Sałatka z serem kozim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z serem kozim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

43 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

1 sztuka

2 ziarna

500 mililitrów

200 gramów

150 gramów

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

100 gramów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię hokkaido przetnij na pół, usuń pestki i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Piecz, aż miąższ dyni będzie miękki. Dynię wyjmij, odstaw do wystygnięcia.

Sałatka z serem kozim - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie czerwoną cebulę pokrój w cienkie półplastry. Włóż cebulę na patelnię lub do rondla, zalej ją sokiem z porzeczki, dodaj goździki i cynamon, gotuj, aż sok zupełnie odparuje. Cebulę odstaw na bok do przestygnięcia.

Sałatka z serem kozim - Krok 2

Krok 3

Plastry boczku rozłóż na pergaminie i wstaw do nagrzanego do 190 °C piekarnika na około 15 minut, aby zrobił się chrupiący. Bulwę kopru umyj, pokrój na bardzo cienkie plasterki. Orzechy laskowe upraż w piekarniku i pokrusz na mniejsze kawałki.

Sałatka z serem kozim - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny, oliwę z oliwek i sos sałatkowy.

Sałatka z serem kozim - Krok 4

Krok 5

Do powstałego sosu dodaj szpinak i koper włoski. Całość dokładnie wymieszaj. Ułóż na kawałkach dyni, udekoruj z wierzchu kawałkami boczku, ugotowaną cebulą, pokruszonym serem kozim, pokruszonymi orzechami laskowymi oraz kawałkami malin.

Sałatka z serem kozim - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast boczku możesz dodać do sałatki szynkę parmeńską.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z serem kozim - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tortilla ze szpinakiem
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z serem kozimSałatka z serem kozim

Smaczna, kolorowa i oryginalnie podana – taka właśnie jest sałatka z serem kozim. Przygotuj ją jako przystawkę na przyjęcie lub efektowną przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Zacznij od pokrojenia dyni hokkaido i usunięcia z niej pestek. Oczyszczone kawałki wyłóż na blachę i wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika – piecz do momentu, aż miąższ stanie się  miękki. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie przygotuj cebulę – pokrój ją w półplastry, przełóż na patelnię i zalej sokiem z porzeczki z dodatkiem goździków oraz cynamonu. Gotuj, aż sok odparuje. Następnie podpiecz plastry boczku, by stały się chrupiące, bulwę kopru pokrój w cienkie plasterki, a orzechy laskowe upraż i pokrusz. Na koniec przygotuj dressing, mieszając sok wyciśnięty z cytryny z oliwą z oliwek oraz sosem sałatkowym truskawkowym. Dołącz do niego również szpinak oraz koper włoski. Całość wymieszaj i ułóż na przestudzonych kawałkach dyni. Wierzch każdej porcji udekoruj pokruszonym serem kozim, a także soczystymi malinami.