Przepisy na Maliny
75 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (75)
średnie
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejMaliny
W Polsce lato niezaprzeczalnie ma zapach malin. Szczyt malinowego sezonu przypada na lipiec i sierpień, choć niektóre odmiany pojawiają się już w maju. Wykorzystajcie ten czas nie tylko na jedzenie słodkich owoców prosto z krzaczka. Wspaniale prezentują się w bardziej złożonych potrawach. Ich niepowtarzalny smak z łatwością można przechowywać w słoikach, więc zapełnijcie swoje spiżarki malinowymi przetworami.
Dla kogo?
Maliny są wybawieniem dla wszystkich, którzy zauważyli, że w okresie zimowym ich jadłospis stał się dużo uboższy. Wiosną i latem należy nadrabiać te braki z nawiązką, a malin nigdy za wiele. Miękka konsystencja sprzyja zamienianiu ich w koktajle na bazie mleka, kefiru lub jogurtu. Mus malinowy to kapitalny dodatek do ciast, zwłaszcza popularnego brownie. Beza albo biszkopt z malinami? Letnie desery to spełnienie marzeń każdego łasucha.
Na jaką okazję?
O słodkościach zdążyliśmy już trochę powiedzieć. Grzechem byłoby nie wspomnieć o malinowym sosie do mięs. Owoce wybornie uzupełniają smak wołowiny. Aż nabierzecie ochoty na zorganizowanie eleganckiego przyjęcia. W formie przystawki warto podać sałatkę z malinami, szpinakiem, serem pleśniowym albo fetą. Owoce pasują do kombinacji z szynką parmeńską, rukolą i orzechami piniowymi. Awokado to kolejny produkt, z którym im po drodze. Zobaczycie, że w kuchni jest mnóstwo miejsca na kreatywność!
Czy wiesz, że?
Instrukcja obsługi malin nie jest skomplikowana, ale trzeba pamiętać o kilku sprawach. Owoce myjcie tuż przed spożyciem. Są bardzo delikatne, więc należy robić to pod niezbyt silnym strumieniem chłodnej wody, a następnie osuszyć je na ręczniku papierowym.
Dla urozmaicenia:
Maliny jednoznacznie kojarzą się z apetyczną, czerwono-różową barwą. Istnieją jednak odmiany białe, czarne i żółte, które wprowadzają na talerze jeszcze więcej kolorów.