Roladki z mięsem mielonym i cukinią
łatwe
10039 osób zapisało
Składniki
3 sztuki
500 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
100 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
200 mililitrów
1 opakowanie
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mielone mięso. Smaż aż odparują wszystkie soki, dodaj wtedy pomidory z puszki oraz Knorr Naturalnie smaczne - doprawi on sos do smaku oraz sprawi, że sos uzyska odpowiednią gęstość. Wymieszaj i gotuj około 3-4 minuty.
Krok 2
Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry i oprósz solą. Gdy plastry cukinii zrobią się miękkie usuń sól płucząc warzywo pod bieżącą wodą.
Krok 3
Plastry cukinii osusz, rozłóż na desce, nałóż łyżką mięsny sos, posyp z wierzchu tartym serem, w każdy zawijaniec włóż liść bazylii i całość zwiń. Cukinię zawiń dodatkowo w 3 centymetrowy pasek tortilli. Gotowe roladki układaj w żaroodpornym naczyniu.
Krok 4
Całość piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 – 20 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem czosnkowym. W tym celu wymieszaj jogurt z sosem czosnkowym Knorr do sałatek.
Dobra rada:
Do środka cukinii możesz też włożyć kawałek pomidora lub pieczonej papryki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuZimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z mięsem mielonym i cukinią
Roladki z tego przepisu nie tylko świetnie wyglądają – są także wyjątkowo smaczne dzięki połączeniu delikatnej cukinii z wyrazistym mięsnym farszem. Pierwszym krokiem do ich przygotowania jest podsmażenie w garnku na rozgrzanym tłuszczu mielonej wieprzowiny i wołowiny. Gdy z mięsa odparują soki, zalej je pomidorami z puszki, po czym dodaj błyskawiczny sos do spaghetti bolognese, który wzbogaci smak nadzienia i nada mu odpowiednią konsystencję. Umytą cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Rozłóż je na blacie i nakładaj farsz, starty ser mozzarella oraz liść bazylii, a następnie zwiń wszystko w rulonik. Zabezpiecz roladki przed rozpadnięciem, zawijając je dodatkowo kawałkiem gotowej pszennej tortilli. Piecz w naczyniu żaroodpornym. Gotowe roladki podawaj z dipem, który przygotujesz z jogurtu naturalnego wymieszanego z błyskawicznym sosem czosnkowym. Jeśli chcesz serwować roladki jako przekąskę na przyjęciu, wbij w każdą z nich wykałaczkę, aby goście mogli po nie swobodnie sięgać. Koniecznie przyrządź efektowne roladki z cukinii przy najbliższej okazji.