Sałatka z pieczonym burakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonym burakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
155 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

282 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

340 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez 30 min. w piekarniku - do miękkości. Po upieczeniu wystudź, obierz i pokrój w półplastry.

Sałatka z pieczonym burakiem - Krok 1

Krok 2

Pomarańcze obierz ze skóry, a następnie ostrym nożem wykrój segmenty. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z limonki, syropem klonowym (1 łyżka) oraz oliwą i wymieszaj.

Sałatka z pieczonym burakiem - Krok 2

Krok 3

Pozostały syrop klonowy połącz z pieprzem cayenne oraz orzechami i wymieszaj. Orzechy wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 5 minut. Wystudź.

Sałatka z pieczonym burakiem - Krok 3

Krok 4

Umyty i osuszony szpinak rozłóż na półmisku. Na szpinaku rozłóż plastry buraka i segmenty z pomarańczy. Sałatkę polej przygotowanym sosem.

Sałatka z pieczonym burakiem - Krok 4

Krok 5

Wierzch sałatki posyp pokruszonym twarogiem oraz orzechami. Sałatkę udekoruj listkami świeżej mięty i podawaj.

Sałatka z pieczonym burakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, możesz zaostrzyć sos, dodając do niego kilka kropel sosu Tabasco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonym burakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonym burakiemSałatka z pieczonym burakiem

W efektownej sałatce z pieczonym burakiem znajdziesz wyborne połączenie słodkich i pikantnych smaków. To godna polecenia propozycja na przekąskę, która zwraca uwagę ciekawym zestawieniem owoców, warzyw i przypraw. Jej przyrządzenie rozpocznij od buraków – upiecz je w folii, a potem obierz i pokrój w plastry. Ostudzone ułóż na szpinaku i dołącz do nich pomarańcze. Orzechy laskowe obtocz w zalewie z syropu klonowego oraz pieprzu cayenne, włóż do piekarnika i piecz do momentu, aż ich skórka stanie się delikatnie chrupiąca. Polej warzywno-owocową mieszankę sosem sałatkowym truskawkowym z chili z dodatkiem oliwy, soku z limonki i syropu klonowego. Chcesz go nieco zaostrzyć? Dodaj też tabasco. Wierzch sałatki posyp pokruszonym twarogiem i orzechami. Do dekoracji wykorzystaj miętę albo listki bazylii. Tak przygotowana potrawa z cytrusową nutą będzie smacznym drugim śniadaniem lub kolacją. Możesz ją też podać jako dodatek do słodko-kwaśnych dań lub wytrawnych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo przygotować tę pyszną sałatkę. Sprawdź nasz przepis.