
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
0.2 szklanki
30 mililitrów
1 szczypta
nadzienie:
400 gramów
1 opakowanie
1 łyżka
200 gramów
6 sztuk
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
30 mililitrów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto mieszając w naczyniu: mleko, jajka, mąkę, wodę, olej i odrobinę soli. Miksuj do momentu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Następnie smaż naleśniki.

Krok 2
Pomidory suszone posiekaj. W miseczce połącz mięso mielone z pomidorami i koncentratem – dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj.

Krok 3
Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekaną cebulę oraz czosnek, dodaj szpinak oraz orzeszki pinii. Smaż chwilę, mieszając do momentu odparowania płynu. Dopraw do smaku.

Krok 4
Doprawioną mięsną masę rozprowadź na każdym z naleśników, na środku każdego z nich nałóż łyżkę szpinaku, a następnie zwiń naleśniki tak, aby mięso otaczało szpinak z każdej strony. Gotowe naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu.

Krok 5
Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody oraz łyżką oliwy. Całość wlej do naczynia przykrywając naleśniki. Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj pod przykryciem około 35 minut. W temperaturze 160 stopni. Udekoruj listkami świeżych ziół.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej