Koktajl jagodowy

z prażonymi migdałami

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

2

124 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

8 łyżeczek

4 sztuki

8 łyżeczek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Maślankę wraz z jagodami zmiksuj w blenderze.

Koktajl jagodowy - Krok 1

Krok 2

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor.

Koktajl jagodowy - Krok 2

Krok 3

Koktajl jagodowy przelej do wysokiej szklanki, posyp prażonymi płatkami migdałowymi, udekoruj listkami świeżej mięty. Koktajl podawaj z waflem ryżowym.

Koktajl jagodowy - Krok 3
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, ryboflawiny (witamina B2), potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy B12, witaminy E.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl jagodowyKoktajl jagodowy

Podwieczorek powinien być jedną z najprzyjemniejszych części dnia: odrobiną oddechu i zastrzykiem energii. Dlatego warto posmakować pysznego koktajlu jagodowego z prażonymi płatkami migdałów w towarzystwie wafli ryżowych z dynią. Pyszniej być nie może!

Dla kogo? Dla chcących być fit, kochających owoce w każdej postaci, fanów podwieczorków na słodko – dosłownie dla wszystkich. Tych, którzy nie przepadają za owocami, przekonają przełamujące ich smak płatki migdałowe oraz towarzyszące posiłkowi wafle ryżowe.

Na zdrowie! Maślanka, na bazie której przygotujesz koktajl, dostarczy organizmowi 279,5 mg, czyli 34,9% RWS wapnia, niezbędnego w walce o zdrowe zęby oraz kości.

Czy wiesz, że? Koktajle to te napoje, których bazą są różnego rodzaju produkty mleczne: mleko, maślanka, kefir czy nawet twarożek. Natomiast te, które tworzone są wyłącznie z warzyw i owoców, ewentualnie uzupełniane niewielką ilością wody, to popularne ostatnio smoothie.