Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką | Przepisy.pl pixel

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

74

369 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
80 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

2483 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1708 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

300 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżka

2 łyżki

1 szczypta

masa budyniowa:

3 sztuki

120 gramów

0.5 opakowania

40 gramów

30 mililitrów

200 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem. Po chwili dodajemy żółtka oraz śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje jedną większą drugą mniejszą, formujemy wałki, zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy na 1 h do zamrażalnika.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 1

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy większa część ciasta, delikatnie przyklepujemy. Pieczemy do zarumienienia ok 20 min. Pozostawiamy do wystudzenia.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 2

Krok 3

Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy po łyżce cukier oraz cukier waniliowy, aż powstanie lśniąca i sztywna piana. Po chwili wsypujemy budyń oraz wlewamy powoli olej. Dalej delikatnie miksujemy do połączenia się składników.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 3

Krok 4

Powstałą masę przelewamy na podpieczony spód. Następnie układamy maliny ( nie rozmrażamy ich wcześniej).

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 4

Krok 5

Pozostałą część ciasta ścieramy na wierzch. Pieczemy ok 40 min do zarumieniania. Gotowe ciasto posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Maria

    Maria , 04.07.2023

    Moja rodzinka mogłaby jeść codziennie to ciasto. :) Przepyszne, kruche idealnie, pycha!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • waldxpro

    waldxpro , 31.01.2021

    Można to rozwałkować i nakłuć widelcem zamiast ścierać na tarce?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • sol5liv

    sol5liv , 15.10.2020

    Zrobiłam w wersji z mrożonymi jagodami w okrągłej foremce o średnicy 22cm i wyszło pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ciasto Kubuś
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową piankąKruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i lekko budyniową pianką

Pewnie większość z nas lubi ciasto z malinami i budyniem. To świetny wypiek, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo łatwe. Przepis na kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką powinien być zawsze pod ręką!

Dla kogo?

Dla zabieganych. Osoby, które mają bardzo dużo rzeczy do zrobienia w ciągu dnia, na pewno docenią prostotę ciasta kruchego z malinami. Połączenie składników i pieczenie przygotowanego ciasta nie pochłonie więcej niż godziny. W czasie pieczenia ciasta możesz zająć się innymi domowymi obowiązkami. Ciasto kruche z malinami to również doskonała propozycja dla wszystkich łasuchów. Połączenie kwaskowych owoców i delikatnie słodkiego ciasta na pewno zaspokoi kubki smakowe wielbicieli wypieków.

Na jaką okazję?

Ciasto kruche z malinami i lekką budyniową pianką to znakomita propozycja nie tylko na niedzielny deser. Możesz podać to kruche ciasto z malinami podczas dowolnego spotkania towarzyskiego. Przepis okaże się bardzo pomocny również wtedy, gdy czeka cię niezapowiedziana wizyta. Raz-dwa połącz składniki i włóż ciasto do piekarnika. Gdy Twój gość już się zjawi, powita go fantastyczny aromat pieczonego ciasta kruchego z malinami.

Czy wiesz, że?

Ciasto kruche z malinami będzie jeszcze lepsze, gdy cukier krystaliczny z przepisu zamienisz na cukier puder. Dzięki temu znacznie skrócisz czas wyrabiania ciasta. Kruchy spód możesz także rozwałkować i w blaszce ponakłuwać widelcem. To sprawi, że podczas pieczenia ciasto nie będzie zbyt wysoko i nieregularnie rosło.

Dla urozmaicenia:

Aby twoje ciasto za każdym razem było odrobinę inne, użyj różnych owoców. Maliny z powodzeniem możesz zastąpić jagodami, śliwkami czy brzoskwiniami. Gotowe i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem, a będzie wyglądać jeszcze apetyczniej. Gdy podajesz delikatnie ciepłe ciasto, możesz dodać do niego gałkę ulubionych lodów – najlepiej waniliowych. Wrażenia smakowe na pewno będą oszałamiające!