Sałatka szpinakowa z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Sałatka szpinakowa z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

126 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

6 sztuk

30 gramów

1 łyżka

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku energicznie nim potrząsając.

Sałatka szpinakowa z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Boczek umieść między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak porwij lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na ćwiartki.

Sałatka szpinakowa z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Pieczywo okrój ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.

Sałatka szpinakowa z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Szpinak nałóż do słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz grzankami i podawaj.

Sałatka szpinakowa z boczkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do sosu odrobinę posiekanej papryczki chilli lub szczyptę pieprzu Cayenne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szpinakowa z boczkiemSałatka szpinakowa z boczkiem

Podana w oryginalny sposób sałatka szpinakowa z boczkiem sprawdzi się jako efektowna przekąska podczas grillowania lub imprezy. Jej wykonanie zacznij od przygotowania boczku – pokrój go w plastry i upiecz na blasze w piekarniku. Dzięki temu stanie się delikatnie chrupiący i doskonale podkreśli smak pozostałych składników. Z pieczywa tostowego usuń skórki i pokrój jego środek w niewielką kostkę – podsmażaj na patelni do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Jeśli lubisz aromat ziół, oprósz nimi grzanki – sprawdzą się m.in. oregano lub bazylia, które podkreślą smak całej potrawy. Upraż też orzeszki piniowe. Możesz je ewentualnie zastąpić orzechami nerkowca. Połącz szpinak, truskawki, orzeszki i pokruszony ser kozi. Wszystkie składniki polej sosem włoskim z suszonymi pomidorami wymieszanym z octem, miodem, oliwą i musztardą.  Dołącz jeszcze kawałki boczku i posyp wierzch potrawy przygotowanymi wcześniej grzankami. Alternatywą dla boczku będą chipsy ze startego parmezanu. Sprawdź przepis na tę godną polecenia sałatkę szpinakową.