Składniki
4 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
120 gramów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piecz ziemniaki w piekarniku, w temperaturze 145 stopni przez 60 minut.
Krok 2
Wydrąż ziemniaki po upieczeniu, miąższ wymieszaj z połową startych serów. Dopraw przyprawami.
Krok 3
Nadziej ziemniaki, ich wierzch posyp resztą sera i zapiecz przez 15 minut w 180 stopniach.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniak pieczony z serem
Ziemniaki pieczone – popularne danie z grilla, podawane jest z sosami i farszem. Wypróbuj jednego z najprostszych połączeń i przygotuj ziemniaki pieczone z serem. Wybierz duże egzemplarze, ponieważ wygodniej będzie je nadziewać. Do pieczenia najlepsze będą odmiany ogólnoużytkowe, np. irysy albo irgi. Umyj je dokładnie, ale nie obieraj ich ze skórki – po upieczeniu będzie chrupiąca. Żeby jeszcze lepiej się zarumieniła, posmaruj ją cienką warstwą oleju rzepakowego albo oliwy. Upieczone ziemniaki przekrój na pół i wydrąż, a następnie nadziej mieszanką serów: delikatną mozzarellą oraz wyrazistym serem z niebieską pleśnią. Dopraw je przyprawą czosnkową i pietruszkową. Wierzch ziemniaków posyp resztą serów i zapiecz po raz drugi, by się zarumieniły. Po upieczeniu udekoruj je szczypiorkiem lub koperkiem. Ziemniaki pieczone z serem to dobra przekąska, a także dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs. Podawaj je z kwaśną śmietaną albo dipem czosnkowym na bazie twarożku. Który sposób wybierzesz?