Jak ugotować buraki do sałatki albo barszczu? Kilka prostych trików sprawi, że właściwie przyrządzisz te pyszne warzywa.

Jak ugotować buraki, aby nie straciły smaku?

- Wybierz buraki. Najlepsze będą te podobnej wielkości, ponieważ ugotują się w tym samym czasie.

- Oczyść warzywa. Wypłucz je w dwóch roztworach: kwaśnym i zasadowym. W litrze wody rozpuść 3 łyżki kwasku cytrynowego, a następnie w takiej samej ilości – łyżkę sody kuchennej.

- Umyj buraki. Starannie wyszoruj je szczoteczką pod bieżącą wodą. Nie obieraj ich, a jedynie odetnij końcówki.

- Zalej warzywa zimną wodą. Następnie gotuj je na średnim ogniu pod przykryciem. Czas gotowania zależny będzie od wielkości buraków i powinien być liczony od momentu wrzenia wody.

- Co zrobić, by buraki nie straciły koloru? Dodaj pół łyżeczki cukru lub dwie łyżeczki soku z cytryny na każdy litr gotującej się wody.

- Jak długo je gotować? Niewielkie bulwy będą odpowiednie po upływie ok. godziny, większe mogą potrzebować więcej czasu. Sprawdź ich miękkość za pomocą długiego noża. Jeśli łatwo wchodzi w buraki, są już gotowe.

- Jak przechowywać ugotowane buraki? Gotowe warzywa można przechowywać w lodówce do dwóch dni. Pamiętaj, aby umieścić je w specjalnym hermetycznie zamykanym pojemniku.

Wiedząc, jak ugotować buraki, możesz przyrządzić wiele smakowitych dań, takich jak barszcz ze śliwkami albo sałatkę z pieczonym burakiem. Pamiętaj, że warzywa będą również smaczne, jeśli upieczesz je w piekarniku w skórce.