Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

2

heart
125 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

76 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 garść

24 sztuki

120 gramów

20 sztuk

12 sztuk

12 plastrów

4 łyżeczki

2 szklanki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Szparagi ugotuj na parze ok 8 minut, aby były al dente, następnie pokrój w mniejsze kawałki ok 4 centymetrowe.

Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - Krok 1

Krok 2

Mix sałat umyj, osusz i przełóż do miski. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki, oliwki i cebulę czerwoną w plasterki, wszystko razem wymieszaj, płatki migdałowe upraż na patelni na złoty kolor.

Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - Krok 2

Krok 3

Serek tofu pokrój w kostkę następnie podsmaż na ½ łyżeczki oliwy na złoty kolor. Po przestudzeniu dodaj razem ze szparagami do sałatki.

Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - Krok 3

Krok 4

Przygotuj dressing malinowy: maliny umyj, osusz, kilka sztuk zostaw do dekoracji a resztę rozgnieć widelcem, dodaj ocet balsamiczny, cukier brązowy oraz ½ łyżeczki oliwy z oliwek, dokładnie wymieszaj.

Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - Krok 4

Krok 5

Sałatkę podawaj polaną dressingiem malinowym, posypaną płatkami migdała oraz udekorowaną całymi malinami.

Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - Krok 5
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, miedzi, manganu, witaminy E, witaminy C, folianów

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej