Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem
łatwe
1610 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
200 gramów
1 szklanka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki oczyść z błon i przekrój po środku na pół. W każdej części zrób nacięcie długim i cienkim nożem tak, aby powstał otwór, który wypełnimy farszem. Powinny powstać cztery porcje mięsa.

Krok 2
Każdy kawałek dopraw przyprawą Knorr.

Krok 3
Szpinak rozmroź, odciśnij z nadmiaru wody. Suszone pomidory pokrój drobno i połącz ze szpinakiem.

Krok 4
Teraz nadziewaj polędwiczki farszem.

Krok 5
Obsmaż mięso z każdej strony na patelni i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wstaw do rozgrzanego do 160 °C piekarnika na 20 minut.

Krok 6
Na tej samej patelni po smażeniu mięsa podsmaż przez chwilę oregano i wlej śmietankę. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Mięso podawaj pokrojone w plastry wraz z sosem. Do tak przygotowanych polędwiczek doskonale pasują smażone ziemniaki.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem
Suszone pomidory to prawdziwie włoski dodatek do potraw. Mają wyrazisty słono-słodki smak – są pyszne i dostępne cały rok! W polskich sklepach można kupić zarówno pomidory suszone w oliwie, jak i tylko oprószone solą. Suszone pomidory można dodawać do makaronów i sałatek, a także nadziewać nimi mięso. Razem ze świeżym lub mrożonym szpinakiem stworzą pyszne połączenie w postaci polędwiczek wieprzowych faszerowanych suszonymi pomidorami.
Dla kogo?
Na co dzień unikasz wieprzowiny, ponieważ kojarzy ci się z tłustym i pospolitym mięsem? Polędwiczki wieprzowe faszerowane suszonymi pomidorami i szpinakiem pozwolą spojrzeć na ten produkt z zupełnie nowej, bardziej wykwintnej perspektywy. Daj im szansę, a z pewnością nie pożałujesz!
Na jaką okazję?
Jest to potrawa, która mogłaby znaleźć się w karcie dań niejednej restauracji. Zaskocz więc swoją drugą połówkę romantyczną kolacją, w czasie której jako danie główne podasz polędwiczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Czy wiesz, że?
By zrobienie polędwiczek faszerowanych szpinakiem poszło sprawnie, wystarczy ostrym nożem wykroić w mięsie otwory i włożyć farsz. Następnie polędwiczki nadziewane suszonymi pomidorami powinny być marynowane w przyprawie do mięs i usmażone na złoto.
Dla urozmaicenia:
Polędwiczkę faszerowaną suszonymi pomidorami podawać można z ziemniaczanym purée lub pieczonymi ziemniakami oraz z sosem na bazie oregano i śmietany. W ten sposób nadziewać może także inne mięsa, schab, udziec z indyka albo faszerować filety drobiowe, nacinając w nich najpierw tzw. kieszonki.