Gruszkowy smakołyk z lodami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

254 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

60 gramów

0 szczypt

masa gruszkowa:

3 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

4 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Dodaj przestudzoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.

Krok 2

Prostokątną formę o wymiarach 18x24 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, wyrównaj łyżką wierzch i piecz ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Krok 3

Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem przełóż do foremki keksowej o długości 18 cm.

Krok 4

Gruszki obierz, pokrój na kawałki i gotuj w niewielkiej ilości wody z cukrem do miękkości – około 10 minut. Następnie je odcedź. Połowę odłóż, resztę zmiksuj z 1/2 szklanki syropu, w której się gotowały.

Krok 5

Do gorących zmiksowanych gruszek wsyp galaretkę w proszku i mieszaj, aż się rozpuści. Włóż połowę konfitury i wymieszaj.

Krok 6

Na upieczony spód biszkoptowy wyłóż kawałki gruszek i przykryj masą gruszkowo-wiśniową. Odstaw deser do lodówki, by masa stężała. Gotowy deser wyjmij z formy i pokrój na porcje.

Krok 7

Deser podawaj z lodami Carte d'Or o smaku sernika z sosem malinowym i wiśniami z konfitury.

przepisy.pl

Dobra rada:

Okazja: Czas na ciasto i lody

2

Opinie o przepisie

  • hffhdhhd jdjdhdud

    hffhdhhd jdjdhdud

    Bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Luueck

    Magdalena Luueck

    super pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Carte d'Or Cheesecake with Raspberry Sauce

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Carte d'Or Cheesecake with Raspberry Sauce

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej