Składniki
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
80 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dojrzałe awokado umyj, wysusz, przetnij na pół i usuń pestkę. Miękki miąższ wybierz łyżką, przełóż do miski, a na koniec dokładnie rozgnieć widelcem.

Krok 2
Umytego pomidora natnij na czubku w krzyżyk, sparz wrzątkiem i zdejmij z niego skórę. Tak obrane warzywo przekrój na cztery części. Oddziel część z pestkami, a pozostały miąższ pokrój w drobną kostkę i przerzuć do rozgniecionego awokado. Do miski dodaj również pozbawioną nasion i drobno pokrojoną papryczkę, cebulę, posiekany czosnek oraz natkę kolendry.

Krok 3
Całość zalej oliwą z oliwek, wyciśniętym sokiem z limonki i wymieszaj łyżką bardzo dokładnie.

Krok 4
Salsę dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Knorr oraz odrobiną soli i cukru (jeśli zachodzi taka potrzeba). Ponownie wymieszaj i odstaw pod przykryciem w lodówce, żeby się schłodziło i trochę przegryzło.


Dobra rada:
Guacamole to idealny dodatek do wielu dań kuchni meksykańskiej. Świetnie smakuje nie tylko z nachosami lub gorącą tortillą, ale także podkreśla smak burrito, tacos czy pysznych quesadillas.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Guacamole - VIDEO
Historia guacamole sięga czasów azteckich, gdzie pasta była serwowana do ciepłych potraw. Guacamole również świetnie współgra jako dip nakładany na chipsy, grzanki, owoce morza, a nawet chrupiące kawałki pieczonego kurczaka. Pasuje niemal do wszystkiego i może być przygotowywane na wiele sposobów. Dla uzyskania charakterystycznego smaku guacamole najważniejsze jest dojrzałe awokado (do dobrej odmiany należy Hass o orzechowym posmaku), z którego można przyrządzić kremową pastę.
Dla kogo?
Dla każdego fana kuchni meksykańskiej wyróżniającej się intensywnymi smakami, które można złagodzić poprzez dodanie śmietany lub pysznej pasty na bazie dojrzałego awokado.
Na jaką okazję?
Guacamole warto przygotować zarówno do obiadu w stylu meksykańskim, jak i w formie sosów do przystawek. Z tym pysznym intensywnie zielonym dipem doskonale smakują chrupiące nachosy lub tortille z farszem mięsnym bądź warzywnym.
Czy wiesz, że?
Po rozkrojeniu i usunięciu pestki, miąższ awokado szybko ciemnieje. Aby gotowe guacamole z intensywnie zielonego nie zamieniło się na nieapetyczny szary kolor, warto dodać soku z limonki, który znacznie spowolni proces utleniania.
Dla urozmaicenia:
W proponowanej przez nas wersji, dzięki dodaniu posiekanej papryczki chili, twoje guacamole będzie bardziej pikantne. Pozostałe składniki stanowią popularną kompozycję: pokrojona w kostkę czerwona cebula, posiekany pomidor, wyciśnięta limonka, szczypta oliwy z oliwek, ząbek czosnku oraz pęczek natki kolendry. Dokładnie wymieszane połączą się w kolorową przekąskę, którą przygotujesz w maksymalnie piętnaście minut! Guacamole z pewnością urozmaici wiele Twoich dań. Życzymy smacznego!