Deser z kaszą manną i malinami
NOWY PRZEPIS
łatwe
3421 osób zapisało

Składniki
2 szklanki
5 łyżek
1.5 łyżki
0.5 łyżeczki
12 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko wlewamy do garnka. Dodajemy cukier oraz cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia.

Krok 2
Po chwili stopniowo dodajemy kaszę mannę cały czas mieszając, aby nie powstały zgrubienia. Gotujemy kilka minut, aż masa będzie gęsta i klarowna.

Krok 3
Kaszę przelewamy do wcześniej przygotowanych kokilek. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy na min 1h do lodówki.

Krok 4
Maliny przekładamy do rondelka i lekko je podgrzewamy, aby puściły sok. ( Możemy je delikatnie posłodzić, ale nie jest to konieczne). Deserki z kaszy manny delikatnie wyjmujemy z kokilek i przekładamy na talerzyki. Przed podaniem polewamy je malinowym sosem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser z kaszą manną i malinami
Ten deser to kaszka z mleczkiem – dosłownie i w przenośni. Dziecinnie prosty w wykonaniu, a jednocześnie prezentujący się nad wyraz apetycznie. Oto wyśmienity przykład tego, że czasem najprostsze kulinarne rozwiązania dają doskonałe rezultaty. Przekonaj się sam!
Dla kogo?
Mozolne wyrabianie albo ucieranie ciasta nie należy do twoich ulubionych zajęć? Nie przepadasz za przyrządzaniem budyniowych mas, twarogowych kremów oraz ubijaniem bitej śmietany? Nieskomplikowany deser z kaszą manną jest dla ciebie stworzony!
Na jaką okazję?
Maliny to owoce kojarzące się z latem, więc potraktuj naszą propozycję jako idealny wakacyjny deser. Pamiętaj o tym, by dobrze go schłodzić.
Czy wiesz, że?
Kasza manna to nic innego jak popularny grysik. Otrzymywana jest z ziaren pszenicy i zalicza się do kasz drobnoziarnistych.
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców, możesz wykorzystać dżem lub konfiturę. Deser posyp ulubionymi orzechami.