Sałatka szpinakowa z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

16 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

126 osób wydrukowało

Pobierz pdf

124 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 opakowanie

6 sztuk

6 sztuk

30 gramów

1 łyżka

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr połącz z octem, miodem, musztardą oraz oliwą i dokładnie wymieszaj w zamkniętym słoiczku energicznie nim potrząsając.

Sałatka szpinakowa z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Boczek umieść między dwoma arkuszami pergaminu, ułóż na blasze, przyciśnij drugą blachą i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz przez 15 minut. Szpinak porwij lub pokrój na 2-3 cm szerokości paski. Truskawki pokrój na ćwiartki.

Sałatka szpinakowa z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Pieczywo okrój ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Opiecz na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Orzeszki upraż na patelni.

Sałatka szpinakowa z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Szpinak nałóż do słoików, włóż truskawki, orzeszki oraz pokruszony ser i polej przygotowanym sosem. Wierzch sałatki posyp pokruszonym boczkiem oraz grzankami i podawaj.

Sałatka szpinakowa z boczkiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, możesz dodać do sosu odrobinę posiekanej papryczki chilli lub szczyptę pieprzu Cayenne.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka szpinakowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka szpinakowa z boczkiemSałatka szpinakowa z boczkiem

Podana w oryginalny sposób sałatka szpinakowa z boczkiem sprawdzi się jako efektowna przekąska podczas grillowania lub imprezy. Jej wykonanie zacznij od przygotowania boczku – pokrój go w plastry i upiecz na blasze w piekarniku. Dzięki temu stanie się delikatnie chrupiący i doskonale podkreśli smak pozostałych składników. Z pieczywa tostowego usuń skórki i pokrój jego środek w niewielką kostkę – podsmażaj na patelni do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Jeśli lubisz aromat ziół, oprósz nimi grzanki – sprawdzą się m.in. oregano lub bazylia, które podkreślą smak całej potrawy. Upraż też orzeszki piniowe. Możesz je ewentualnie zastąpić orzechami nerkowca. Połącz szpinak, truskawki, orzeszki i pokruszony ser kozi. Wszystkie składniki polej sosem włoskim z suszonymi pomidorami wymieszanym z octem, miodem, oliwą i musztardą.  Dołącz jeszcze kawałki boczku i posyp wierzch potrawy przygotowanymi wcześniej grzankami. Alternatywą dla boczku będą chipsy ze startego parmezanu. Sprawdź przepis na tę godną polecenia sałatkę szpinakową.