
Składniki
2 sztuki
3 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez 30 min. w piekarniku - do miękkości. Po upieczeniu wystudź, obierz i pokrój w półplastry.

Krok 2
Pomarańcze obierz ze skóry, a następnie ostrym nożem wykrój segmenty. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z limonki, syropem klonowym (1 łyżka) oraz oliwą i wymieszaj.

Krok 3
Pozostały syrop klonowy połącz z pieprzem cayenne oraz orzechami i wymieszaj. Orzechy wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 5 minut. Wystudź.

Krok 4
Umyty i osuszony szpinak rozłóż na półmisku. Na szpinaku rozłóż plastry buraka i segmenty z pomarańczy. Sałatkę polej przygotowanym sosem.

Krok 5
Wierzch sałatki posyp pokruszonym twarogiem oraz orzechami. Sałatkę udekoruj listkami świeżej mięty i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, możesz zaostrzyć sos, dodając do niego kilka kropel sosu Tabasco.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
 Sałatka z pieczonym burakiem
Sałatka z pieczonym burakiem
W efektownej sałatce z pieczonym burakiem znajdziesz wyborne połączenie słodkich i pikantnych smaków. To godna polecenia propozycja na przekąskę, która zwraca uwagę ciekawym zestawieniem owoców, warzyw i przypraw. Jej przyrządzenie rozpocznij od buraków – upiecz je w folii, a potem obierz i pokrój w plastry. Ostudzone ułóż na szpinaku i dołącz do nich pomarańcze. Orzechy laskowe obtocz w zalewie z syropu klonowego oraz pieprzu cayenne, włóż do piekarnika i piecz do momentu, aż ich skórka stanie się delikatnie chrupiąca. Polej warzywno-owocową mieszankę sosem sałatkowym truskawkowym z chili z dodatkiem oliwy, soku z limonki i syropu klonowego. Chcesz go nieco zaostrzyć? Dodaj też tabasco. Wierzch sałatki posyp pokruszonym twarogiem i orzechami. Do dekoracji wykorzystaj miętę albo listki bazylii. Tak przygotowana potrawa z cytrusową nutą będzie smacznym drugim śniadaniem lub kolacją. Możesz ją też podać jako dodatek do słodko-kwaśnych dań lub wytrawnych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo przygotować tę pyszną sałatkę. Sprawdź nasz przepis.



































