Ziemniak pieczony z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

76

556 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

808 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1866 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

120 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piecz ziemniaki w piekarniku, w temperaturze 145 stopni przez 60 minut.

Krok 2

Wydrąż ziemniaki po upieczeniu, miąższ wymieszaj z połową startych serów.

Krok 3

Wkrusz przyprawy w mini kostkach do serów i dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Krok 4

Nadziej ziemniaki, ich wierzch posyp resztą sera i zapiecz przez 15 minut w 180 stopniach.

1

Opinie o przepisie

  • Jolanta Bąba

    Jolanta Bąba, 04.09.2016

    ziemniaczki super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniak pieczony z serem Ziemniak pieczony z serem

Ziemniaki pieczone – popularne danie z grilla, podawane jest z sosami i farszem. Wypróbuj jednego z najprostszych połączeń i przygotuj ziemniaki pieczone z serem. Wybierz duże egzemplarze, ponieważ wygodniej będzie je nadziewać. Do pieczenia najlepsze będą odmiany ogólnoużytkowe, np. irysy albo irgi. Umyj je dokładnie, ale nie obieraj ich ze skórki – po upieczeniu będzie chrupiąca. Żeby jeszcze lepiej się zarumieniła, posmaruj ją cienką warstwą oleju rzepakowego albo oliwy. Upieczone ziemniaki przekrój na pół i wydrąż, a następnie nadziej mieszanką serów: delikatną mozzarellą oraz wyrazistym serem z niebieską pleśnią. Dopraw je przyprawą czosnkową i pietruszkową. Wierzch ziemniaków posyp resztą serów i zapiecz po raz drugi, by się zarumieniły. Po upieczeniu udekoruj je szczypiorkiem lub koperkiem. Ziemniaki pieczone z serem to dobra przekąska, a także dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs. Podawaj je z kwaśną śmietaną albo dipem czosnkowym na bazie twarożku. Który sposób wybierzesz?