Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
NOWY PRZEPIS
średnie
1291 osób zapisało
Składniki
ciasto:
300 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżka
2 łyżki
1 szczypta
masa budyniowa:
3 sztuki
120 gramów
0.5 opakowania
40 gramów
30 mililitrów
200 gramów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem. Po chwili dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje jedną większą drugą mniejszą, formujemy wałki, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy na 1 h do zamrażalnika.
Krok 2
Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy większa część ciasta, delikatnie przyklepujemy. Pieczemy do zarumienienia ok 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy po łyżce cukier oraz cukier waniliowy, aż powstanie lśniąca i sztywna piana. Po chwili wsypujemy budyń oraz wlewamy powoli olej. Dalej delikatnie miksujemy do połączenia się składników.
Krok 4
Powstałą masę przelewamy na podpieczony spód. Następnie układamy maliny ( nie rozmrażamy ich wcześniej).
Krok 5
Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch. Pieczemy ok 40 min do zarumieniania. Gotowe ciasto posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką
Ciasto z budyniem i malinami, a także inne wypieki towarzyszą nam podczas wielu imprez okolicznościowych, ale także na co dzień. Kto powiedział, że pieczenie musi kojarzyć się ze żmudnym i długotrwałym procesem? Nie w tym wypadku! Cenimy Twój czas! Przygotowanie kruchego ciasta z malinami i lekką budyniową pianką nie zajmie Ci dłużej niż 30 minut. Drugie tyle spędza w piekarniku, a Ty w tym czasie, masz chwilę tylko dla siebie! To jak, pieczemy?
Dla kogo?
Dla wszystkich łasuchów. Należysz do tego grona? Łączmy się!
Na jaką okazję?
Oczekujesz gości, a może czeka Cię niespodziewana wizyta? Kruche ciasto z budyniem i malinami to przepis, który powinieneś mieć zawsze pod ręką!
Czy wiesz, że?
Chcesz, aby przygotowane przez Ciebie kruche ciasto z malinami było jeszcze bardziej kruche? Mamy na to sposób! Zamiast białego cukru sięgnij po cukier puder. Tylko pamiętaj! Zbyt długie wyrabianie spowoduje, że ciasto zrobi się miękkie.
Dla urozmaicenia:
Maliny możesz zastąpić innymi owocami. Wykorzystaj te, na które masz akurat ochotę!