Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem
łatwe
1301 osób zapisało
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
200 gramów
1 szklanka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki oczyść z błon i przekrój po środku na pół. W każdej części zrób nacięcie długim i cienkim nożem tak, aby powstał otwór, który wypełnimy farszem. Powinny powstać cztery porcje mięsa.
Krok 2
Każdy kawałek dopraw przyprawą Knorr.
Krok 3
Szpinak rozmroź, odciśnij z nadmiaru wody. Suszone pomidory pokrój drobno i połącz ze szpinakiem.
Krok 4
Teraz nadziewaj polędwiczki farszem.
Krok 5
Obsmaż mięso z każdej strony na patelni i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wstaw do rozgrzanego do 160 °C piekarnika na 20 minut.
Krok 6
Na tej samej patelni po smażeniu mięsa podsmaż przez chwilę oregano i wlej śmietankę. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Mięso podawaj pokrojone w plastry wraz z sosem. Do tak przygotowanych polędwiczek doskonale pasują smażone ziemniaki.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem
Suszone pomidory to prawdziwie włoski dodatek do potraw. Mają wyrazisty słono-słodki smak – są pyszne i dostępne cały rok! W polskich sklepach można kupić można zarówno pomidory suszone w oliwie, jak i tylko oprószone solą. Suszonymi pomidory można dodawać do makaronów i sałatek a także nadziewać nimi mięso. Razem ze świeżym lub mrożonym szpinakiem stworzą ono mieszankę, która będzie idealnie pasowała do polędwiczek wieprzowych. By je nadziać, wystarczy ostrym nożem wykroić w nich otwory i włożyć farsz. Następnie polędwiczki powinny być marynowane w przyprawie do mięs i usmażone na złoto. Polędwiczki podawać można z ziemniaczanym purée lub pieczonymi ziemniakami oraz z sosem na bazie oregano i śmietany. W ten sposób nadziewać może także inne mięsa, schab, udziec z indyka albo faszerować filety drobiowe nacinając w nich najpierw tzw. kieszonki.