Roladki z mięsem mielonym i cukinią
łatwe
11640 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
500 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
100 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
200 mililitrów
1 opakowanie
3 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mielone mięso. Smaż aż odparują wszystkie soki, dodaj wtedy pomidory z puszki oraz Knorr Naturalnie smaczne - doprawi on sos do smaku oraz sprawi, że sos uzyska odpowiednią gęstość. Wymieszaj i gotuj około 3-4 minuty.

Krok 2
Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry i oprósz solą. Gdy plastry cukinii zrobią się miękkie usuń sól płucząc warzywo pod bieżącą wodą.

Krok 3
Plastry cukinii osusz, rozłóż na desce, nałóż łyżką mięsny sos, posyp z wierzchu tartym serem, w każdy zawijaniec włóż liść bazylii i całość zwiń. Cukinię zawiń dodatkowo w 3 centymetrowy pasek tortilli. Gotowe roladki układaj w żaroodpornym naczyniu.

Krok 4
Całość piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 – 20 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem czosnkowym. W tym celu wymieszaj jogurt z sosem czosnkowym Knorr do sałatek.


Dobra rada:
Do środka cukinii możesz też włożyć kawałek pomidora lub pieczonej papryki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z mięsem mielonym i cukinią
Roladki z tego przepisu nie tylko świetnie wyglądają – są także wyjątkowo smaczne dzięki połączeniu delikatnej cukinii z wyrazistym mięsnym farszem. Pierwszym krokiem do ich przygotowania jest podsmażenie w garnku na rozgrzanym tłuszczu mielonej wieprzowiny i wołowiny. Gdy z mięsa odparują soki, zalej je pomidorami z puszki, po czym dodaj błyskawiczny sos do spaghetti bolognese, który wzbogaci smak nadzienia i nada mu odpowiednią konsystencję. Co dalej? Tego dowiesz się z naszego przepisu na roladki z cukinii z mięsem mielonym. Do dzieła!
Dla kogo? Mięso mielone zawijane w cukinii przypadnie do gustu osobom, dla których wygląd potraw jest tak samo ważny, jak ich smak. Umytą cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Rozłóż je na blacie i nakładaj farsz, starty ser mozzarella oraz liść bazylii, a następnie zwiń wszystko w rulonik.
Na jaką okazję? Przepis jest na tyle uniwersalny, że możesz wykorzystać go jako pomysł na codzienny obiad albo imprezowy poczęstunek. Roladki z cukinii i mięsa mielonego to idealny sposób na to, by odświeżyć swój jadłospis i na nowo rozbudzić kulinarną wyobraźnię.
Czy wiesz, że? Zabezpiecz roladki z mięsem mielonym i cukinią przed rozpadnięciem się, zawijając je dodatkowo kawałkiem gotowej pszennej tortilli. Wszystkie składniki zostaną na swoim miejscu. Piecz w naczyniu żaroodpornym.
Dla urozmaicenia: Gotowe roladki podawaj z dipem, który przygotujesz z jogurtu naturalnego wymieszanego z błyskawicznym sosem czosnkowym. Jeśli chcesz serwować roladki z cukinii z mięsem mielonym jako przekąskę na przyjęciu, wbij w każdą z nich wykałaczkę, aby goście mogli po nie swobodnie sięgać. Koniecznie przyrządź efektowne roladki z cukinii przy najbliższej okazji.