
Składniki
1 szklanka
7 sztuk
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Truskawki i banan umyj pod bieżącą wodą, osusz, a następnie podziel na kawałki i rozdrobnij (w mikserze lub w naczyniu za pomocą tłuczka do ziemniaków).

Krok 2
Dodaj kefir i całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Pij po schłodzeniu w lodówce lub bezpośrednio po przygotowaniu.


Dobra rada:
Posiłek stanowi źródło: witaminy C, witaminy B6, potasu, fosforu, magnezu, miedzi, manganu, witaminy B1.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Koktajl z owocami
Koktajl z owoców, gęsty, pożywny, a jednocześnie zdrowy, będzie stanowił świetny podwieczorek albo przekąskę po treningu. Spróbuj pysznego połączenia – bardzo słodkie banany i lekko kwaskowate truskawki nadadzą koktajlowi ciekawy i urozmaicony smak. Do przyrządzenia napoju wybierz mocno dojrzałe banany, które są słodsze i bardziej miękkie, więc z łatwością zmiksujesz je na gładką masę – możesz je nawet rozdrobnić przy pomocy widelca. Żeby fit koktajl z owoców miał odpowiednio gęstą konsystencję, do jego przygotowania użyj kefiru naturalnego. Sprawi, że napój będzie aksamitny i kremowy. Podawaj go w wysokich szklankach z grubą rurką, mocno schłodzony, albo tuż po przygotowaniu, udekorowany świeżą miętą. Ta zdrowa przekąska dostarczy Ci z owoców witamin B6 (1 mg, tzn. 40% rekomendowanego dziennego spożycia) oraz C (49,8 mg, tzn. ponad połowę dziennego zapotrzebowania), a także licznych składników mineralnych, takich jak mangan (0,4 mg, tzn. 20% RWS), magnez (47 mg, tzn. 19% DRWS) i potas (570 mg, tzn. 29% DRWS). Sprawdź, jak smaczny jest proponowany fit koktajl i podziel się z nami swoją opinią.