Koktajl jagodowy
z prażonymi migdałami

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 0 kJ / 244 Kcal | 12 % |
Tłuszcz | 9.8 g | 14 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 1.4 g | 7 % |
Węglowodany | 29.6 g | 11 % |
w tym cukry | 10.3 g | 11 % |
Błonnik | 3.4 g | - |
Białko | 12.6 g | 25 % |
Sól | 0.3 g | 5 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 270 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 4 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Maślankę wraz z jagodami zmiksuj w blenderze.
- Krok 2Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor.
- Krok 3Koktajl jagodowy przelej do wysokiej szklanki, posyp prażonymi płatkami migdałowymi, udekoruj listkami świeżej mięty. Koktajl podawaj z waflem ryżowym.
Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, ryboflawiny (witamina B2), potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy B12, witaminy E.
Podwieczorek powinien być jedną z najprzyjemniejszych części dnia: odrobiną oddechu i zastrzykiem energii. Dlatego warto posmakować pysznego koktajlu jagodowego z prażonymi płatkami migdałów w towarzystwie wafli ryżowych z dynią. Pyszniej być nie może!
Dla kogo? Dla chcących być fit, kochających owoce w każdej postaci, fanów podwieczorków na słodko – dosłownie dla wszystkich. Tych, którzy nie przepadają za owocami, przekonają przełamujące ich smak płatki migdałowe oraz towarzyszące posiłkowi wafle ryżowe.
Na zdrowie! Maślanka, na bazie której przygotujesz koktajl, dostarczy organizmowi 279,5 mg, czyli 34,9% RWS wapnia, niezbędnego w walce o zdrowe zęby oraz kości.
Czy wiesz, że? Koktajle to te napoje, których bazą są różnego rodzaju produkty mleczne: mleko, maślanka, kefir czy nawet twarożek. Natomiast te, które tworzone są wyłącznie z warzyw i owoców, ewentualnie uzupełniane niewielką ilością wody, to popularne ostatnio smoothie.