Sałatka ze szpinakiem boczkiem i sosem: szpinakowa | Przepisy pixel

Sałatka szpinakowa z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
50 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

155 osób wydrukowało

Pobierz pdf

148 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

6 sztuk

30 gramów

1 łyżka

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku energicznie nim potrząsając.

Sałatka szpinakowa z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Boczek umieść między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak porwij lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na ćwiartki.

Sałatka szpinakowa z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Pieczywo okrój ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.

Sałatka szpinakowa z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Szpinak nałóż do słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz grzankami i podawaj.

Sałatka szpinakowa z boczkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do sosu odrobinę posiekanej papryczki chilli lub szczyptę pieprzu Cayenne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szpinakowa z boczkiemSałatka szpinakowa z boczkiem

Podana w oryginalny sposób sałatka szpinakowa z boczkiem sprawdzi się jako efektowna przekąska podczas grillowania lub imprezy. Jej wykonanie zacznij od przygotowania boczku – pokrój go w plastry i upiecz na blasze w piekarniku. Dzięki temu stanie się delikatnie chrupiący i doskonale podkreśli smak pozostałych składników. Z pieczywa tostowego usuń skórki i pokrój jego środek w niewielką kostkę – podsmażaj na patelni do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Jeśli lubisz aromat ziół, oprósz nimi grzanki – sprawdzą się m.in. oregano lub bazylia, które podkreślą smak całej potrawy. Upraż też orzeszki piniowe. Możesz je ewentualnie zastąpić orzechami nerkowca. Połącz szpinak, truskawki, orzeszki i pokruszony ser kozi. Wszystkie składniki polej sosem włoskim z suszonymi pomidorami wymieszanym z octem, miodem, oliwą i musztardą.  Dołącz jeszcze kawałki boczku i posyp wierzch potrawy przygotowanymi wcześniej grzankami. Alternatywą dla boczku będą chipsy ze startego parmezanu. Sprawdź przepis na tę godną polecenia sałatkę szpinakową.