Bisque – co to jest? Przepis z owocami morza
Zupa bisque to wyjątkowa propozycja dla miłośników owoców morza. To esencjonalne danie podacie na elegancki obiad lub kolację.
Bisque – co to jest?
Potrawa bisque to rodzaj zupy krem wywodzącej się z kuchni francuskiej. W podstawowej wersji danie jest przygotowane na bazie skorupiaków (krewetek, langust, homarów lub krabów). W przepisie pojawiają się też warzywa, śmietana, bulion z ryb lub owoców morza i dodatek alkoholu, który wzmacnia smak owoców morza. Danie serwuje się często jako przystawkę z grzankami lub bagietkami, kleksem śmietany i świeżymi ziołami.
Bisque – przepis
Do przygotowania kilku porcji zupy bisque będziecie potrzebowali 1 kg krewetek, 2 marchewek, 3-4 łodyg selera naciowego, 1 cebuli, 2 puszek pomidorów, kilku ząbków czosnku, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, pęczka natki pietruszki, szklanki wytrawnego białego wina, 30 ml koniaku, szczypty szafranu, 2 łyżek sosu rybnego, łyżki masła, 1 cytryny, 2 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżek śmietany 18% i pieprzu do smaku.
Marchew, cebulę i seler pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na maśle. Następnie dodajcie 2 ząbki czosnku, doprawcie pieprzem i duście przez 5 minut. Szafran moczcie w szklance wody przez 10 minut, oczyśćcie krewetki, połączcie je z warzywami i duście, aż zrobią się różowe, wlejcie koniak i podpalcie, by składniki się skarmelizowały. Dodajcie szafran, wino i koncentrat pomidorowy, a następnie zredukujcie. Dodajcie pomidory z puszki i sos rybny, a później gotujcie przez 30 minut. Na koniec zmiksujcie zupę na gładką masę, przetrzyjcie ją przez sito, dodajcie śmietanę i sok z cytryny.
Komentarze (0)