
Składniki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
120 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piecz ziemniaki w piekarniku, w temperaturze 145 stopni przez 60 minut.
Krok 2
Wydrąż ziemniaki po upieczeniu, miąższ wymieszaj z połową startych serów. Dopraw przyprawami.
Krok 3
Nadziej ziemniaki, ich wierzch posyp resztą sera i zapiecz przez 15 minut w 180 stopniach.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniak pieczony z serem
Ziemniaki pieczone – popularne danie z grilla, podawane jest z sosami i farszem. Wypróbuj jednego z najprostszych połączeń i przygotuj ziemniaki pieczone z serem. Recepturę już znasz, więc teraz zaopatrz się w niezbędne składniki i rozpocznij działania w kuchni. Ziemniaki z piekarnika z serem są wyjątkowym smakołykiem!
Dla kogo?
Ziemniak pieczony z serem podbije podniebienia najbardziej wymagających krytyków kulinarnych. Kompozycja składników, którą dla Ciebie przygotowaliśmy, pozwoli osiągnąć najlepsze rezultaty w kuchni. Spróbuj i przekonaj się, że pieczone ziemniaki z serem nie mają sobie równych!
Na jaką okazję?
Ziemniaki pieczone z serem to doskonała przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Połóż je na stole z innymi przysmakami, a bardzo szybko znikną z talerzy! Ziemniaki zapiekane z serem zaserwujesz również jako dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs. Podawaj je z kwaśną śmietaną albo dipem czosnkowym na bazie twarożku.
Czy wiesz, że?
Aby ziemniaki z serem wyszły idealne, wybierz duże egzemplarze, ponieważ wygodniej będzie je nadziewać. Do pieczenia najlepsze będą odmiany ogólnoużytkowe, np. irysy albo irgi. Umyj je dokładnie, ale nie obieraj ich ze skórki – po upieczeniu będzie chrupiąca.
Dla urozmaicenia:
Upieczone ziemniaki przekrój na pół i wydrąż, a następnie nadziej mieszanką serów: delikatną mozzarellą oraz wyrazistym serem z niebieską pleśnią. Dopraw je przyprawą czosnkową i pietruszkową. Wierzch ziemniaków posyp resztą serów i zapiecz po raz drugi, by się zarumieniły. Po upieczeniu udekoruj je szczypiorkiem lub koperkiem.