Taquitos – przepis z kurczakiem
Dowiedzcie się, jak przygotować potrawę taquitos, skąd się wywodzi i w jaki sposób ją podawać. To danie jest idealną propozycją na imprezę.
Taquitos z kurczakiem
Przystawka taquitos wywodzi się z kuchni meksykańskiej. Te małe kukurydziane tortille są nadziewane kurczakiem, wołowiną lub wieprzowiną, a czasami fasolą lub ziemniakami z serem. Placki z farszem są zwijane w cienkie rurki i smażone na złoty kolor, co sprawia, że wierzch taquitos jest chrupiący, a wnętrze soczyste. Danie można serwować na lunch, na kolację lub na różnego rodzaju przyjęcia – Sylwestra, Halloween i jako przekąskę na karnawał.
Danie możecie podawać z guacamole, sosem roja lub serowym. Jako warzywne dodatki wykorzystajcie pomidory z cebulą, marynowane cebulki lub poszatkowaną sałatę.
Taquitos – przepis na meksykańskie danie
Przygotujcie 3 tortille, 2 piersi z kurczaka, łyżkę przyprawy do kurczaka, 250 g śmietankowego serka kanapkowego, 120 g startego sera cheddar lub parmezan, szczyptę mielonej ostrej papryki, 2 łyżki oliwy, szklankę oleju i szczyptę suszonego oregano.
Pierś z kurczaka pokrójcie w kostkę, oprószcie przyprawami, skropcie oliwą i usmażcie na rumiano. Gotowe mięso posiekajcie i połączcie ze startym serem. Tortille pokrójcie na ćwiartki i na każdy kawałek nałóżcie po łyżce farszu, a następnie uformujcie z tortilli wałek. Gotowe taquitos z kurczakiem usmażcie we frytownicy lub w rondelku. Podawajcie na gorąco lub na zimno na desce przekąsek. Świeżo przygotowane tortille taquitos możecie serwować też jako samodzielne danie lub z warzywnymi dodatkami.
Komentarze (0)