Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem
łatwe
1716 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
200 gramów
1 szklanka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki oczyść z błon i przekrój po środku na pół. W każdej części zrób nacięcie długim i cienkim nożem tak, aby powstał otwór, który wypełnimy farszem. Powinny powstać cztery porcje mięsa.

Krok 2
Każdy kawałek dopraw przyprawą Knorr.

Krok 3
Szpinak rozmroź, odciśnij z nadmiaru wody. Suszone pomidory pokrój drobno i połącz ze szpinakiem.

Krok 4
Teraz nadziewaj polędwiczki farszem.

Krok 5
Obsmaż mięso z każdej strony na patelni i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wstaw do rozgrzanego do 160 °C piekarnika na 20 minut.

Krok 6
Na tej samej patelni po smażeniu mięsa podsmaż przez chwilę oregano i wlej śmietankę. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Mięso podawaj pokrojone w plastry wraz z sosem. Do tak przygotowanych polędwiczek doskonale pasują smażone ziemniaki.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone faszerowane polędwiczki wieprzowe suszonymi pomidorami i szpinakiem
Suszone pomidory to prawdziwie włoski dodatek do potraw. Mają wyrazisty słono-słodki smak – są pyszne i dostępne cały rok! W polskich sklepach można kupić zarówno pomidory suszone w oliwie, jak i tylko oprószone solą. Suszone pomidory można dodawać do makaronów i sałatek, a także nadziewać nimi mięso. Razem ze świeżym lub mrożonym szpinakiem stworzą pyszne połączenie w postaci polędwiczek wieprzowych faszerowanych suszonymi pomidorami.
Dla kogo?
Na co dzień unikasz wieprzowiny, ponieważ kojarzy ci się z tłustym i pospolitym mięsem? Polędwiczki wieprzowe faszerowane suszonymi pomidorami i szpinakiem pozwolą spojrzeć na ten produkt z zupełnie nowej, bardziej wykwintnej perspektywy. Daj im szansę, a z pewnością nie pożałujesz!
Na jaką okazję?
Jest to potrawa, która mogłaby znaleźć się w karcie dań niejednej restauracji. Zaskocz więc swoją drugą połówkę romantyczną kolacją, w czasie której jako danie główne podasz polędwiczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Czy wiesz, że?
By zrobienie polędwiczek faszerowanych szpinakiem poszło sprawnie, wystarczy ostrym nożem wykroić w mięsie otwory i włożyć farsz. Następnie polędwiczki nadziewane suszonymi pomidorami powinny być marynowane w przyprawie do mięs i usmażone na złoto.
Dla urozmaicenia:
Polędwiczkę faszerowaną suszonymi pomidorami podawać można z ziemniaczanym purée lub pieczonymi ziemniakami oraz z sosem na bazie oregano i śmietany. W ten sposób nadziewać może także inne mięsa, schab, udziec z indyka albo faszerować filety drobiowe, nacinając w nich najpierw tzw. kieszonki.