Przepisy z mozzarellą
215 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
Mozzarella
Sos pomidorowy, zioła i mozzarella – te produkty wystarczą, by stworzyć oryginalną, włoską pizzę. Jej sekret tkwi w prostocie! Jednak warunkiem koniecznym dla uzyskania pożądanych rezultatów jest użycie wysokiej jakości składników. Dla wielu kucharzy i znawców sztuki kulinarnej mozzarella jest królową serów pochodzących z Italii. Nieodzowny element wielu dań makaronowych, pysznej lasagne, sałatki caprese, faszerowanych mięs oraz warzyw. Oto sprawdzona metoda na wprowadzenie śródziemnomorskiej atmosfery do kuchni.
Dla kogo?
Można spotkać się z opiniami, że mozzarella jest produktem bez wyrazu. Z naszymi wskazówkami łatwo będzie obalić ten stereotyp i udowodnić wszystkim niedowiarkom, że śnieżnobiały, miękki i wilgotny ser to nieodzowny dodatek do wielu potraw. Świetnie pasuje do większości warzyw, więc okaże się sposobem na przekonanie do nich wszystkich sceptyków.
Na jaką okazję?
Sałatka caprese jest wizytówką włoskiej kuchni, słynącej z prostoty i świeżych produktów. Kilka listków bazylii, pomidory, mozzarella i oliwa – już można siadać do stołu. Idealny poczęstunek, gdy znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Potrzebujecie czegoś na rozgrzewkę? Zapiekanki ze smakowicie ciągnącym się, jasnym serem są opcją idealną – nadprogramowe porcje będą smakować bardzo dobrze nawet po odgrzaniu.
Czy wiesz, że?
Mozzarella powinna być przechowywana w serwatce i tak najczęściej jest sprzedawana. Nie pozbywajcie się jej po otwarciu opakowania. Dzięki niej serowe porcje dłużej zachowują świeżość. Jeśli jednak odruchowo usunęliście płyn, serwatkę można zastąpić mlekiem.
Dla urozmaicenia:
Gdy zależy Wam na niepowtarzalnych doznaniach smakowych, sięgnijcie po Mozzarellę di Bufala Campana, uważaną za najlepszą na świecie. Do jej produkcji używane jest mleko czarnych bawolic.



