Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką | Przepisy.pl pixel

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

73

340 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

2429 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1550 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

masa budyniowa:

3 sztuki

120 gramów

0.5 opakowania

40 gramów

30 mililitrów

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem. Po chwili dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje jedną większą drugą mniejszą, formujemy wałki, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy na 1 h do zamrażalnika.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy większa część ciasta, delikatnie przyklepujemy. Pieczemy do zarumienienia ok 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 2

Krok 3

Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy po łyżce cukier oraz cukier waniliowy, aż powstanie lśniąca i sztywna piana. Po chwili wsypujemy budyń oraz wlewamy powoli olej. Dalej delikatnie miksujemy do połączenia się składników.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 3

Krok 4

Powstałą masę przelewamy na podpieczony spód. Następnie układamy maliny ( nie rozmrażamy ich wcześniej).

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 4

Krok 5

Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch. Pieczemy ok 40 min do zarumieniania. Gotowe ciasto posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • waldxpro

    waldxpro , 31.01.2021

    Można to rozwałkować i nakłuć widelcem zamiast ścierać na tarce?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • sol5liv

    sol5liv , 15.10.2020

    Zrobiłam w wersji z mrożonymi jagodami w okrągłej foremce o średnicy 22cm i wyszło pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową piankąKruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką

Pewnie większość z nas lubi ciasto z malinami i budyniem. To świetny wypiek, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo łatwe. Przepis na kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką powinien być zawsze pod ręką!

Dla kogo?

Dla zabieganych. Osoby, które mają bardzo dużo rzeczy do zrobienia w ciągu dnia, na pewno docenią prostotę ciasta kruchego z malinami. Połączenie składników i pieczenie przygotowanego ciasta nie pochłonie więcej niż godziny. W czasie pieczenia ciasta możesz zająć się innymi domowymi obowiązkami. Ciasto kruche z malinami to również doskonała propozycja dla wszystkich łasuchów. Połączenie kwaskowych owoców i delikatnie słodkiego ciasta na pewno zaspokoi kubki smakowe wielbicieli wypieków.

Na jaką okazję?

Ciasto kruche z malinami i lekką budyniową pianką to znakomita propozycja nie tylko na niedzielny deser. Możesz podać to kruche ciasto z malinami podczas dowolnego spotkania towarzyskiego. Przepis okaże się bardzo pomocny również wtedy, gdy czeka cię niezapowiedziana wizyta. Raz-dwa połącz składniki i włóż ciasto do piekarnika. Gdy Twój gość już się zjawi, powita go fantastyczny aromat pieczonego ciasta kruchego z malinami.

Czy wiesz, że?

Ciasto kruche z malinami będzie jeszcze lepsze, gdy cukier krystaliczny z przepisu zamienisz na cukier puder. Dzięki temu znacznie skrócisz czas wyrabiania ciasta. Kruchy spód możesz także rozwałkować i w blaszce ponakłuwać widelcem. To sprawi, że podczas pieczenia ciasto nie będzie zbyt wysoko i nieregularnie rosło.

Dla urozmaicenia:

Aby twoje ciasto za każdym razem było odrobinę inne, użyj różnych owoców. Maliny z powodzeniem możesz zastąpić jagodami, śliwkami czy brzoskwiniami. Gotowe i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem, a będzie wyglądać jeszcze apetyczniej. Gdy podajesz delikatnie ciepłe ciasto, możesz dodać do niego gałkę ulubionych lodów – najlepiej waniliowych. Wrażenia smakowe na pewno będą oszałamiające!