Jak już wspomniałem podstawowym składnikiem dań meksykańskich jest fasola. W kuchni meksykańskiej używa się wielu jej odmian. Najpopularniejsza jest jednak fasola czarna. Jeżeli nie możecie jej kupić to zupełnie się tym nie przejmujcie. Czerwona fasola idealnie ją zastępuje. Wiem, że w biegu codziennym fasola w puszce to olbrzymie ułatwienie ale chciałbym Was zachęcić do kupienia fasoli suchej, namoczenia jej przez noc a następnie ugotowania. Smak i konsystencja są nieporównywalne. Daniem najbardziej chyba powszechnym w Meksyku jest pasta ze smażonej fasoli czyli refried beans. Jej przygotowanie to chwila a pysznie smakuje podana z chlebem lub podgrzaną na patelni tortillą albo jako dip do czipsów kukurydzianych.

Pasta z fasoli
Dla 6 osób
Czas: 30 minut

Składniki:
- 200 g surowej czerwonej lub czarnej fasoli wcześniej na noc zalanej ciepłą wodą
- 1 cebula
- 1 ostra papryczka chili
- 100 g wędzonego boczku
- 1 Knorr Fix Chili con Carne
- pęczek świeżej natki kolendry

Sposób przygotowania

Namoczona fasolę ugotuj do miękkości, odlej część wody pozostawiając około 100 ml. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek aż wytopi się z niego większość tłuszczu, dodaj pokrojoną w kostkę cebule, i otrą papryczkę całość smaż dłuższą chwilę, dodaj fasole z garnka z wodą. Całość dopraw Knorr Fixem Chili con Carne i gotuj około 5-8 minut na patelni. Po tym czasie zacznij fasolę rozgniatać widelcem tworząc gęsta pastę. Całość tuż przed podaniem dopraw posiekaną kolendrą. Knorr Fix Chili con Carne, mieszanka charakterystycznych przypraw i ziół, nada naszej paście smak prawdziwie meksykański. Pamiętacie mojego kolego Antonio Alvareza Butron, Szefa kuchni Knorr z Meksyku? To on dopilnował, aby Knorr Fix Chili con Carne smakował tak jak trzeba.

W tym przepisie fasolę można zastąpić bobem albo fasolą w innym kolorze np. białą. I jeszcze przepis na fasolę z pikantną kiełbasą chorizo. Przypomina nieco naszą fasolkę po bretońsku.

Fasola z kiełbasą chorizo:
Dla 6 osób
Czas: 30 minut

Składniki:
- 200 g surowej czerwonej lub czarnej fasoli wcześniej na noc zalanej ciepłą wodą (może być też z puszki)
- 1 cebula
- 1 ostra papryczka chili
- 200 g kiełbasy chorizo
- knorr Fix Chili con Carne
- 1 puszka pomidorów
- pęczek świeżej natki kolendry

Sposób przygotowania

Namoczona fasolę ugotuj do miękkości, odlej wodę .Na patelni podsmaż pokrojoną w kawałki kiełbasę chorizo , dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i ostrą papryczkę. Smaż dłuższą chwilę, dodaj fasolę z garnka z wodą. Dodaj puszkę pomidorów i dopraw do smaku Knorr Fixem Chili con Carne. Gotuj około 5-8 minut. Całość tuż przed podaniem dopraw posiekana kolendrą.

Meksykańska kuchnia to źródło niewyczerpanych pomysłów i inspiracji kulinarnych. Dlatego pozwolę sobie jeszcze Was trochę pomęczyć tym tematem w kolejnych wpisach blogowych.

Do zobaczenia!