
Składniki
100 gramów
1 opakowanie
6 sztuk
6 sztuk
30 gramów
1 łyżka
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku energicznie nim potrząsając.

Krok 2
Boczek umieść między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak porwij lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na ćwiartki.

Krok 3
Pieczywo okrój ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.

Krok 4
Szpinak nałóż do słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz grzankami i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do sosu odrobinę posiekanej papryczki chilli lub szczyptę pieprzu Cayenne.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka szpinakowa z boczkiem
Podana w oryginalny sposób sałatka szpinakowa z boczkiem sprawdzi się jako efektowna przekąska podczas grillowania lub imprezy. Jej wykonanie zacznij od przygotowania boczku – pokrój go w plastry i upiecz na blasze w piekarniku. Dzięki temu stanie się delikatnie chrupiący i doskonale podkreśli smak pozostałych składników. Z pieczywa tostowego usuń skórki i pokrój jego środek w niewielką kostkę – podsmażaj na patelni do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Jeśli lubisz aromat ziół, oprósz nimi grzanki – sprawdzą się m.in. oregano lub bazylia, które podkreślą smak całej potrawy. Upraż też orzeszki piniowe. Możesz je ewentualnie zastąpić orzechami nerkowca. Połącz szpinak, truskawki, orzeszki i pokruszony ser kozi. Wszystkie składniki polej sosem włoskim z suszonymi pomidorami wymieszanym z octem, miodem, oliwą i musztardą. Dołącz jeszcze kawałki boczku i posyp wierzch potrawy przygotowanymi wcześniej grzankami. Alternatywą dla boczku będą chipsy ze startego parmezanu. Sprawdź przepis na tę godną polecenia sałatkę szpinakową.