Pasja kulinarna jest moim zdaniem bardzo podobna do podróżowania. Poznawanie nowych smaków, połączeń, kolorów i aromatów kojarzy się z poznawaniem świata, a nawet odkrywaniem nowych lądów i nieznanych zakątków, odrobiną ryzyka. Dziś zapraszam Was w daleką podróż aż do Meksyku. Zainspirowała mnie rozmowa z moim długoletnim przyjacielem Antonio Alvarezem Butronem, szefem kuchni Knorr w Meksyku. Mieliśmy ostatnio okazję do wspólnej pracy przygotowując dla Was Knorr Fix Chili con Carne. Wspólne gotowanie, próbowanie, dyskusje o przyprawach, składnikach, ziołach, przypomniało mi te wszystkie smaki i aromaty tak pieczołowicie przechowane w mojej pamięci. Tak się składa, że kuchnia meksykańska zawsze towarzyszyła mojej kulinarnej karierze. Przez lata pracowałem w sieci amerykańskich hoteli. Zapytacie, co ma do tego kuchnia meksykańska? Jak się okazuje bardzo dużo, bo kuchnia meksykańska jest, obok włoskiej i chińskiej, najbardziej popularną kuchnią w Stanach Zjednoczonych.
https://www.przepisy.pl/przepis/meksykanskie-placki-fajitas-z-warzywami
Kuchnia meksykańska to mieszanka kultur, obyczajów i smaków. Widoczne są w niej silne wpływy kuchni hiszpańskiej - to właśnie stamtąd przywędrowały do Meksyku nieznane dotąd składniki takie jak groch, cieciorka, oliwki, ryż pszenica czy sałata. Również niektóre owoce jak pomarańcze winogrona czy nawet cytryny, wcześniej nie były znane. Hiszpanie przywieźli ze sobą również wiele przypraw takich jak goździki, majeranek, tymianek czy gałka muszkatołowa. Wielki wpływ na kuchnię meksykańską ma sąsiedztwo Stanów Zjednoczonych. Z połączenia tych dwóch kuchni powstała popularna kuchnia Tex Mex, czyli popularne quesadille, fajitas czy burritos.
Spróbujcie sami. Ciekaw jestem czy i Wam to połączenie wyda się tak niezwykłe. Zapraszam w podróż kulinarną do meksykańskiego stanu Veracruz, położonego nad ciepłymi wodami Zatoki Meksykańskiej.
Ryba a la Veracruz:
6 porcji
Czas: 30 minut
Składniki:
- 600 g filetów dowolnej białej ryby np. soli, pani czy tilapii
- 2 pomarańcze
- 1 strąk czerwonej papryki chili
- 2 łyżki kaparów
- 100 g dojrzałych pomidorów malinowych, (gdy nie są dostępne użyjcie pomidory z puszki)
- 1 czerwona cebula
- pęczek natki kolendry
- 1 łyżka Delikatu Warzywnego Knorr
- 1 Knorr Bulionetka Warzywna
- 100 ml oliwy z oliwek
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 g czarnych i zielonych oliwek
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Rybę pokrój w odpowiedniej wielkości porcje i oprósz Delikatem Warzywnym Knorr. Ułóż kawałki ryby w żaroodpornym naczyniu. Zalej białym winem. Pomidory, przekrojone na pół, ułóż na rybach, następnie plastry cebuli i plastry pomarańczy. Dodaj oliwki, kapary, czosnek i posiekaną papryczkę chili. Następnie polej oliwą. Całość przykryj folią aluminiową i piecz przez 30 minut. Po upieczeniu rybę przełóż na półmisek. Sos zlej do garnka dodaj Bulionetkę Warzywną Knorr i zagotuj. Tuz przed podaniem dodaj posiekaną kolendrę.
Kuchni meksykańskiej chciałbym poświęcić kilka kolejnych wpisów naszego bloga. To kuchnia prosta a jednocześnie z charakterem i temperamentem. I teraz łatwa do odtworzenia także u nas, bo większość składników jest powszechnie dostępna.
Zapraszam do czytania i gotowania.
Komentarze (0)