
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
1 sztuka
2 ziarna
500 mililitrów
200 gramów
150 gramów
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
100 gramów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię hokkaido przetnij na pół, usuń pestki i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Piecz, aż miąższ dyni będzie miękki. Dynię wyjmij, odstaw do wystygnięcia.

Krok 2
W międzyczasie czerwoną cebulę pokrój w cienkie półplastry. Włóż cebulę na patelnię lub do rondla, zalej ją sokiem z porzeczki, dodaj goździki i cynamon, gotuj, aż sok zupełnie odparuje. Cebulę odstaw na bok do przestygnięcia.

Krok 3
Plastry boczku rozłóż na pergaminie i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na około 15 minut, aby zrobił się chrupiący. Bulwę kopru umyj, pokrój na bardzo cienkie plasterki. Orzechy laskowe upraż w piekarniku i pokrusz na mniejsze kawałki.

Krok 4
W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek i sos sałatkowy.

Krok 5
Do powstałego sosu dodaj szpinak i koper włoski. Całość dokładnie wymieszaj. Ułóż na kawałkach dyni, udekoruj z wierzchu kawałkami boczku, ugotowaną cebulą, pokruszonym serem kozim, pokruszonymi orzechami laskowymi oraz kawałkami malin.


Dobra rada:
Zamiast boczku możesz dodać do sałatki szynkę parmeńską.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z serem kozim
Smaczna, kolorowa i oryginalnie podana – taka właśnie jest sałatka z serem kozim. Przygotuj ją jako przystawkę na przyjęcie lub efektowną przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Zacznij od pokrojenia dyni hokkaido i usunięcia z niej pestek. Oczyszczone kawałki wyłóż na blachę i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika – piecz do momentu, aż miąższ stanie się miękki. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj cebulę – pokrój ją w półplastry, przełóż na patelnię i zalej sokiem z porzeczki z dodatkiem goździków oraz cynamonu. Gotuj, aż sok odparuje. Następnie podpiecz plastry boczku, by stały się chrupiące, bulwę kopru pokrój w cienkie plasterki, a orzechy laskowe upraż i pokrusz. Na koniec przygotuj dressing, mieszając sok wyciśnięty z cytryny z oliwą z oliwek oraz sosem sałatkowym truskawkowym. Dołącz do niego również szpinak oraz koper włoski. Całość wymieszaj i ułóż na przestudzonych kawałkach dyni. Wierzch każdej porcji udekoruj pokruszonym serem kozim, a także soczystymi malinami.


































