Na jaką okazję?

Oczekujesz gości, a może czeka Cię niespodziewana wizyta? Kruche ciasto z budyniem i malinami to przepis, który powinieneś mieć zawsze pod ręką!

Czy wiesz, że?

Chcesz, aby przygotowane przez Ciebie kruche ciasto z malinami było jeszcze bardziej kruche? Mamy na to sposób! Zamiast białego cukru sięgnij po cukier puder. Tylko pamiętaj! Zbyt długie wyrabianie spowoduje, że ciasto zrobi się miękkie.

Dla urozmaicenia:

Maliny możesz zastąpić innymi owocami. Wykorzystaj te, na które masz akurat ochotę!