Sałatka z pieczonym burakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonym burakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
155 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

282 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez 30 min. w piekarniku - do miękkości. Po upieczeniu wystudź, obierz i pokrój w półplastry.

Sałatka z pieczonym burakiem - Krok 1

Krok 2

Pomarańcze obierz ze skóry, a następnie ostrym nożem wykrój segmenty. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z limonki, syropem klonowym (1 łyżka) oraz oliwą i wymieszaj.

Sałatka z pieczonym burakiem - Krok 2

Krok 3

Pozostały syrop klonowy połącz z pieprzem cayenne oraz orzechami i wymieszaj. Orzechy wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 5 minut. Wystudź.

Sałatka z pieczonym burakiem - Krok 3

Krok 4

Umyty i osuszony szpinak rozłóż na półmisku. Na szpinaku rozłóż plastry buraka i segmenty z pomarańczy. Sałatkę polej przygotowanym sosem.

Sałatka z pieczonym burakiem - Krok 4

Krok 5

Wierzch sałatki posyp pokruszonym twarogiem oraz orzechami. Sałatkę udekoruj listkami świeżej mięty i podawaj.

Sałatka z pieczonym burakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, możesz zaostrzyć sos, dodając do niego kilka kropel sosu Tabasco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonym burakiemSałatka z pieczonym burakiem

W efektownej sałatce z pieczonym burakiem znajdziesz wyborne połączenie słodkich i pikantnych smaków. To godna polecenia propozycja na przekąskę, która zwraca uwagę ciekawym zestawieniem owoców, warzyw i przypraw. Jej przyrządzenie rozpocznij od buraków – upiecz je w folii, a potem obierz i pokrój w plastry. Ostudzone ułóż na szpinaku i dołącz do nich pomarańcze. Orzechy laskowe obtocz w zalewie z syropu klonowego oraz pieprzu cayenne, włóż do piekarnika i piecz do momentu, aż ich skórka stanie się delikatnie chrupiąca. Polej warzywno-owocową mieszankę sosem sałatkowym truskawkowym z chili z dodatkiem oliwy, soku z limonki i syropu klonowego. Chcesz go nieco zaostrzyć? Dodaj też tabasco. Wierzch sałatki posyp pokruszonym twarogiem i orzechami. Do dekoracji wykorzystaj miętę albo listki bazylii. Tak przygotowana potrawa z cytrusową nutą będzie smacznym drugim śniadaniem lub kolacją. Możesz ją też podać jako dodatek do słodko-kwaśnych dań lub wytrawnych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo przygotować tę pyszną sałatkę. Sprawdź nasz przepis.