
Składniki
biszkopt:
3 sztuki
150 gramów
100 gramów
30 gramów
0.5 łyżeczki
galaretka z malinami:
3 sztuki
400 gramów
3.5 szklanki
krem waniliowy:
500 mililitrów
250 gramów
3 łyżki
1 sztuka
beza z migdałami:
3 sztuki
150 gramów
2 łyżeczki
55 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło oraz cukier puder. Całośc zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i wstawiamy na 30 min. do lodówki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wykładamy spód formy. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w temp. 190°C ok. 15 min. do zarumienienia i studzimy.

Krok 2
Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dokładnie mieszamy. Następnie lekko studzimy i wrzucamy do niej maliny. Odstawiamy do lodówki, aby lekko stężała.

Krok 3
Następnie przelewamy na ciasto biszkoptowe.

Krok 4
Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie ubijamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą bezę przekładamy na papier i dokładnie rozsmarowujemy. Posypujemy płatkami migdałów. Bezę pieczemy w temp. 120-130°C ok. 1 h. Studzimy w piekarniku.

Krok 5
Do miski wlewamy śmietanę wraz z cukrem oraz ziarenkami z laski wanilii. Ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodajemy mascarpone i ponownie ubijamy. Krem waniliowy przekładamy na stężałą galaretkę.

Krok 6
Na wierzchu układamy bezę.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Malinowa chmurka
Coraz więcej osób podejmuje wyzwanie i piecze wyśmienite ciasto, jakim jest malinowa chmurka. Przepis na ten smaczny wypiek może nie jest bardzo skomplikowany, ale na pewno czasochłonny. Dla wielu osób malinowa chmurka jest symbolem kończącego się lata, a to ze względu na maliny, które dojrzewają właśnie w ostatnich dniach wakacji. Ciasto malinowa chmurka składa się z czterech warstw. Kruche ciasto, galaretka z malinami, masa mascarpone i chrupiąca beza to istna uczta dla zmysłów. Wszystkie składniki doskonale się przenikają i uzupełniają, dzięki czemu ciasto nie jest zbyt słodkie, a wiele osób określa je nawet jako orzeźwiające. Jedno jest pewne – chmurka malinowa smakuje wyśmienicie!
Dla kogo?
Komu będzie smakować malinowa chmurka? Ciasto podbije kubki smakowe wielbicieli malin i owocowych smaków. Zadowoli też gusta osób, które nie przepadają za ciężkimi, masowymi wypiekami.
Na jaką okazję?
Na jaką okazję sprawdzi się ciasto malinowa chmurka? Przepis ten jest idealny na wiele różnych okazji. Uświetni imprezy w ogrodzie, będzie trafionym wyborem na urodziny czy imieniny, a także różne święta. Dzięki temu, że nie tylko smakuje, ale też wygląda obłędnie, urozmaici wygląd zastawionego stołu.
Czy wiesz, że…?
Zamiast świeżych zerwanych prosto z krzaka malin możesz użyć malin mrożonych. Wystarczy, że zamrożone owoce zalejesz gorącą galaretką i poczekasz, aż całość ostygnie.
Dla urozmaicenia
Możesz swobodnie bawić się składnikami dla ciasta malinowa chmurka. Przepis w wersji podstawowej zakłada spód wykonany z kruchego ciasta, ale tak naprawdę jest to jedynie jedna z wariacji na temat tego pysznego wypieku. Równie smaczna będzie malinowa chmurka na biszkopcie, krakersach lub herbatnikach!