
Składniki
2 sztuki
3 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez 30 min. w piekarniku - do miękkości. Po upieczeniu wystudź, obierz i pokrój w półplastry.

Krok 2
Pomarańcze obierz ze skóry, a następnie ostrym nożem wykrój segmenty. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z limonki, syropem klonowym (1 łyżka) oraz oliwą i wymieszaj.

Krok 3
Pozostały syrop klonowy połącz z pieprzem cayenne oraz orzechami i wymieszaj. Orzechy wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 5 minut. Wystudź.

Krok 4
Umyty i osuszony szpinak rozłóż na półmisku. Na szpinaku rozłóż plastry buraka i segmenty z pomarańczy. Sałatkę polej przygotowanym sosem.

Krok 5
Wierzch sałatki posyp pokruszonym twarogiem oraz orzechami. Sałatkę udekoruj listkami świeżej mięty i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, możesz zaostrzyć sos, dodając do niego kilka kropel sosu Tabasco.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczonym burakiem
W efektownej sałatce z pieczonym burakiem znajdziesz wyborne połączenie słodkich i pikantnych smaków. To godna polecenia propozycja na przekąskę, która zwraca uwagę ciekawym zestawieniem owoców, warzyw i przypraw. Jej przyrządzenie rozpocznij od buraków – upiecz je w folii, a potem obierz i pokrój w plastry. Ostudzone ułóż na szpinaku i dołącz do nich pomarańcze. Orzechy laskowe obtocz w zalewie z syropu klonowego oraz pieprzu cayenne, włóż do piekarnika i piecz do momentu, aż ich skórka stanie się delikatnie chrupiąca. Polej warzywno-owocową mieszankę sosem sałatkowym truskawkowym z chili z dodatkiem oliwy, soku z limonki i syropu klonowego. Chcesz go nieco zaostrzyć? Dodaj też tabasco. Wierzch sałatki posyp pokruszonym twarogiem i orzechami. Do dekoracji wykorzystaj miętę albo listki bazylii. Tak przygotowana potrawa z cytrusową nutą będzie smacznym drugim śniadaniem lub kolacją. Możesz ją też podać jako dodatek do słodko-kwaśnych dań lub wytrawnych wypieków. Przekonaj się, jak łatwo przygotować tę pyszną sałatkę. Sprawdź nasz przepis.