Pieczone ziemniaki z serem: przepis w mundurkach | Przepisy.pl pixel

Ziemniak pieczony z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

82

heart
675 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

924 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

120 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piecz ziemniaki w piekarniku, w temperaturze 145 stopni przez 60 minut.

Krok 2

Wydrąż ziemniaki po upieczeniu, miąższ wymieszaj z połową startych serów. Dopraw przyprawami.

Krok 3

Nadziej ziemniaki, ich wierzch posyp resztą sera i zapiecz przez 15 minut w 180 stopniach.

1

Opinie o przepisie

  • Jolanta Bąba

    Jolanta Bąba , 04.09.2016

    ziemniaczki super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniak pieczony z serem Ziemniak pieczony z serem

Ziemniaki pieczone – popularne danie z grilla, podawane jest z sosami i farszem. Wypróbuj jednego z najprostszych połączeń i przygotuj ziemniaki pieczone z serem. Recepturę już znasz, więc teraz zaopatrz się w niezbędne składniki i rozpocznij działania w kuchni. Ziemniaki z piekarnika z serem są wyjątkowym smakołykiem!

Dla kogo?

Ziemniak pieczony z serem podbije podniebienia najbardziej wymagających krytyków kulinarnych. Kompozycja składników, którą dla Ciebie przygotowaliśmy, pozwoli osiągnąć najlepsze rezultaty w kuchni. Spróbuj i przekonaj się, że pieczone ziemniaki z serem nie mają sobie równych! 

Na jaką okazję?

Ziemniaki pieczone z serem to doskonała przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Połóż je na stole z innymi przysmakami, a bardzo szybko znikną z talerzy! Ziemniaki zapiekane z serem zaserwujesz również jako dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs. Podawaj je z kwaśną śmietaną albo dipem czosnkowym na bazie twarożku. 

Czy wiesz, że?

Aby ziemniaki z serem wyszły idealne, wybierz duże egzemplarze, ponieważ wygodniej będzie je nadziewać. Do pieczenia najlepsze będą odmiany ogólnoużytkowe, np. irysy albo irgi. Umyj je dokładnie, ale nie obieraj ich ze skórki – po upieczeniu będzie chrupiąca. 

Dla urozmaicenia:

Upieczone ziemniaki przekrój na pół i wydrąż, a następnie nadziej mieszanką serów: delikatną mozzarellą oraz wyrazistym serem z niebieską pleśnią. Dopraw je przyprawą czosnkową i pietruszkową. Wierzch ziemniaków posyp resztą serów i zapiecz po raz drugi, by się zarumieniły. Po upieczeniu udekoruj je szczypiorkiem lub koperkiem.