Malinowa chmurka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Malinowa chmurka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
61 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

165 osób wydrukowało

Pobierz pdf

427 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

3 sztuki

150 gramów

100 gramów

30 gramów

0.5 łyżeczki

galaretka z malinami:

3 sztuki

400 gramów

3.5 szklanki

krem waniliowy:

500 mililitrów

250 gramów

3 łyżki

1 sztuka

beza z migdałami:

3 sztuki

150 gramów

2 łyżeczki

55 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło oraz cukier puder. Całośc zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i wstawiamy na 30 min. do lodówki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wykładamy spód formy. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w temp. 190°C ok. 15 min. do zarumienienia i studzimy.

Malinowa chmurka - Krok 1

Krok 2

Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dokładnie mieszamy. Następnie lekko studzimy i wrzucamy do niej maliny. Odstawiamy do lodówki, aby lekko stężała.

Malinowa chmurka - Krok 2

Krok 3

Następnie przelewamy na ciasto biszkoptowe.

Malinowa chmurka - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie ubijamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą bezę przekładamy na papier i dokładnie rozsmarowujemy. Posypujemy płatkami migdałów. Bezę pieczemy w temp. 120-130°C ok. 1 h. Studzimy w piekarniku.

Malinowa chmurka - Krok 4

Krok 5

Do miski wlewamy śmietanę wraz z cukrem oraz ziarenkami z laski wanilii. Ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodajemy mascarpone i ponownie ubijamy. Krem waniliowy przekładamy na stężałą galaretkę.

Malinowa chmurka - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu układamy bezę.

Malinowa chmurka - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • ela

    ela , 13.10.2022

    malinowa chmurka to moje ulubione ciasto! wyszło pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Banoffee pie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Malinowa chmurkaMalinowa chmurka

Coraz więcej osób podejmuje wyzwanie i piecze wyśmienite ciasto, jakim jest malinowa chmurka. Przepis na ten smaczny wypiek może nie jest bardzo skomplikowany, ale na pewno czasochłonny. Dla wielu osób malinowa chmurka jest symbolem kończącego się lata, a to ze względu na maliny, które dojrzewają właśnie w ostatnich dniach wakacji. Ciasto malinowa chmurka składa się z czterech warstw. Kruche ciasto, galaretka z malinami, masa mascarpone i chrupiąca beza to istna uczta dla zmysłów. Wszystkie składniki doskonale się przenikają i uzupełniają, dzięki czemu ciasto nie jest zbyt słodkie, a wiele osób określa je nawet jako orzeźwiające. Jedno jest pewne – chmurka malinowa smakuje wyśmienicie! 

Dla kogo?

Komu będzie smakować malinowa chmurka? Ciasto podbije kubki smakowe wielbicieli malin i owocowych smaków. Zadowoli też gusta osób, które nie przepadają za ciężkimi, masowymi wypiekami. 

Na jaką okazję?

Na jaką okazję sprawdzi się ciasto malinowa chmurka? Przepis ten jest idealny na wiele różnych okazji. Uświetni imprezy w ogrodzie, będzie trafionym wyborem na urodziny czy imieniny, a także różne święta. Dzięki temu, że nie tylko smakuje, ale też wygląda obłędnie, urozmaici wygląd zastawionego stołu. 

Czy wiesz, że…?

Zamiast świeżych zerwanych prosto z krzaka malin możesz użyć malin mrożonych. Wystarczy, że zamrożone owoce zalejesz gorącą galaretką i poczekasz, aż całość ostygnie. 

Dla urozmaicenia 

Możesz swobodnie bawić się składnikami dla ciasta malinowa chmurka. Przepis w wersji podstawowej zakłada spód wykonany z kruchego ciasta, ale tak naprawdę jest to jedynie jedna z wariacji na temat tego pysznego wypieku. Równie smaczna będzie malinowa chmurka na biszkopcie, krakersach lub herbatnikach!