Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym

Autor: mgr inż. Małgorzata Mękus

ratingratingratingratingrating

2

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 garść

24 sztuki

120 gramów

20 sztuk

12 sztuk

12 plastrów

4 łyżeczki

2 szklanki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Szparagi ugotuj na parze ok 8 minut, aby były al dente, następnie pokrój w mniejsze kawałki ok 4 centymetrowe.

Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - Krok 1

Krok 2

Mix sałat umyj, osusz i przełóż do miski. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki, oliwki i cebulę czerwoną w plasterki, wszystko razem wymieszaj, płatki migdałowe upraż na patelni na złoty kolor.

Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - Krok 2

Krok 3

Serek tofu pokrój w kostkę następnie podsmaż na ½ łyżeczki oliwy na złoty kolor. Po przestudzeniu dodaj razem ze szparagami do sałatki.

Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - Krok 3

Krok 4

Przygotuj dressing malinowy: maliny umyj, osusz, kilka sztuk zostaw do dekoracji a resztę rozgnieć widelcem, dodaj ocet balsamiczny, cukier brązowy oraz ½ łyżeczki oliwy z oliwek, dokładnie wymieszaj.

Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - Krok 4

Krok 5

Sałatkę podawaj polaną dressingiem malinowym, posypaną płatkami migdała oraz udekorowaną całymi malinami.

Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - Krok 5
mgr inż. Małgorzata Mękus

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, miedzi, manganu, witaminy E, witaminy C, folianów

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mix sałat ze szparagami i dressingiem malinowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej