Tagliatelle z żółtymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagliatelle z żółtymi pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

500 gramów

4 łyżki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

100 gramów

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2

Szalotkę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę. Cukinię przetnij wzdłuż na pół i pokrój na plasterki. Pomidory pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Na dużej patelni podsmaż na oliwie szalotkę, czosnek i cukinię.

Krok 4

Dodaj przyprawę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.

Krok 5

Teraz dodaj pomidory oraz 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu. Całość gotuj ok. 5 minut, aż powstanie sos.

Krok 6

Do sosu dodaj ugotowany makaron oraz młode listki szpinaku i porwane listki bazylii. Całość gotuj 2-3 minuty. Dopraw sokiem z cytryny i podawaj z pokruszonym serem feta i rukolą.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie doskonale smakuje z orzeszkami Pini.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z żółtymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z żółtymi pomidoramiTagliatelle z żółtymi pomidorami

Nie ma chyba lepszego sposobu na szybki obiad niż makaron z warzywami. Jest tyle ciekawych połączeń, że trudno się znudzić. Tym razem makaron tagliatelle występuje w towarzystwie żółtych pomidorów, szpinaku, cukinii, fety i innych smacznych dodatków.

Dla kogo?

Dla miłośników dań makaronowych. To danie, które zdecydowanie warto przygotować!

Na jaką okazje?

Tagliatelle z żółtymi pomidorami będzie gotowe już w pół godziny, więc miej przepis pod ręką, gdy chcesz przyszykować szybki obiad.

Czy wiesz, że?

Tagliatelle jest tradycyjnym, włoskim makaronem. Kształtem przypomina długie, płaskie wstążki. Bardzo często podaje się je z sosem bolognese.

Dla urozmaicenia:

Do potrawy możesz dodać orzeszki piniowe. Doskonale tu pasują!