Temat meksykański na blogu zaczął się od klasycznej meksykańsko-amerykańskiej potrawy jednogarnkowej chili con carne.
Oto mój przepis na chili con carne. Ale to jest potrawa, która aż prosi o indywidualne traktowanie. Do dzieła domowi szefowie. Sekret najlepszego chili należy do was.
Chili con carne:
4 porcje
Czas: 30 minut
Składniki:
- 500 g mięsa mielone wieprzowo-wołowego
- Knorr Fix Chili con Carne
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów pelatti
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 g boczku wędzonego
- 1 łyżeczka chili
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 l wody
- 1 paczka chipsów kukurydzianych
Sposób przygotowania
Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Smaż aż wytopi się z niego większość tłuszczu, dodaj pokrojoną w kostkę cebule, i otrą papryczkę całość smaż dłuższą chwilę, dodaj mięso smaż cały czas rozbijając jego strukturę aby nie powstały grudy. Mięso smaż długo aż będzie zupełnie suche. Dodaj wtedy pomidory z puszki , fasole i kukurydze. Całość dopraw Knorr Fixem Chili con Carne i gotuj około 15 minut. Całość tuż przed podaniem dopraw posiekana kolendrą. Tak przygotowane chili podawaj chipsami kukurydzianymi, salsą pomidorowa, kwaśną śmietaną i, jeśli masz w domu awokado, guacamole.
O salsie czyli po naszemu sosie napiszę za chwilę. No i o guacamole czyli musie z awokado. Wiemy już, że awokado dobrze smakuje z sałatą. Teraz czas na cudowny puszysty mus, któremu nie można się oprzeć.
https://www.przepisy.pl/przepis/salsa-1
Bez tych sosów nie ma właściwie kuchni meksykańskiej.
Zawsze uważałem, że dobre jedzenie jest najlepszym lekarstwem na zmartwienia.
Z kucharskim pozdrowieniem.
Komentarze (0)