Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką | Przepisy.pl

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

140 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

2244 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1156 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

masa budyniowa:

3 sztuki

120 gramów

0.5 opakowania

40 gramów

30 mililitrów

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem. Po chwili dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje jedną większą drugą mniejszą, formujemy wałki, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy na 1 h do zamrażalnika.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy większa część ciasta, delikatnie przyklepujemy. Pieczemy do zarumienienia ok 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 2

Krok 3

Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy po łyżce cukier oraz cukier waniliowy, aż powstanie lśniąca i sztywna piana. Po chwili wsypujemy budyń oraz wlewamy powoli olej. Dalej delikatnie miksujemy do połączenia się składników.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 3

Krok 4

Powstałą masę przelewamy na podpieczony spód. Następnie układamy maliny ( nie rozmrażamy ich wcześniej).

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 4

Krok 5

Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch. Pieczemy ok 40 min do zarumieniania. Gotowe ciasto posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • sol5liv

    sol5liv , 15.10.2020

    Zrobiłam w wersji z mrożonymi jagodami w okrągłej foremce o średnicy 22cm i wyszło pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową piankąKruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Ciasto z budyniem i malinami, a także inne wypieki towarzyszą nam podczas wielu imprez okolicznościowych, ale także na co dzień. Kto powiedział, że pieczenie musi kojarzyć się ze żmudnym i długotrwałym procesem? Nie w tym wypadku! Cenimy Twój czas! Przygotowanie kruchego ciasta z malinami i lekką budyniową pianką nie zajmie Ci dłużej niż 30 minut. Drugie tyle spędza w piekarniku, a Ty w tym czasie, masz chwilę tylko dla siebie! To jak, pieczemy?

Dla kogo?

Dla wszystkich łasuchów. Należysz do tego grona? Łączmy się!

Na jaką okazję?

Oczekujesz gości, a może czeka Cię niespodziewana wizyta? Kruche ciasto z budyniem i malinami to przepis, który powinieneś mieć zawsze pod ręką!

Czy wiesz, że?

Chcesz, aby przygotowane przez Ciebie kruche ciasto z malinami było jeszcze bardziej kruche? Mamy na to sposób! Zamiast białego cukru sięgnij po cukier puder. Tylko pamiętaj! Zbyt długie wyrabianie spowoduje, że ciasto zrobi się miękkie.

Dla urozmaicenia:

Maliny możesz zastąpić innymi owocami. Wykorzystaj te, na które masz akurat ochotę!