Włoska sałatka caprese z malinami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Włoska sałatka caprese z malinami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

576 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

434 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

519 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 opakowanie

3 łyżki

3 łyżki

15 sztuk

10 listki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidora oraz ser pokrój w plastry i ułóż na przemian na talerzu.

Włoska sałatka caprese z malinami   - Krok 1

Krok 2

Na wierzchu połóż liście rukoli, kiełki słonecznika i maliny.

Włoska sałatka caprese z malinami   - Krok 2

Krok 3

Stwórz ziołowy, włoski sos mieszając oliwę z sosem sałatkowym Knorr i trzema łyżkami wody.

Włoska sałatka caprese z malinami   - Krok 3

Krok 4

Polej sałatkę sosem i podawaj.

Włoska sałatka caprese z malinami   - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Taką włoską sałatkę możesz podawać posypaną startym serem parmezanem.

5

Opinie o przepisie

  • Ewa Biernacka

    Ewa Biernacka , 14.10.2017

    też robiłam super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2016

    Wyczarowaliśmy dużo więcej przepisów ;) Zachęcamy do korzystania z nich :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 05.07.2016

    Przygotowanie tej sałatki jest bardzo proste. Polecamy i życzymy smacznego :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Maj

    Karina Maj , 05.07.2016

    Z obrazka widać że to ogromnie trudne??????????????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Zajączkowski

    Krzysztof Zajączkowski , 05.07.2016

    w co zamienić pomidory? hokus pokus?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Włoska sałatka caprese z malinami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Włoska sałatka caprese z malinami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Włoska sałatka caprese z malinami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Włoska sałatka caprese z malinami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Włoska sałatka caprese z malinami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Włoska sałatka caprese z malinami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Włoska sałatka caprese z malinami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Włoska sałatka caprese z malinami   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Włoska sałatka caprese z malinami  Włoska sałatka caprese z malinami

To dopiero pyszne i kolorowe! Sałatka Caprese to świetny pomysł na kolację lub przekąskę na przyjęcie. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste i zajmie ci zaledwie kilka minut. Caprese jest rodzajem sałatki, która wywodzi się z regionu Kampania, który znajduje się w południowych Włoszech. Przyrządza się ją z pokrojonych w około półcentymetrowe plastry i przełożonych na przemian sera mozzarella oraz pomidorów. Danie możesz polać oliwą z oliwek, oliwą z dodatkiem octu lub oliwą zmieszaną z sosem sałatkowym. Do posypania potrawy wykorzystaj świeżo zmielone sól oraz pieprz. Całość udekoruj liśćmi bazylii oraz świeżymi malinami, które nadadzą potrawie słodkości i sprawią, że nabierze ona niezwykle oryginalnego charakteru. Caprese dobrze smakować będzie również z oliwkami, które możesz pokroić i posypać nimi potrawę lub owinąć listkami bazylii i poukładać na talerzu.