Pieczone ziemniaki z serem: przepis w mundurkach | Przepisy.pl pixel

Ziemniak pieczony z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

81

heart
670 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

915 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

120 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piecz ziemniaki w piekarniku, w temperaturze 145 stopni przez 60 minut.

Krok 2

Wydrąż ziemniaki po upieczeniu, miąższ wymieszaj z połową startych serów. Dopraw przyprawami.

Krok 3

Nadziej ziemniaki, ich wierzch posyp resztą sera i zapiecz przez 15 minut w 180 stopniach.

1

Opinie o przepisie

  • Jolanta Bąba

    Jolanta Bąba , 04.09.2016

    ziemniaczki super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniak pieczony z serem Ziemniak pieczony z serem

Ziemniaki pieczone – popularne danie z grilla, podawane jest z sosami i farszem. Wypróbuj jednego z najprostszych połączeń i przygotuj ziemniaki pieczone z serem. Recepturę już znasz, więc teraz zaopatrz się w niezbędne składniki i rozpocznij działania w kuchni. Ziemniaki z piekarnika z serem są wyjątkowym smakołykiem!

Dla kogo?

Ziemniak pieczony z serem podbije podniebienia najbardziej wymagających krytyków kulinarnych. Kompozycja składników, którą dla Ciebie przygotowaliśmy, pozwoli osiągnąć najlepsze rezultaty w kuchni. Spróbuj i przekonaj się, że pieczone ziemniaki z serem nie mają sobie równych! 

Na jaką okazję?

Ziemniaki pieczone z serem to doskonała przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Połóż je na stole z innymi przysmakami, a bardzo szybko znikną z talerzy! Ziemniaki zapiekane z serem zaserwujesz również jako dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs. Podawaj je z kwaśną śmietaną albo dipem czosnkowym na bazie twarożku. 

Czy wiesz, że?

Aby ziemniaki z serem wyszły idealne, wybierz duże egzemplarze, ponieważ wygodniej będzie je nadziewać. Do pieczenia najlepsze będą odmiany ogólnoużytkowe, np. irysy albo irgi. Umyj je dokładnie, ale nie obieraj ich ze skórki – po upieczeniu będzie chrupiąca. 

Dla urozmaicenia:

Upieczone ziemniaki przekrój na pół i wydrąż, a następnie nadziej mieszanką serów: delikatną mozzarellą oraz wyrazistym serem z niebieską pleśnią. Dopraw je przyprawą czosnkową i pietruszkową. Wierzch ziemniaków posyp resztą serów i zapiecz po raz drugi, by się zarumieniły. Po upieczeniu udekoruj je szczypiorkiem lub koperkiem.