Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

2106 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1521 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

200 gramów

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki oczyść z błon i przekrój po środku na pół. W każdej części zrób nacięcie długim i cienkim nożem tak, aby powstał otwór, który wypełnimy farszem. Powinny powstać cztery porcje mięsa.

Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Każdy kawałek dopraw przyprawą Knorr.

Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Szpinak rozmroź, odciśnij z nadmiaru wody. Suszone pomidory pokrój drobno i połącz ze szpinakiem.

Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Teraz nadziewaj polędwiczki farszem.

Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Obsmaż mięso z każdej strony na patelni i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wstaw do rozgrzanego do 160 °C piekarnika na 20 minut.

Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Na tej samej patelni po smażeniu mięsa podsmaż przez chwilę oregano i wlej śmietankę. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Mięso podawaj pokrojone w plastry wraz z sosem. Do tak przygotowanych polędwiczek doskonale pasują smażone ziemniaki.

Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

52

Opinie o przepisie

  • Iwona Stanisławek

    Iwona Stanisławek , 01.10.2017

    właśnie się robi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Janke

    Halina Janke , 27.10.2016

    Sprawdziłam rewelacyjne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Tomczyk

    Marek Tomczyk , 04.10.2016

    Smakują rewelacyjnie od lat robię coś takiego i wszystkim gościom smakuje. Pychotka zrobię na weekendowy obiadek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Sokolowski

    Dariusz Sokolowski , 08.12.2015

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Czyż

    Bożena Czyż , 08.12.2015

    boskie!!!!! dzisiaj zrobiłam na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fanpage Dariusz Baryga

    Fanpage Dariusz Baryga , 08.12.2015

    ooo jak pysznie na święta trzeba zrobić :)) (y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dolu Raja

    Dolu Raja , 08.12.2015

    Look very sweet and so Nice

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Figurska

    Lucyna Figurska , 08.12.2015

    Polędwiczki b Lubie za to szpinaku nie znoszę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Hora

    Przemysław Hora , 07.12.2015

    ... teraz jednak sprobuje z suszonymi pomidorami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Hora

    Przemysław Hora , 07.12.2015

    ... moga tez byc wymienione sery i duuuuuzo natki pietruszki zamiast szpinaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Hora

    Przemysław Hora , 07.12.2015

    ... takoz (moze byc tez plesniak - nie mieszamy z feta) :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Olech

    Mirosława Olech , 07.12.2015

    Madzia nie rób mi smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Myślińska

    Beata Myślińska , 07.12.2015

    Brzmi super, a jak smakuje?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irina Żak

    Irina Żak , 07.12.2015

    Superanckie danko. !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Janeczko

    Jan Janeczko , 07.12.2015

    POledwiczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Mach

    Jacek Mach , 07.12.2015

    Aż ślinka cieknie takie to pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Hora

    Przemysław Hora , 07.12.2015

    .... robilem, choc zamiast pomidorkow dodalem ser feta (krojony w kostke dodalem do zimnego juz szpinaku przed nadziewaniem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kordel

    Halina Kordel , 07.12.2015

    Moi w domu powiedzieliby coś na ten temat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Porycki

    Andrzej Porycki , 07.12.2015

    Jeśli się robią same,to proszę Cię o natychmiastowe podanie przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kleina

    Marek Kleina , 07.12.2015

    smakowicie to wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Janowski

    Jan Janowski , 07.12.2015

    Polędwiczki z Natalką :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Dybowska

    Danuta Dybowska , 07.12.2015

    Napewno delikatne,ale z indyka poledwiczka musi byc dobra.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Rabuszak

    Irena Rabuszak , 07.12.2015

    http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/a3o54a751egmeskte2slrtvrg5/indexweb.htm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Ziemniewicz

    Stefan Ziemniewicz , 07.12.2015

    smacznego panienki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Bednarczyk

    Justyna Bednarczyk , 07.12.2015

    Tak proste i apetyczne, że chyba spróbuję zrobić (y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Hadyna

    Aleksandra Hadyna , 07.12.2015

    często robie wazne zeby do szpinaku dac duzo masła no i czosnku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Zieliński

    Dariusz Zieliński , 07.12.2015

    piszę się na degustacje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Pajor

    Mieczysław Pajor , 07.12.2015

    Myślę że w Święta Dasz z kosztować tej niespodzianki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marysia Pach

    Marysia Pach , 07.12.2015

    mniam ale pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Gruszka

    Halina Gruszka , 07.12.2015

    Sa pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka zielona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiemPieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem

Suszone pomidory to prawdziwie włoski dodatek do potraw. Mają wyrazisty słono-słodki smak – są pyszne i dostępne cały rok! W polskich sklepach można kupić można zarówno pomidory suszone w oliwie, jak i tylko oprószone solą. Suszonymi pomidory można dodawać do makaronów i sałatek a także nadziewać nimi mięso. Razem ze świeżym lub mrożonym szpinakiem stworzą ono mieszankę, która będzie idealnie pasowała do polędwiczek wieprzowych. By je nadziać, wystarczy ostrym nożem wykroić w nich otwory i włożyć farsz. Następnie polędwiczki powinny być marynowane w przyprawie do mięs i usmażone na złoto. Polędwiczki podawać można z ziemniaczanym purée lub pieczonymi ziemniakami oraz z sosem na bazie oregano i śmietany. W ten sposób nadziewać może także inne mięsa, schab, udziec z indyka albo faszerować filety drobiowe nacinając w nich najpierw tzw. kieszonki.