Roladki z cukinii z mięsem mielonym - zawijane | Przepisy.pl pixel

Roladki z mięsem mielonym i cukinią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

289

1285 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

5433 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10694 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

500 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

100 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

200 mililitrów

1 opakowanie

3 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mielone mięso. Smaż aż odparują wszystkie soki, dodaj wtedy pomidory z puszki oraz Knorr Naturalnie smaczne - doprawi on sos do smaku oraz sprawi, że sos uzyska odpowiednią gęstość. Wymieszaj i gotuj około 3-4 minuty.

Roladki z mięsem mielonym i cukinią - Krok 1

Krok 2

Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry i oprósz solą. Gdy plastry cukinii zrobią się miękkie usuń sól płucząc warzywo pod bieżącą wodą.

Roladki z mięsem mielonym i cukinią - Krok 2

Krok 3

Plastry cukinii osusz, rozłóż na desce, nałóż łyżką mięsny sos, posyp z wierzchu tartym serem, w każdy zawijaniec włóż liść bazylii i całość zwiń. Cukinię zawiń dodatkowo w 3 centymetrowy pasek tortilli. Gotowe roladki układaj w żaroodpornym naczyniu.

Roladki z mięsem mielonym i cukinią - Krok 3

Krok 4

Całość piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 – 20 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem czosnkowym. W tym celu wymieszaj jogurt z sosem czosnkowym Knorr do sałatek.

Roladki z mięsem mielonym i cukinią - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do środka cukinii możesz też włożyć kawałek pomidora lub pieczonej papryki.

12

Opinie o przepisie

  • Iwona

    Iwona , 21.07.2021

    Bardzo smaczne. Polecam. Robiłam dokładnie według przepisu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta  Witek

    Elżbieta Witek , 12.07.2018

    jutro mam zamiar wypróbować, skomentuje czy są super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Mikus

    Aga Mikus , 09.09.2017

    ALE TO MIĘSO Z TYM SOSEM ,POŁOŻY SIĘ NA CUKINI TO SIĘ ŁADNIE ZAWINIE,BO MI SIĘ ZDAJE ŻE SIĘ ROZSYPIE...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gilowska

    Teresa Gilowska , 28.07.2016

    Zrobiłam w sosie pomidorowym z bazylia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Gilowska

    Teresa Gilowska , 28.07.2016

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Dobrzyńska

    Mirka Dobrzyńska , 27.07.2016

    Wiem są pys,zne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Redmann

    Kasia Redmann , 27.07.2016

    Robilam i polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Stolarczyk

    Ewa Stolarczyk , 29.05.2016

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Adler

    Izabela Adler , 06.05.2016

    Robiłam są mega pyszne:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Ostrowska

    Grażyna Ostrowska , 26.04.2016

    Niebo w gębie jak mówi przysłowie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gjejc

    Agnieszka Gjejc , 22.04.2016

    Smakuja tak jak wygladaja!!!pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Michał Renkiel

    Kinga Michał Renkiel , 22.04.2016

    Mnie również interesuje to pytanie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki z mięsem mielonym i cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Roladki z mięsem mielonym i cukiniąRoladki z mięsem mielonym i cukinią

Roladki z tego przepisu nie tylko świetnie wyglądają – są także wyjątkowo smaczne dzięki połączeniu delikatnej cukinii z wyrazistym mięsnym farszem. Pierwszym krokiem do ich przygotowania jest podsmażenie w garnku na rozgrzanym tłuszczu mielonej wieprzowiny i wołowiny. Gdy z mięsa odparują soki, zalej je pomidorami z puszki, po czym dodaj błyskawiczny sos do spaghetti bolognese, który wzbogaci smak nadzienia i nada mu odpowiednią konsystencję. Co dalej? Tego dowiesz się z naszego przepisu na roladki z cukinii z mięsem mielonym. Do dzieła!

Dla kogo? Mięso mielone zawijane w cukinii przypadnie do gustu osobom, dla których wygląd potraw jest tak samo ważny, jak ich smak. Umytą cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Rozłóż je na blacie i nakładaj farsz, starty ser mozzarella oraz liść bazylii, a następnie zwiń wszystko w rulonik.

Na jaką okazję? Przepis jest na tyle uniwersalny, że możesz wykorzystać go jako pomysł na codzienny obiad albo imprezowy poczęstunek. Roladki z cukinii i mięsa mielonego to idealny sposób na to, by odświeżyć swój jadłospis i na nowo rozbudzić kulinarną wyobraźnię.

Czy wiesz, że? Zabezpiecz roladki z mięsem mielonym i cukinią przed rozpadnięciem się, zawijając je dodatkowo kawałkiem gotowej pszennej tortilli. Wszystkie składniki zostaną na swoim miejscu. Piecz w naczyniu żaroodpornym.

Dla urozmaicenia: Gotowe roladki podawaj z dipem, który przygotujesz z jogurtu naturalnego wymieszanego z błyskawicznym sosem czosnkowym. Jeśli chcesz serwować roladki z cukinii z mięsem mielonym jako przekąskę na przyjęciu, wbij w każdą z nich wykałaczkę, aby goście mogli po nie swobodnie sięgać. Koniecznie przyrządź efektowne roladki z cukinii przy najbliższej okazji.