Przepisy z mozzarellą
215 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (215) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej
Mozzarella
Sos pomidorowy, zioła i mozzarella – te produkty wystarczą, by stworzyć oryginalną, włoską pizzę. Jej sekret tkwi w prostocie! Jednak warunkiem koniecznym dla uzyskania pożądanych rezultatów jest użycie wysokiej jakości składników. Dla wielu kucharzy i znawców sztuki kulinarnej mozzarella jest królową serów pochodzących z Italii. Nieodzowny element wielu dań makaronowych, pysznej lasagne, sałatki caprese, faszerowanych mięs oraz warzyw. Oto sprawdzona metoda na wprowadzenie śródziemnomorskiej atmosfery do kuchni.
Dla kogo?
Można spotkać się z opiniami, że mozzarella jest produktem bez wyrazu. Z naszymi wskazówkami łatwo będzie obalić ten stereotyp i udowodnić wszystkim niedowiarkom, że śnieżnobiały, miękki i wilgotny ser to nieodzowny dodatek do wielu potraw. Świetnie pasuje do większości warzyw, więc okaże się sposobem na przekonanie do nich wszystkich sceptyków.
Na jaką okazję?
Sałatka caprese jest wizytówką włoskiej kuchni, słynącej z prostoty i świeżych produktów. Kilka listków bazylii, pomidory, mozzarella i oliwa – już można siadać do stołu. Idealny poczęstunek, gdy znajomi wpadną z niezapowiedzianą wizytą. Potrzebujecie czegoś na rozgrzewkę? Zapiekanki ze smakowicie ciągnącym się, jasnym serem są opcją idealną – nadprogramowe porcje będą smakować bardzo dobrze nawet po odgrzaniu.
Czy wiesz, że?
Mozzarella powinna być przechowywana w serwatce i tak najczęściej jest sprzedawana. Nie pozbywajcie się jej po otwarciu opakowania. Dzięki niej serowe porcje dłużej zachowują świeżość. Jeśli jednak odruchowo usunęliście płyn, serwatkę można zastąpić mlekiem.
Dla urozmaicenia:
Gdy zależy Wam na niepowtarzalnych doznaniach smakowych, sięgnijcie po Mozzarellę di Bufala Campana, uważaną za najlepszą na świecie. Do jej produkcji używane jest mleko czarnych bawolic.