Ziemniak pieczony z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ziemniak pieczony z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

77

562 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

811 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1868 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

120 gramów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piecz ziemniaki w piekarniku, w temperaturze 145 stopni przez 60 minut.

Krok 2

Wydrąż ziemniaki po upieczeniu, miąższ wymieszaj z połową startych serów. Dopraw przyprawami.

Krok 3

Nadziej ziemniaki, ich wierzch posyp resztą sera i zapiecz przez 15 minut w 180 stopniach.

1

Opinie o przepisie

  • Jolanta Bąba

    Jolanta Bąba , 04.09.2016

    ziemniaczki super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniak pieczony z serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniak pieczony z serem Ziemniak pieczony z serem

Ziemniaki pieczone – popularne danie z grilla, podawane jest z sosami i farszem. Wypróbuj jednego z najprostszych połączeń i przygotuj ziemniaki pieczone z serem. Wybierz duże egzemplarze, ponieważ wygodniej będzie je nadziewać. Do pieczenia najlepsze będą odmiany ogólnoużytkowe, np. irysy albo irgi. Umyj je dokładnie, ale nie obieraj ich ze skórki – po upieczeniu będzie chrupiąca. Żeby jeszcze lepiej się zarumieniła, posmaruj ją cienką warstwą oleju rzepakowego albo oliwy. Upieczone ziemniaki przekrój na pół i wydrąż, a następnie nadziej mieszanką serów: delikatną mozzarellą oraz wyrazistym serem z niebieską pleśnią. Dopraw je przyprawą czosnkową i pietruszkową. Wierzch ziemniaków posyp resztą serów i zapiecz po raz drugi, by się zarumieniły. Po upieczeniu udekoruj je szczypiorkiem lub koperkiem. Ziemniaki pieczone z serem to dobra przekąska, a także dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs. Podawaj je z kwaśną śmietaną albo dipem czosnkowym na bazie twarożku. Który sposób wybierzesz?