Roladki z szynki na imprezę: zawijane z serkiem | Przepisy.pl pixel

Roladki z szynki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

719

3564 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7588 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21731 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 plastrów

200 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzyj w misce biały ser z majonezem, sokiem z cytryny.

Roladki z szynki  - Krok 1

Krok 2

Dodaj koperek, szczypiorek oraz Przyprawę w mini kostkach Knorr. Ponownie utrzyj tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę wstaw na godzinę do lodówki.

Roladki z szynki  - Krok 2

Krok 3

Nałóż na każdy plaster masę serową i zwijaj za pomocą folii. Roladki schłódź w lodówce przez godzinę.

Roladki z szynki  - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem roladki pokrój na 2 centymetrowe kawałki.

Roladki z szynki  - Krok 4
13

Opinie o przepisie

  • Daria Bilska

    Daria Bilska , 26.12.2021

    TAK. Roladki to jeden z najlepiej sprawdzających się przepisów na szybkie spotkania. Ja modyfikuję je używając też torilli do zawijania oraz produktów, które akurat są w domu i są otwarte. Uwielbiam dodawać do farszu kukurydzę lub drobno posiekaną konserwową paprykę. Zawsze robię podstawową bazę w dużej misce a później w mniejszej częściowo mieszam ją z innymi składnikami. Przykładowo: 2 tortille robię z bazową masą, do kolejnych 2 dodaje masę wymieszaną z dodatkiem kukurydzy, następne 2 zawierają kremowy farsz przyprawiony curry, 2 z konserwową papryką lub kiszonym ogórkiem. Wszystko zależy od smaków kucharza ;) Szynkę polecam pokroić w paseczki, żeby przełamała smak a nie go dominowała. Łatwiej też zrobić wersję wege jeśli użyje się torilli. Najważniejsze to umieć bawić się smakami, eksperymentować dodając czasem nieoczywiste półprodukty :) smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara

    Barbara , 19.12.2021

    Tak. Uwielbiam zmieniać tradycyjne przepisy na wersje wegetariańskie, aby redukować ilość zjadanego mięsa w tygodniu. Przekąski w formie roladek zawsze goszczą na moim stole podczas imprez czy posiadówek. Farsz - zamiast w plastry szynki - zawijam w tortille, a dla urozmaicenia smaku dodaję wtedy drobno posiekane warzywa, których niedojedzone kawałki zawsze chowają się po lodówce. Może to być papryka, ogórek lub sałata. A jeśli akurat nie zależy mi na wegetariańskim, tworzę "polskie sushi" - dodaję wędzonego łososia. Pyszne, smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Świgut

    Dominika Świgut , 15.12.2021

    TAK. Danie które zawsze musi się znaleźć na świątecznym stole. My uwielbiamy z żółtym serem, brokułem i suszonymi pomidorami. Mniam....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila

    Kamila , 14.12.2021

    TAK Przepis prosty w wykonaniu, idealny do zrobienia "na szybko", kiedy goni nas czas. Świetnie sprawdziłby się również jako przekąska na rodzinnych imprezach. Z pewnością skorzystam w przyszłości. Myślę, że do środka dodałabym jeszcze trochę łuskanego słonecznika a na plastry szynki, przed zwinięciem położyłabym liście sałaty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kornelia

    Kornelia , 13.12.2021

    TAK. Lubię tą przystawkę na imprezach- zawsze szybko się rozchodzi. Ja modyfikuje przepis - dodaję drobno posiekaną pietruszkę i paprykę czerwoną i rozcieńczam 2 czubate łyżeczki żelatyny w 150ml wody i dodaje do farszu - zwijam I zostawiam na 4 godz w lodówce, potem wyciągam i kroję na 2 cm kawałki- wszystko trzyma się i nie rozwala w rękach i pieknie wyglada.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Wojtachnio

    Angelika Wojtachnio , 12.12.2021

    TAK Świetny przepis, często go przyrządzam, gdy wiem, że zjawią się goście

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 11.12.2021

    TAK Danie szybkie i idealne w razie niespodziewanych gości. Ja dodaję jeszcze drobno pokrojonej w paski czerwonej papryki. Często też zamiast majonezu dodaje jogurt naturalny oraz musztardę miodową lub tylko chrzan. Nawet moje dzieci zajadają się tymi roladkami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina  Gro

    Ewelina Gro , 08.12.2021

    TAK. Przepis bardzo dobry. Zawsze, gdy szłam do znajomych zastanawiałam się jak robią te roladki. Teraz już i ja wiem. Dla mocniejszego smaku dodaję odrobinę białego chrzanu. Polecam spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Sobieszek

    Magdalena Sobieszek , 14.12.2020

    Tak. Pyszne i proste w wykonaniu, pierwsze znikają ze stołu, a każdy pyta o przepis. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Sa

    Justyna Sa , 12.12.2020

    Tak. Ciekawy i prosty przepis.Na pewno zrobię bo czuję ze to jest pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Walkiewicz

    Marzena Walkiewicz , 26.11.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 20.08.2015

    przepyszne że stołu znikają migusiem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z szynki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z szynki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z szynki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z szynki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z szynki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z szynki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z szynki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z szynki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z szynki Roladki z szynki

Apetyczne roladki z szynki, wypełnione kremowym, serowym nadzieniem, to prawdziwa poezja smaku. Możesz mieć pewność, że znikną ze stołu błyskawicznie... Idealnie nadają się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Doskonale sprawdzą się również w roli przekąski podczas rodzinnej imprezy. Z dumą prezentujemy przepis na roladki z szynki, który zainspiruje cię do odkrywania kolejnych znakomitych receptur.

Dla kogo? W kuchni lubisz swobodę i często pozwalasz sobie na improwizację? Przygotowując ruloniki z szynki, nie trzymaj się kurczowo przepisu. Zamiast białego sera równie dobrze możesz użyć sera feta, a do farszu dorzucić pokrojone w drobną kosteczkę papryczki chili lub czarne oliwki.

Na jaką okazję? Podczas przyjęć zawsze podajesz te same, sprawdzone przekąski i dania? Tym razem wybierz roladki z szynki – na imprezę idealne! Zobaczysz, że będą rozchodzić się szybciej niż świeże bułeczki. Liczne prośby o podanie przepisu gwarantowane. Takim przysmakiem aż grzech się nie podzielić!

Czy wiesz, że? Szynkę zawijaną z serem warto udekorować przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Przytwierdzisz je do mięsa przy pomocy wykałaczek.

Dla urozmaicenia: Gotowe roladki z szynki serwuj w królewski sposób – na półmisku wyścielonym zieloną sałatą, lekko pikantną rukolą i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z kawałkami chrupiącej bagietki lub włoskimi paluszkami grissini.