Przepisy na Maliny
75 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Maliny
W Polsce lato niezaprzeczalnie ma zapach malin. Szczyt malinowego sezonu przypada na lipiec i sierpień, choć niektóre odmiany pojawiają się już w maju. Wykorzystajcie ten czas nie tylko na jedzenie słodkich owoców prosto z krzaczka. Wspaniale prezentują się w bardziej złożonych potrawach. Ich niepowtarzalny smak z łatwością można przechowywać w słoikach, więc zapełnijcie swoje spiżarki malinowymi przetworami.
Dla kogo?
Maliny są wybawieniem dla wszystkich, którzy zauważyli, że w okresie zimowym ich jadłospis stał się dużo uboższy. Wiosną i latem należy nadrabiać te braki z nawiązką, a malin nigdy za wiele. Miękka konsystencja sprzyja zamienianiu ich w koktajle na bazie mleka, kefiru lub jogurtu. Mus malinowy to kapitalny dodatek do ciast, zwłaszcza popularnego brownie. Beza albo biszkopt z malinami? Letnie desery to spełnienie marzeń każdego łasucha.
Na jaką okazję?
O słodkościach zdążyliśmy już trochę powiedzieć. Grzechem byłoby nie wspomnieć o malinowym sosie do mięs. Owoce wybornie uzupełniają smak wołowiny. Aż nabierzecie ochoty na zorganizowanie eleganckiego przyjęcia. W formie przystawki warto podać sałatkę z malinami, szpinakiem, serem pleśniowym albo fetą. Owoce pasują do kombinacji z szynką parmeńską, rukolą i orzechami piniowymi. Awokado to kolejny produkt, z którym im po drodze. Zobaczycie, że w kuchni jest mnóstwo miejsca na kreatywność!
Czy wiesz, że?
Instrukcja obsługi malin nie jest skomplikowana, ale trzeba pamiętać o kilku sprawach. Owoce myjcie tuż przed spożyciem. Są bardzo delikatne, więc należy robić to pod niezbyt silnym strumieniem chłodnej wody, a następnie osuszyć je na ręczniku papierowym.
Dla urozmaicenia:
Maliny jednoznacznie kojarzą się z apetyczną, czerwono-różową barwą. Istnieją jednak odmiany białe, czarne i żółte, które wprowadzają na talerze jeszcze więcej kolorów.