Temat meksykański na blogu zaczął się od klasycznej meksykańsko-amerykańskiej potrawy jednogarnkowej chili con carne.

To odpowiednik naszego bigosu czyli danie przygotowane w dużych ilościach na duże przyjęcia i spotkania towarzyskie. Danie proste, przyjazne i łatwe do zrobienia. Czy wiecie, że w Teksasie odbywają się konkursy na najlepsze chili? A to dlatego, że ile gospodyń i gospodarzy czyli domowych szefów kuchni, tyle przepisów i pomysłów na chili con carne. Pewne zasady powinny jednak być zachowane – koniecznie fasola (może być w różnych kolorach), pomidory, papryczka chili, papryczka chipotle, kmin rzymski, kolendra. Tych przypraw jest całkiem sporo. Dlatego jeżeli nie uda Wam się zgromadzić wszystkich to po prostu sięgnijcie po Knorr Fix Chili Con Carne. Wspólnie z Antonio przygotowaliśmy to danie, mieszając i próbując setek różnych kombinacji ziół i przypraw. Wydaje mi się, że końcowy rezultat jest nie najgorszy.

Oto mój przepis na chili con carne. Ale to jest potrawa, która aż prosi o indywidualne traktowanie. Do dzieła domowi szefowie. Sekret najlepszego chili należy do was.

Chili con carne:
4 porcje
Czas: 30 minut

Składniki:
- 500 g mięsa mielone wieprzowo-wołowego
- Knorr Fix Chili con Carne
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów pelatti
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 g boczku wędzonego
- 1 łyżeczka chili
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 l wody
- 1 paczka chipsów kukurydzianych

Sposób przygotowania

Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Smaż aż wytopi się z niego większość tłuszczu, dodaj pokrojoną w kostkę cebule, i otrą papryczkę całość smaż dłuższą chwilę, dodaj mięso smaż cały czas rozbijając jego strukturę aby nie powstały grudy. Mięso smaż długo aż będzie zupełnie suche. Dodaj wtedy pomidory z puszki , fasole i kukurydze. Całość dopraw Knorr Fixem Chili con Carne i gotuj około 15 minut. Całość tuż przed podaniem dopraw posiekana kolendrą. Tak przygotowane chili podawaj chipsami kukurydzianymi, salsą pomidorowa, kwaśną śmietaną i, jeśli masz w domu awokado, guacamole.

O salsie czyli po naszemu sosie napiszę za chwilę. No i o guacamole czyli musie z awokado. Wiemy już, że awokado dobrze smakuje z sałatą. Teraz czas na cudowny puszysty mus, któremu nie można się oprzeć.

I właśnie uświadomiłem sobie że nie dotknąłem najważniejszego w kuchni Tex Mex. Większość potraw podawana jest z trzema dodatkami. Kwaśną śmietaną , salsą pomidorową i guacamole. Brzmi bardzo wykwintnie ale to po prostu domowa kuchnia meksykańska. Zobaczcie jak w łatwy sposób możecie je przygotować sami.

https://www.przepisy.pl/przepis/salsa-1
No i guacamole czyli mus z awokado.

https://www.przepisy.pl/przepis/guacamole

Bez tych sosów nie ma właściwie kuchni meksykańskiej.

A gdy już mamy gotowe pachnące, gęste chili con carne to wystarczy zawinąć je w tortillę z dodatkiem tartego sera i mamy gotowe burrito. Albo zapiec je z chipsami kukurydzianymi. Taka wersja nazywa się nachos i świetnie pasuje do wspólnego oglądania wydarzeń sportowych szczególnie meczy naszej reprezentacji gdy tylko dobre jedzenia może poprawić minorowe nastroje. :)

Zawsze uważałem, że dobre jedzenie jest najlepszym lekarstwem na zmartwienia.

Z kucharskim pozdrowieniem.