Tę zupę znajdziecie w karcie prawie każdej restauracji dumnie serwującej dania polskiej kuchni. To zupa o wyjątkowym, słodko-kwaśnym smaku i niezwykłym, intensywnym kolorze. Bardzo łatwo przygotować ją także w domowych warunkach. Czy już wiecie, którą z klasycznych polskich zup mamy na myśli? Tak, to barszcz czerwony.

Buraki śmiało zaliczyć można do grupy super warzyw. Zazwyczaj gotujemy je, pieczemy lub marynujemy, ale buraki można jeść także na surowo w surówkach czy sałatkach, kiszone na kwas buraczany i w postaci soku. Dostępne przez cały rok, buraki są źródłem kwasu foliowego, potasu i manganu. Zawierają także błonnik, niewielkie ilości żelaza oraz witaminy C. Antocyjany, barwniki zawarte w burakach, nadają potrawom z buraków piękną barwę. Doskonałym sposobem na buraki jest pieczenie w skórce – nie tracą koloru i smaku. Czysty barszcz to tradycyjne danie wigilijne, w niektórych domach nadal utrzymuje się tradycja kiszenia buraków na kilka tygodni przed świętami. Taki domowy kwas buraczany nie ma sobie równych i nadaje świątecznemu barszczowi wspaniały smak.

Nie każdy jednak ma czas by taki kwas przygotować dlatego proponujemy przepis na równie pyszny wytrawny barszcz z pasztecikiem z ciasta francuskiego z grzybami.

Barszcz czerwony z grzybowym pasztecikiem

Czas: 60 minut

Dla 4 osób

Składniki:

1 opakowanie Barszcz Czerwony Ekspresowy Knorr

1 pęczek włoszczyzny

1 l wody

400 g pieczarek

1 cebula

1 łyżka oleju do smażenia

½ łyżeczki Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

1 jajko

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę obierz, umyj i zalej litrem wody. Następnie ugotuj warzywny wywar. Dopraw go Barszczem czerwonym ekspresowym Knorr. Grzyby umyj, pokrój razem z cebulą w plastry i podsmaż na rozgrzanym oleju. Na koniec dopraw odrobiną Delikatu i ewentualnie pieprzem do smaku. Farsz odstaw na bok, aby wystygł. Zimny farsz ułóż na rozmrożonych płatach ciasta francuskiego. Brzegi ciasta posmaruj rozmieszanym jajkiem i sklej. Resztą jajka posmaruj wierzch ciasta. Powstały rulon nakłuj wykałaczką w kilku miejscach. Podziel go na mniejsze paszteciki i ułóż je na pergaminie. Całość piecz w nagrzanym do 220°C piekarniku przez około 20 minut. Paszteciki dodatkowo możesz doprawić ząbkiem czosnku i odrobiną majeranku, co podkreśli smak czerwonego barszczu.

Do czystego barszczu dodać można przyprawy lub zioła, które wzbogacą smak – cynamon, anyż, majeranek, morele, jabłka i oczywiście suszone grzyby.

Bardzo lubiany jest także barszcz ukraiński, to zupa, która sprawdza się w roli głównego dania. Pełen warzyw, z fasolą i ziemniakami to idealna, rozgrzewająca potrawa jednogarnkowa na chłodne wieczory.

Barszcz ukraiński

Czas: 60 minut

Dla 4 osób

Składniki:

1 porcja rosołowa z kurczaka

1 Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr

100 g fasoli z puszki

3 ziemniaki

1 mrożona włoszczyzna z kapustą

1 opakowanie buraków marynowanych

100 ml kwaśnej śmietany 18%

1 l wody

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę obierz i zetrzyj na tarce. Kapustę i cebulę pokrój w cienkie paski. Całość obsmaż w garnku i zalej litrem wody. Dodaj porcję rosołową i gotuj 30 minut. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do wywaru i gotuj 10 minut. Następnie dorzuć białą fasolę i marynowane buraki ze słoika. Do całości dodaj barszcz Knorr i wymieszaj. Zupę na koniec zapraw śmietaną. Podawaj posypaną posiekanym koperkiem.

 

Zapraszamy na przepisy.pl po więcej pomysłów na barszcze.