Sałatka z jajkiem i szparagami

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

49

227 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

796 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

2 sztuki

12 sztuk

2 sztuki

8 łyżek

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umytą i osuszoną sałatę porwij na kawałki i umieść w dużej misce. Umyte szparagi gotuj przez kilka minut, a po ostudzeniu pokrój na kawałki i dodaj do sałaty.

Sałatka z jajkiem i szparagami - Krok 1

Krok 2

Do miski dodaj także cząstki pomidora, jajko na twardo, posypując wszystko pestkami słonecznika (możesz podprażyć pestki na suchej patelni) i grzankami.

Sałatka z jajkiem i szparagami - Krok 2

Krok 3

Polej całość przygotowanym sosem Knorr.

Sałatka z jajkiem i szparagami - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, witaminy E, potasu, fosforu, magnezu, tiaminy, ryboflawiny, witaminy A.

0

Opinie o przepisie

Sos sałatkowy Naturalnie Smaczne Włoski Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy Naturalnie Smaczne Włoski Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z jajkiem i szparagamiSałatka z jajkiem i szparagami

Sałatka z jajkiem i szparagami to pożywny posiłek, który doskonale sprawdzi się jako fit kolacja. Przygotuj ją na bazie chrupiącej sałaty lodowej z dodatkiem warzyw oraz z grzankami. Sałata ta jest dość delikatna, dlatego urozmaicisz smak całości, polewając ją sosem włoskim z suszonymi pomidorami. Zacznij jednak od umycia warzyw i ugotowania szparagów – pamiętaj, że główki gotują się szybciej niż pozostała część łodygi. Odłam z nich zdrewniałe końcówki, a w razie potrzeby obierz i po przestudzeniu dodaj je do sałaty. Kolejne składniki sałatki to: pomidor, jajko na twardo oraz grzanki. Przygotuj je samodzielnie ze zdrowego razowego chleba – wystarczy, że kawałki chleba podsmażysz na suchej patelni. Żeby urozmaicić sałatkę, dodaj do niej ziarna słonecznika, najlepiej prażone, które są bardziej chrupiące i wyraziste w smaku. Przekąskę polej sosem na bazie oliwy. Sałatka z jajkiem i szparagami to zdrowy i pożywny posiłek, który dostarcza 160 g warzyw. Jest więc pełen cennych składników mineralnych, takich jak potas (526 mg, tzn. 26% DRWS) , fosfor (186 mg, tzn. 27% DRWS) i magnez (61 mg, tzn. 16% DRWS), a także stanowi bardzo dobre źródło witaminy C (29 mg, tzn. 36% DRWS)  oraz E (6,1 mg, tzn. 51% DRWS). Przygotuj tę sałatkę na najbliższą kolację.