Gruszkowy smakołyk z lodami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gruszkowy smakołyk z lodami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
331 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

261 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

15 gramów

60 gramów

80 gramów

1 sztuka

masa gruszkowa:

3 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Masło rozpuść w rondelku. Jajka ubij z cukrem na puch, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Dodaj przestudzone masło i delikatnie wymieszaj łyżką.

Krok 2

Prostokątną formę o wymiarach 18x24 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, wyrównaj łyżką wierzch i piecz ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 °C.

Krok 3

Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem przełóż do foremki keksowej o długości 18 cm.

Krok 4

Gruszki obierz, pokrój na kawałki i gotuj w niewielkiej ilości wody z cukrem do miękkości – około 10 minut. Następnie je odcedź. Połowę odłóż, resztę zmiksuj z 1/2 szklanki syropu, w której się gotowały.

Krok 5

Do gorących zmiksowanych gruszek wsyp galaretkę w proszku i mieszaj, aż się rozpuści. Włóż połowę konfitury i wymieszaj.

Krok 6

Na upieczony spód biszkoptowy wyłóż kawałki gruszek i przykryj masą gruszkowo-wiśniową. Odstaw deser do lodówki, by masa stężała. Gotowy deser wyjmij z formy i pokrój na porcje.

Krok 7

Deser podawaj z lodami Carte d'Or o smaku sernika z sosem malinowym i wiśniami z konfitury.

przepisy.pl

Dobra rada:

Okazja: Czas na ciasto i lody

2

Opinie o przepisie

  • hffhdhhd jdjdhdud

    hffhdhhd jdjdhdud , 08.03.2017

    Bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Luueck

    Magdalena Luueck , 03.09.2016

    super pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gruszkowy smakołyk z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gruszkowy smakołyk z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gruszkowy smakołyk z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gruszkowy smakołyk z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gruszkowy smakołyk z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gruszkowy smakołyk z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gruszkowy smakołyk z lodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gruszkowy smakołyk z lodami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej