Malinowa chmurka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Malinowa chmurka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

54 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

147 osób wydrukowało

Pobierz pdf

410 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

3 sztuki

150 gramów

100 gramów

30 gramów

0.5 łyżeczki

galaretka z malinami:

3 sztuki

400 gramów

3.5 szklanki

krem waniliowy:

500 mililitrów

250 gramów

3 łyżki

1 sztuka

beza z migdałami:

3 sztuki

150 gramów

2 łyżeczki

55 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy do miski. Dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło oraz cukier puder. Całośc zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy z niego kulę i wstawiamy na 30 min. do lodówki. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wykładamy spód formy. Dziurkujemy widelcem. Pieczemy w temp. 190°C ok. 15 min. do zarumienienia i studzimy.

Malinowa chmurka - Krok 1

Krok 2

Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dokładnie mieszamy. Następnie lekko studzimy i wrzucamy do niej maliny. Odstawiamy do lodówki, aby lekko stężała.

Malinowa chmurka - Krok 2

Krok 3

Następnie przelewamy na ciasto biszkoptowe.

Malinowa chmurka - Krok 3

Krok 4

Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie ubijamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ubitą bezę przekładamy na papier i dokładnie rozsmarowujemy. Posypujemy płatkami migdałów. Bezę pieczemy w temp. 120-130°C ok. 1 h. Studzimy w piekarniku.

Malinowa chmurka - Krok 4

Krok 5

Do miski wlewamy śmietanę wraz z cukrem oraz ziarenkami z laski wanilii. Ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Następnie dodajemy mascarpone i ponownie ubijamy. Krem waniliowy przekładamy na stężałą galaretkę.

Malinowa chmurka - Krok 5

Krok 6

Na wierzchu układamy bezę.

Malinowa chmurka - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • ela

    ela , 13.10.2022

    malinowa chmurka to moje ulubione ciasto! wyszło pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Malinowa chmurka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Malinowa chmurkaMalinowa chmurka

Coraz więcej osób podejmuje wyzwanie i piecze wyśmienite ciasto, jakim jest malinowa chmurka. Przepis na ten smaczny wypiek może nie jest bardzo skomplikowany, ale na pewno czasochłonny. Dla wielu osób malinowa chmurka jest symbolem kończącego się lata, a to ze względu na maliny, które dojrzewają właśnie w ostatnich dniach wakacji. Ciasto malinowa chmurka składa się z czterech warstw. Kruche ciasto, galaretka z malinami, masa mascarpone i chrupiąca beza to istna uczta dla zmysłów. Wszystkie składniki doskonale się przenikają i uzupełniają, dzięki czemu ciasto nie jest zbyt słodkie, a wiele osób określa je nawet jako orzeźwiające. Jedno jest pewne – chmurka malinowa smakuje wyśmienicie! 

Dla kogo?

Komu będzie smakować malinowa chmurka? Ciasto podbije kubki smakowe wielbicieli malin i owocowych smaków. Zadowoli też gusta osób, które nie przepadają za ciężkimi, masowymi wypiekami. 

Na jaką okazję?

Na jaką okazję sprawdzi się ciasto malinowa chmurka? Przepis ten jest idealny na wiele różnych okazji. Uświetni imprezy w ogrodzie, będzie trafionym wyborem na urodziny czy imieniny, a także różne święta. Dzięki temu, że nie tylko smakuje, ale też wygląda obłędnie, urozmaici wygląd zastawionego stołu. 

Czy wiesz, że…?

Zamiast świeżych zerwanych prosto z krzaka malin możesz użyć malin mrożonych. Wystarczy, że zamrożone owoce zalejesz gorącą galaretką i poczekasz, aż całość ostygnie. 

Dla urozmaicenia 

Możesz swobodnie bawić się składnikami dla ciasta malinowa chmurka. Przepis w wersji podstawowej zakłada spód wykonany z kruchego ciasta, ale tak naprawdę jest to jedynie jedna z wariacji na temat tego pysznego wypieku. Równie smaczna będzie malinowa chmurka na biszkopcie, krakersach lub herbatnikach!