
Składniki
4 szklanki
4 łyżeczki
2 sztuki
4 garść
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Jarmuż opłucz pod bieżącą wodą, porwij na mniejsze kawałki, włóż do blendera.

Krok 2
Banana pokrój w plasterki, włóż do blendera.

Krok 3
Następnie dodaj maślankę oraz siemię lniane mielone i całość dokładnie zmiksuj.

Krok 4
Koktajl przelej do szklanki.


Dobra rada:
Posiłek jest źródłem: potasu, wapnia, ryboflawiny, magnezu, cynku, manganu, witaminy B6, witaminy C, folianów, Kobalaminy (witaminy B12).
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koktajl bananowy z jarmużem
Koktajl bananowy jest znakomity na podwieczorek po całym dniu pracy, po treningu, a także przed nim. To prosta i szybka fit przekąska, pełna witamin, składników mineralnych, a co najważniejsze – pyszna i odpowiednia dla tych, którzy pragną zdrowo schudnąć. Jako alternatywę dla mleka albo kefiru wykorzystaj maślankę. Ten mleczny napój składa się głównie z wody i jest lekkostrawny, pamiętaj jednak o tym, by sięgnąć po jego wersję naturalną. Żeby fit koktajl zyskał zielony kolor, dodaj do niego jarmuż. Podziel go na małe kawałki i dokładnie zmiksuj razem z pokrojonym na plasterki dużym kawałkiem banana. Jarmuż jest obecnie modnym warzywem, które posiada cenne składniki odżywcze, a w dodatku sezon na niego trwa niemal całą zimę. Pożywny koktajl bananowy z jarmużem wzbogać też dodatkiem siemienia lnianego – wybierz wersję mieloną, ponieważ będzie łatwiej przyswajalna przez organizm. Ziarna siemienia lnianego zawierają dużo dobrych tłuszczów, więc ich dodatek sprawi, że napój będzie jeszcze zdrowszy i wartościowszy, ale także bardziej kaloryczny. Wypij go zaraz po przygotowaniu. Smacznego!