Malinowa chmurka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Malinowa chmurka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

3 sztuki

150 gramów

100 gramów

30 gramów

0.5 łyżeczki

galaretka z malinami:

3 sztuki

400 gramów

3.5 szklanki

krem waniliowy:

500 mililitrów

250 gramów

3 łyżki

1 sztuka

beza z migdałami:

3 sztuki

150 gramów

2 łyżeczki

55 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło oraz cukier puder. Całośc zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i wstawiamy na 30 min. do lodówki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wykładamy spód formy. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w temp. 190°C ok. 15 min. do zarumienienia i studzimy.

Malinowa chmurka - Krok 1

Krok 2

Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dokładnie mieszamy. Następnie lekko studzimy i wrzucamy do niej maliny. Odstawiamy do lodówki, aby lekko stężała.

Malinowa chmurka - Krok 2

Krok 3

Następnie przelewamy na ciasto biszkoptowe.

Malinowa chmurka - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie ubijamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą bezę przekładamy na papier i dokładnie rozsmarowujemy. Posypujemy płatkami migdałów. Bezę pieczemy w temp. 120-130°C ok. 1 h. Studzimy w piekarniku.

Malinowa chmurka - Krok 4

Krok 5

Do miski wlewamy śmietanę wraz z cukrem oraz ziarenkami z laski wanilii. Ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodajemy mascarpone i ponownie ubijamy. Krem waniliowy przekładamy na stężałą galaretkę.

Malinowa chmurka - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu układamy bezę.

Malinowa chmurka - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Bułki maślane
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej