Roladki z szynki na imprezę: zawijane z serkiem | Przepisy.pl pixel

Roladki z szynki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

742

heart
3577 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

8067 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22364 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 plastrów

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Utrzyj w misce biały ser z majonezem, sokiem z cytryny.

Roladki z szynki  - Krok 1

Krok 2

Dodaj koperek, szczypiorek oraz Przyprawę w mini kostkach Knorr. Ponownie utrzyj tak, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę wstaw na godzinę do lodówki.

Roladki z szynki  - Krok 2

Krok 3

Nałóż na każdy plaster masę serową i zwijaj za pomocą folii. Roladki schłódź w lodówce przez godzinę.

Roladki z szynki  - Krok 3

Krok 4

Przed podaniem roladki pokrój na 2 centymetrowe kawałki.

Roladki z szynki  - Krok 4
15

Opinie o przepisie

  • Ugotowana

    Ugotowana , 16.06.2025

    ile tej przyprawy Smażona cebula? 10 kosteczek?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Daria Bilska

    Daria Bilska , 26.12.2021

    TAK. Roladki to jeden z najlepiej sprawdzających się przepisów na szybkie spotkania. Ja modyfikuję je używając też torilli do zawijania oraz produktów, które akurat są w domu i są otwarte. Uwielbiam dodawać do farszu kukurydzę lub drobno posiekaną konserwową paprykę. Zawsze robię podstawową bazę w dużej misce a później w mniejszej częściowo mieszam ją z innymi składnikami. Przykładowo: 2 tortille robię z bazową masą, do kolejnych 2 dodaje masę wymieszaną z dodatkiem kukurydzy, następne 2 zawierają kremowy farsz przyprawiony curry, 2 z konserwową papryką lub kiszonym ogórkiem. Wszystko zależy od smaków kucharza ;) Szynkę polecam pokroić w paseczki, żeby przełamała smak a nie go dominowała. Łatwiej też zrobić wersję wege jeśli użyje się torilli. Najważniejsze to umieć bawić się smakami, eksperymentować dodając czasem nieoczywiste półprodukty :) smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Barbara

    Barbara , 19.12.2021

    Tak. Uwielbiam zmieniać tradycyjne przepisy na wersje wegetariańskie, aby redukować ilość zjadanego mięsa w tygodniu. Przekąski w formie roladek zawsze goszczą na moim stole podczas imprez czy posiadówek. Farsz - zamiast w plastry szynki - zawijam w tortille, a dla urozmaicenia smaku dodaję wtedy drobno posiekane warzywa, których niedojedzone kawałki zawsze chowają się po lodówce. Może to być papryka, ogórek lub sałata. A jeśli akurat nie zależy mi na wegetariańskim, tworzę "polskie sushi" - dodaję wędzonego łososia. Pyszne, smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Świgut

    Dominika Świgut , 15.12.2021

    TAK. Danie które zawsze musi się znaleźć na świątecznym stole. My uwielbiamy z żółtym serem, brokułem i suszonymi pomidorami. Mniam....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila

    Kamila , 14.12.2021

    TAK Przepis prosty w wykonaniu, idealny do zrobienia "na szybko", kiedy goni nas czas. Świetnie sprawdziłby się również jako przekąska na rodzinnych imprezach. Z pewnością skorzystam w przyszłości. Myślę, że do środka dodałabym jeszcze trochę łuskanego słonecznika a na plastry szynki, przed zwinięciem położyłabym liście sałaty.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kornelia

    Kornelia , 13.12.2021

    TAK. Lubię tą przystawkę na imprezach- zawsze szybko się rozchodzi. Ja modyfikuje przepis - dodaję drobno posiekaną pietruszkę i paprykę czerwoną i rozcieńczam 2 czubate łyżeczki żelatyny w 150ml wody i dodaje do farszu - zwijam I zostawiam na 4 godz w lodówce, potem wyciągam i kroję na 2 cm kawałki- wszystko trzyma się i nie rozwala w rękach i pieknie wyglada.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Wojtachnio

    Angelika Wojtachnio , 12.12.2021

    TAK Świetny przepis, często go przyrządzam, gdy wiem, że zjawią się goście

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 11.12.2021

    TAK Danie szybkie i idealne w razie niespodziewanych gości. Ja dodaję jeszcze drobno pokrojonej w paski czerwonej papryki. Często też zamiast majonezu dodaje jogurt naturalny oraz musztardę miodową lub tylko chrzan. Nawet moje dzieci zajadają się tymi roladkami.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina  Gro

    Ewelina Gro , 08.12.2021

    TAK. Przepis bardzo dobry. Zawsze, gdy szłam do znajomych zastanawiałam się jak robią te roladki. Teraz już i ja wiem. Dla mocniejszego smaku dodaję odrobinę białego chrzanu. Polecam spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Sobieszek

    Magdalena Sobieszek , 14.12.2020

    Tak. Pyszne i proste w wykonaniu, pierwsze znikają ze stołu, a każdy pyta o przepis. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Sa

    Justyna Sa , 12.12.2020

    Tak. Ciekawy i prosty przepis.Na pewno zrobię bo czuję ze to jest pyszne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Walkiewicz

    Marzena Walkiewicz , 26.11.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 20.08.2015

    przepyszne że stołu znikają migusiem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z szynki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z szynki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z szynki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z szynki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z szynki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z szynki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z szynki  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z szynki  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z szynki Roladki z szynki

Apetyczne roladki z szynki, wypełnione kremowym, serowym nadzieniem, to prawdziwa poezja smaku. Możesz mieć pewność, że znikną ze stołu błyskawicznie... Idealnie nadają się zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Doskonale sprawdzą się również w roli przekąski podczas rodzinnej imprezy. Z dumą prezentujemy przepis na roladki z szynki, który zainspiruje cię do odkrywania kolejnych znakomitych receptur.

Dla kogo? W kuchni lubisz swobodę i często pozwalasz sobie na improwizację? Przygotowując ruloniki z szynki, nie trzymaj się kurczowo przepisu. Zamiast białego sera równie dobrze możesz użyć sera feta, a do farszu dorzucić pokrojone w drobną kosteczkę papryczki chili lub czarne oliwki.

Na jaką okazję? Podczas przyjęć zawsze podajesz te same, sprawdzone przekąski i dania? Tym razem wybierz roladki z szynki – na imprezę idealne! Zobaczysz, że będą rozchodzić się szybciej niż świeże bułeczki. Liczne prośby o podanie przepisu gwarantowane. Takim przysmakiem aż grzech się nie podzielić!

Czy wiesz, że? Szynkę zawijaną z serem warto udekorować przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Przytwierdzisz je do mięsa przy pomocy wykałaczek.

Dla urozmaicenia: Gotowe roladki z szynki serwuj w królewski sposób – na półmisku wyścielonym zieloną sałatą, lekko pikantną rukolą i posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z kawałkami chrupiącej bagietki lub włoskimi paluszkami grissini.