
Składniki
1 szklanka
7 sztuk
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Truskawki i banan umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie podziel na kawałki i rozdrobnij (w mikserze lub w naczyniu za pomocą tłuczka do ziemniaków).

Krok 2
Dodaj kefir i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Pij po schłodzeniu w lodówce lub bezpośrednio po przygotowaniu.


Dobra rada:
Posiłek stanowi źródło: witaminy C, witaminy B6, potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu, witaminy B1.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koktajl z owocami
Koktajl z owoców, gęsty, pożywny, a jednocześnie zdrowy, będzie stanowił świetny podwieczorek albo przekąskę po treningu. Spróbuj pysznego połączenia – bardzo słodkie banany i lekko kwaskowate truskawki nadadzą koktajlowi ciekawy i urozmaicony smak. Do przyrządzenia napoju wybierz mocno dojrzałe banany, które są słodsze i bardziej miękkie, więc z łatwością zmiksujesz je na gładką masę – możesz je nawet rozdrobnić przy pomocy widelca. Żeby fit koktajl z owoców miał odpowiednio gęstą konsystencję, do jego przygotowania użyj kefiru naturalnego. Sprawi, że napój będzie aksamitny i kremowy. Podawaj go w wysokich szklankach z grubą rurką, mocno schłodzony, albo tuż po przygotowaniu, udekorowany świeżą miętą. Ta zdrowa przekąska dostarczy Ci z owoców witamin B6 (1 mg, tzn. 40% rekomendowanego dziennego spożycia) oraz C (49,8 mg, tzn. ponad połowę dziennego zapotrzebowania), a także licznych składników mineralnych, takich jak mangan (0,4 mg, tzn. 20% RWS), magnez (47 mg, tzn. 19% DRWS) i potas (570 mg, tzn. 29% DRWS). Sprawdź, jak smaczny jest proponowany fit koktajl i podziel się z nami swoją opinią.






























