Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem
łatwe
1248 osób zapisało
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
200 gramów
1 szklanka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki oczyść z błon i przekrój po środku na pół. W każdej części zrób nacięcie długim i cienkim nożem tak, aby powstał otwór, który wypełnimy farszem. Powinny powstać cztery porcje mięsa.
Krok 2
Każdy kawałek dopraw przyprawą Knorr.
Krok 3
Szpinak rozmroź, odciśnij z nadmiaru wody. Suszone pomidory pokrój drobno i połącz ze szpinakiem.
Krok 4
Teraz nadziewaj polędwiczki farszem.
Krok 5
Obsmaż mięso z każdej strony na patelni i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wstaw do rozgrzanego do 160 °C piekarnika na 20 minut.
Krok 6
Na tej samej patelni po smażeniu mięsa podsmaż przez chwilę oregano i wlej śmietankę. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Mięso podawaj pokrojone w plastry wraz z sosem. Do tak przygotowanych polędwiczek doskonale pasują smażone ziemniaki.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem
Suszone pomidory to prawdziwie włoski dodatek do potraw. Mają wyrazisty słono-słodki smak – są pyszne i dostępne cały rok! W polskich sklepach można kupić można zarówno pomidory suszone w oliwie, jak i tylko oprószone solą. Suszonymi pomidory można dodawać do makaronów i sałatek a także nadziewać nimi mięso. Razem ze świeżym lub mrożonym szpinakiem stworzą ono mieszankę, która będzie idealnie pasowała do polędwiczek wieprzowych. By je nadziać, wystarczy ostrym nożem wykroić w nich otwory i włożyć farsz. Następnie polędwiczki powinny być marynowane w przyprawie do mięs i usmażone na złoto. Polędwiczki podawać można z ziemniaczanym purée lub pieczonymi ziemniakami oraz z sosem na bazie oregano i śmietany. W ten sposób nadziewać może także inne mięsa, schab, udziec z indyka albo faszerować filety drobiowe nacinając w nich najpierw tzw. kieszonki.