Koktajl bananowy z jarmużem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Koktajl bananowy z jarmużem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

19

heart
284 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

514 osób wydrukowało

Pobierz pdf

712 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

4 łyżeczki

2 sztuki

4 garść

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Jarmuż opłucz pod bieżącą wodą, porwij na mniejsze kawałki, włóż do blendera.

Koktajl bananowy z jarmużem - Krok 1

Krok 2

Banana pokrój w plasterki, włóż do blendera.

Koktajl bananowy z jarmużem - Krok 2

Krok 3

Następnie dodaj maślankę oraz siemię lniane mielone i całość dokładnie zmiksuj.

Koktajl bananowy z jarmużem - Krok 3

Krok 4

Koktajl przelej do szklanki.

Koktajl bananowy z jarmużem - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: potasu, wapnia, ryboflawiny, magnezu, cynku, manganu, witaminy B6, witaminy C, folianów, Kobalaminy (witaminy B12).

1

Opinie o przepisie

  • Robert  Nowacki

    Robert Nowacki , 11.04.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Koktajl bananowy z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Koktajl bananowy z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Koktajl bananowy z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Koktajl bananowy z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Koktajl bananowy z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Koktajl bananowy z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Koktajl bananowy z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Koktajl bananowy z jarmużem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Koktajl bananowy z jarmużemKoktajl bananowy z jarmużem

Koktajl bananowy jest znakomity na podwieczorek po całym dniu pracy, po treningu, a także przed nim. To prosta i szybka fit przekąska, pełna witamin, składników mineralnych, a co najważniejsze – pyszna i odpowiednia dla tych, którzy pragną zdrowo schudnąć. Jako alternatywę dla mleka albo kefiru wykorzystaj maślankę. Ten mleczny napój składa się głównie z wody i jest lekkostrawny, pamiętaj jednak o tym, by sięgnąć po jego wersję naturalną. Żeby fit koktajl zyskał zielony kolor, dodaj do niego jarmuż. Podziel go na małe kawałki i dokładnie zmiksuj razem z pokrojonym na plasterki dużym kawałkiem banana. Jarmuż jest obecnie modnym warzywem, które posiada cenne składniki odżywcze, a w dodatku sezon na niego trwa niemal całą zimę. Pożywny koktajl bananowy z jarmużem wzbogać też dodatkiem siemienia lnianego – wybierz wersję mieloną, ponieważ będzie łatwiej przyswajalna przez organizm. Ziarna siemienia lnianego zawierają dużo dobrych tłuszczów, więc ich dodatek sprawi, że napój będzie jeszcze zdrowszy i wartościowszy, ale także bardziej kaloryczny. Wypij go zaraz po przygotowaniu. Smacznego!