Pasta z fasoli
Dla 6 osób
Czas: 30 minut
Składniki:
- 200 g surowej czerwonej lub czarnej fasoli wcześniej na noc zalanej ciepłą wodą
- 1 cebula
- 1 ostra papryczka chili
- 100 g wędzonego boczku
- 1 Knorr Fix Chili con Carne
- pęczek świeżej natki kolendry
Sposób przygotowania
Namoczona fasolę ugotuj do miękkości, odlej część wody pozostawiając około 100 ml. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek aż wytopi się z niego większość tłuszczu, dodaj pokrojoną w kostkę cebule, i otrą papryczkę całość smaż dłuższą chwilę, dodaj fasole z garnka z wodą. Całość dopraw Knorr Fixem Chili con Carne i gotuj około 5-8 minut na patelni. Po tym czasie zacznij fasolę rozgniatać widelcem tworząc gęsta pastę. Całość tuż przed podaniem dopraw posiekaną kolendrą. Knorr Fix Chili con Carne, mieszanka charakterystycznych przypraw i ziół, nada naszej paście smak prawdziwie meksykański. Pamiętacie mojego kolego Antonio Alvareza Butron, Szefa kuchni Knorr z Meksyku? To on dopilnował, aby Knorr Fix Chili con Carne smakował tak jak trzeba.
Fasola z kiełbasą chorizo:
Dla 6 osób
Czas: 30 minut
Składniki:
- 200 g surowej czerwonej lub czarnej fasoli wcześniej na noc zalanej ciepłą wodą (może być też z puszki)
- 1 cebula
- 1 ostra papryczka chili
- 200 g kiełbasy chorizo
- knorr Fix Chili con Carne
- 1 puszka pomidorów
- pęczek świeżej natki kolendry
Sposób przygotowania
Namoczona fasolę ugotuj do miękkości, odlej wodę .Na patelni podsmaż pokrojoną w kawałki kiełbasę chorizo , dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i ostrą papryczkę. Smaż dłuższą chwilę, dodaj fasolę z garnka z wodą. Dodaj puszkę pomidorów i dopraw do smaku Knorr Fixem Chili con Carne. Gotuj około 5-8 minut. Całość tuż przed podaniem dopraw posiekana kolendrą.
Meksykańska kuchnia to źródło niewyczerpanych pomysłów i inspiracji kulinarnych. Dlatego pozwolę sobie jeszcze Was trochę pomęczyć tym tematem w kolejnych wpisach blogowych.
Do zobaczenia!
Komentarze (0)