Koktajl jagodowy

z prażonymi migdałami

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

2

165 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

87 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

8 łyżeczek

8 łyżeczek

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Maślankę wraz z jagodami zmiksuj w blenderze.

Koktajl jagodowy - Krok 1

Krok 2

Płatki migdałowe upraż na suchej patelni na złoty kolor.

Koktajl jagodowy - Krok 2

Krok 3

Koktajl jagodowy przelej do wysokiej szklanki, posyp prażonymi płatkami migdałowymi, udekoruj listkami świeżej mięty. Koktajl podawaj z waflem ryżowym.

Koktajl jagodowy - Krok 3
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: fosforu, wapnia, ryboflawiny (witamina B2), potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, witaminy B12, witaminy E.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl jagodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl jagodowyKoktajl jagodowy

Podwieczorek powinien być jedną z najprzyjemniejszych części dnia: odrobiną oddechu i zastrzykiem energii. Dlatego warto posmakować pysznego koktajlu jagodowego z prażonymi płatkami migdałów w towarzystwie wafli ryżowych z dynią. Pyszniej być nie może!

Dla kogo? Dla chcących być fit, kochających owoce w każdej postaci, fanów podwieczorków na słodko – dosłownie dla wszystkich. Tych, którzy nie przepadają za owocami, przekonają przełamujące ich smak płatki migdałowe oraz towarzyszące posiłkowi wafle ryżowe.

Na zdrowie! Maślanka, na bazie której przygotujesz koktajl, dostarczy organizmowi 279,5 mg, czyli 34,9% RWS wapnia, niezbędnego w walce o zdrowe zęby oraz kości.

Czy wiesz, że? Koktajle to te napoje, których bazą są różnego rodzaju produkty mleczne: mleko, maślanka, kefir czy nawet twarożek. Natomiast te, które tworzone są wyłącznie z warzyw i owoców, ewentualnie uzupełniane niewielką ilością wody, to popularne ostatnio smoothie.