Polędwiczki faszerowane szpinakiem i pomidorami | Przepisy.pl pixel

Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

82

2213 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1821 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1668 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

200 gramów

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki oczyść z błon i przekrój po środku na pół. W każdej części zrób nacięcie długim i cienkim nożem tak, aby powstał otwór, który wypełnimy farszem. Powinny powstać cztery porcje mięsa.

Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Każdy kawałek dopraw przyprawą Knorr.

Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Szpinak rozmroź, odciśnij z nadmiaru wody. Suszone pomidory pokrój drobno i połącz ze szpinakiem.

Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Teraz nadziewaj polędwiczki farszem.

Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Obsmaż mięso z każdej strony na patelni i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wstaw do rozgrzanego do 160 °C piekarnika na 20 minut.

Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Na tej samej patelni po smażeniu mięsa podsmaż przez chwilę oregano i wlej śmietankę. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Mięso podawaj pokrojone w plastry wraz z sosem. Do tak przygotowanych polędwiczek doskonale pasują smażone ziemniaki.

Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

52

Opinie o przepisie

  • Iwona Stanisławek

    Iwona Stanisławek , 01.10.2017

    właśnie się robi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Janke

    Halina Janke , 27.10.2016

    Sprawdziłam rewelacyjne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Tomczyk

    Marek Tomczyk , 04.10.2016

    Smakują rewelacyjnie od lat robię coś takiego i wszystkim gościom smakuje. Pychotka zrobię na weekendowy obiadek.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Sokolowski

    Dariusz Sokolowski , 08.12.2015

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Czyż

    Bożena Czyż , 08.12.2015

    boskie!!!!! dzisiaj zrobiłam na obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Fanpage Dariusz Baryga

    Fanpage Dariusz Baryga , 08.12.2015

    ooo jak pysznie na święta trzeba zrobić :)) (y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dolu Raja

    Dolu Raja , 08.12.2015

    Look very sweet and so Nice

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lucyna Figurska

    Lucyna Figurska , 08.12.2015

    Polędwiczki b Lubie za to szpinaku nie znoszę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Hora

    Przemysław Hora , 07.12.2015

    ... teraz jednak sprobuje z suszonymi pomidorami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Hora

    Przemysław Hora , 07.12.2015

    ... moga tez byc wymienione sery i duuuuuzo natki pietruszki zamiast szpinaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Hora

    Przemysław Hora , 07.12.2015

    ... takoz (moze byc tez plesniak - nie mieszamy z feta) :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Olech

    Mirosława Olech , 07.12.2015

    Madzia nie rób mi smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Myślińska

    Beata Myślińska , 07.12.2015

    Brzmi super, a jak smakuje?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irina Żak

    Irina Żak , 07.12.2015

    Superanckie danko. !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Janeczko

    Jan Janeczko , 07.12.2015

    POledwiczki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Mach

    Jacek Mach , 07.12.2015

    Aż ślinka cieknie takie to pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Hora

    Przemysław Hora , 07.12.2015

    .... robilem, choc zamiast pomidorkow dodalem ser feta (krojony w kostke dodalem do zimnego juz szpinaku przed nadziewaniem :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Kordel

    Halina Kordel , 07.12.2015

    Moi w domu powiedzieliby coś na ten temat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Porycki

    Andrzej Porycki , 07.12.2015

    Jeśli się robią same,to proszę Cię o natychmiastowe podanie przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Kleina

    Marek Kleina , 07.12.2015

    smakowicie to wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Janowski

    Jan Janowski , 07.12.2015

    Polędwiczki z Natalką :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Dybowska

    Danuta Dybowska , 07.12.2015

    Napewno delikatne,ale z indyka poledwiczka musi byc dobra.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Rabuszak

    Irena Rabuszak , 07.12.2015

    http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/a3o54a751egmeskte2slrtvrg5/indexweb.htm

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stefan Ziemniewicz

    Stefan Ziemniewicz , 07.12.2015

    smacznego panienki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Bednarczyk

    Justyna Bednarczyk , 07.12.2015

    Tak proste i apetyczne, że chyba spróbuję zrobić (y)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Hadyna

    Aleksandra Hadyna , 07.12.2015

    często robie wazne zeby do szpinaku dac duzo masła no i czosnku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dariusz Zieliński

    Dariusz Zieliński , 07.12.2015

    piszę się na degustacje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Pajor

    Mieczysław Pajor , 07.12.2015

    Myślę że w Święta Dasz z kosztować tej niespodzianki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marysia Pach

    Marysia Pach , 07.12.2015

    mniam ale pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Gruszka

    Halina Gruszka , 07.12.2015

    Sa pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiemPieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem

Suszone pomidory to prawdziwie włoski dodatek do potraw. Mają wyrazisty słono-słodki smak – są pyszne i dostępne cały rok! W polskich sklepach można kupić zarówno pomidory suszone w oliwie, jak i tylko oprószone solą. Suszone pomidory można dodawać do makaronów i sałatek, a także nadziewać nimi mięso. Razem ze świeżym lub mrożonym szpinakiem stworzą pyszne połączenie w postaci polędwiczek wieprzowych faszerowanych suszonymi pomidorami.

Dla kogo?

Na co dzień unikasz wieprzowiny, ponieważ kojarzy ci się z tłustym i pospolitym mięsem? Polędwiczki wieprzowe faszerowane suszonymi pomidorami i szpinakiem pozwolą spojrzeć na ten produkt z zupełnie nowej, bardziej wykwintnej perspektywy. Daj im szansę, a z pewnością nie pożałujesz!

Na jaką okazję?

Jest to potrawa, która mogłaby znaleźć się w karcie dań niejednej restauracji. Zaskocz więc swoją drugą połówkę romantyczną kolacją, w czasie której jako danie główne podasz polędwiczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Czy wiesz, że?

By zrobienie polędwiczek faszerowanych szpinakiem poszło sprawnie, wystarczy ostrym nożem wykroić w mięsie otwory i włożyć farsz. Następnie polędwiczki nadziewane suszonymi pomidorami powinny być marynowane w przyprawie do mięs i usmażone na złoto.

Dla urozmaicenia:

Polędwiczkę faszerowaną suszonymi pomidorami podawać można z ziemniaczanym purée lub pieczonymi ziemniakami oraz z sosem na bazie oregano i śmietany. W ten sposób nadziewać może także inne mięsa, schab, udziec z indyka albo faszerować filety drobiowe, nacinając w nich najpierw tzw. kieszonki.