
Składniki
biszkopt:
3 sztuki
150 gramów
100 gramów
30 gramów
0.5 łyżeczki
galaretka z malinami:
3 sztuki
400 gramów
3.5 szklanki
krem waniliowy:
500 mililitrów
250 gramów
3 łyżki
1 sztuka
beza z migdałami:
3 sztuki
150 gramów
2 łyżeczki
55 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło oraz cukier puder. Całośc zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i wstawiamy na 30 min. do lodówki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wykładamy spód formy. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w temp. 190°C ok. 15 min. do zarumienienia i studzimy.

Krok 2
Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dokładnie mieszamy. Następnie lekko studzimy i wrzucamy do niej maliny. Odstawiamy do lodówki, aby lekko stężała.

Krok 3
Następnie przelewamy na ciasto biszkoptowe.

Krok 4
Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie ubijamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą bezę przekładamy na papier i dokładnie rozsmarowujemy. Posypujemy płatkami migdałów. Bezę pieczemy w temp. 120-130°C ok. 1 h. Studzimy w piekarniku.

Krok 5
Do miski wlewamy śmietanę wraz z cukrem oraz ziarenkami z laski wanilii. Ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodajemy mascarpone i ponownie ubijamy. Krem waniliowy przekładamy na stężałą galaretkę.

Krok 6
Na wierzchu układamy bezę.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Malinowa chmurka
Coraz więcej osób podejmuje wyzwanie i piecze wyśmienite ciasto, jakim jest malinowa chmurka. Przepis na ten smaczny wypiek może nie jest bardzo skomplikowany, ale na pewno czasochłonny. Dla wielu osób malinowa chmurka jest symbolem kończącego się lata, a to ze względu na maliny, które dojrzewają właśnie w ostatnich dniach wakacji. Ciasto malinowa chmurka składa się z czterech warstw. Kruche ciasto, galaretka z malinami, masa mascarpone i chrupiąca beza to istna uczta dla zmysłów. Wszystkie składniki doskonale się przenikają i uzupełniają, dzięki czemu ciasto nie jest zbyt słodkie, a wiele osób określa je nawet jako orzeźwiające. Jedno jest pewne – chmurka malinowa smakuje wyśmienicie!
Dla kogo?
Komu będzie smakować malinowa chmurka? Ciasto podbije kubki smakowe wielbicieli malin i owocowych smaków. Zadowoli też gusta osób, które nie przepadają za ciężkimi, masowymi wypiekami.
Na jaką okazję?
Na jaką okazję sprawdzi się ciasto malinowa chmurka? Przepis ten jest idealny na wiele różnych okazji. Uświetni imprezy w ogrodzie, będzie trafionym wyborem na urodziny czy imieniny, a także różne święta. Dzięki temu, że nie tylko smakuje, ale też wygląda obłędnie, urozmaici wygląd zastawionego stołu.
Czy wiesz, że…?
Zamiast świeżych zerwanych prosto z krzaka malin możesz użyć malin mrożonych. Wystarczy, że zamrożone owoce zalejesz gorącą galaretką i poczekasz, aż całość ostygnie.
Dla urozmaicenia
Możesz swobodnie bawić się składnikami dla ciasta malinowa chmurka. Przepis w wersji podstawowej zakłada spód wykonany z kruchego ciasta, ale tak naprawdę jest to jedynie jedna z wariacji na temat tego pysznego wypieku. Równie smaczna będzie malinowa chmurka na biszkopcie, krakersach lub herbatnikach!