Domowy kisiel truskawkowy

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

8

146 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

195 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 łyżka

1 łyżeczka

125 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Truskawki opłucz pod bieżącą wodą, urwij szypułki, a następnie zmiksuj.

Domowy kisiel truskawkowy - Krok 1

Krok 2

Następnie zagotuj je z dodatkiem cukru.

Domowy kisiel truskawkowy - Krok 2

Krok 3

Skrobię ziemniaczaną wymieszaj z wodą i wlej ją do garnka z truskawkami.

Domowy kisiel truskawkowy - Krok 3

Krok 4

Cały czas mieszając ponownie zagotuj kisiel.

Domowy kisiel truskawkowy - Krok 4

Krok 5

Kiedy kisiel będzie miał odpowiednią konsystencję, zdejmij go z kuchenki i rozlej do pucharków bądź miseczek.

Domowy kisiel truskawkowy - Krok 5
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest źródłem: witaminy C, manganu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Domowy kisiel truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Domowy kisiel truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Domowy kisiel truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Domowy kisiel truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Domowy kisiel truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Domowy kisiel truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Domowy kisiel truskawkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Domowy kisiel truskawkowyDomowy kisiel truskawkowy

Domowy kisiel truskawkowy to deser znany wielu osobom z dzieciństwa – sprawdzi się też wyśmienicie na fit drugie śniadanie. Ten przygotowany samodzielnie będzie smakował o wiele lepiej niż wersja z torebki, a jego przyrządzenie wcale nie jest bardziej skomplikowane. Użyj świeżych truskawek, a poza sezonem wykorzystaj mrożone. Umyj je, zmiksuj na gładki mus i zagotuj z niewielką ilością cukru białego albo trzcinowego, żeby kisiel miał lepszy smak, a owocowy mus lepiej zgęstniał. Kiedy zacznie się gotować, wlewaj do niego powoli wodę z dodatkiem skrobi ziemniaczanej, która zagęści mus i nada mu charakterystycznej dla kisielu konsystencji. Jeśli wolisz rzadki kisiel, zmniejsz ilość skrobi, jeśli gęsty – dodaj jej nieco więcej. Domowy kisiel z dużą ilością owoców to świetna zdrowa alternatywa dla gotowych słodyczy i deserów. Dzięki truskawkom jest on doskonałym źródłem witaminy C (128 mg, tzn. 161% DRWS) i stanowi godną polecenia propozycję dla wszystkich tych, którzy starają się zdrowo odżywiać i dbać o szczupłą sylwetkę. Przygotuj go według naszego przepisu i przekonaj się, że fit kisiel może być pyszny!