Muszle nadziewane z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muszle nadziewane z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
467 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

645 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1246 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 sztuk

1 opakowanie

3 sztuki

1 łyżka

100 gramów

500 gramów

150 gramów

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

6 łyżek

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na udkach ugotuj rosół lub inną zupę. Ugotowane mięso oddziel od kości. Muszle makaronowe sparz przez 4 minuty w gotującej się wodzie, odcedź, przelej zimną wodą, odstaw na bok.

Muszle nadziewane z warzywami - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kosteczkę. Pomidory pokrój w kostkę, ser, marchew i zetrzyj na tarce i umieść w oddzielnej miseczce. Cukinię pokrój w plastry, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.

Muszle nadziewane z warzywami - Krok 2

Krok 3

Na patelni na dwóch łyżkach oliwy podsmaż cebulę z marchwią i część czosnku. Dodaj je do mięsa i wszystko razem zmiel w maszynce do mięsa. Powstały farsz dopraw do smaku, dodając połowę parmezanu i połowę natki pietruszki. Farsz dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i majerankiem.

Muszle nadziewane z warzywami - Krok 3

Krok 4

Na kolejnych dwóch łyżkach oliwy, na patelni po smażeniu cebuli, podsmaż szpinak. Gdy zmięknie, wymieszaj go z serem ricottą i żółtkiem jajka. Dopraw do smaku.

Muszle nadziewane z warzywami - Krok 4

Krok 5

W małym rondelku połącz starte pomidory, pozostały czosnek i szklankę wody z Fixem. Wszystko razem zagotuj.

Muszle nadziewane z warzywami - Krok 5

Krok 6

Dno okrągłej formy do tarty wysmaruj pozostałą oliwą. Rozłóż na niej plastry cukinii i połóż warstwę szpinaku z ricottą. Farszem nadziej muszle i ułóż na szpinaku. Pozostały szpinak rozłóż dekoracyjnie po wierzchu zapiekanki. Na szpinaku ułóż muszle z mięsnym farszem. Całość pokryj sosem pomidorowym. Po wierzchu zapiekankę skrop kilkoma łyżkami śmietany i oprósz pozostałym parmezanem. Zapiekankę przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 ⁰C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usuń folię, a zapiekankę piecz jeszcze 3 minut, tak aby ser zapiekł się z wierzchu.

Muszle nadziewane z warzywami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak możesz doprawić szczyptą gałki muszkatowej.

1

Opinie o przepisie

  • Ania

    Ania , 13.08.2025

    Danie zjawiskowe, pyszne, polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muszle nadziewane z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muszle nadziewane z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muszle nadziewane z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muszle nadziewane z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muszle nadziewane z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muszle nadziewane z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muszle nadziewane z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muszle nadziewane z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muszle nadziewane z warzywamiMuszle nadziewane z warzywami

Muszle nadziewane z warzywami – dobrze zapamiętaj tę nazwę. Raz przyrządzone, będą stanowić wspomnienie, które przyprawi cię o szybsze bicie serca, a gdzieś ze środka usłyszysz znajomy dźwięk, jakby delikatne burczenie. To jednoznaczny sygnał – makaronowe muszle ponownie na stół!

Dla kogo? Faszerowane muszle to danie dla prawdziwych estetów. Dla tych, którzy jedzą oczami i smakują różnymi zmysłami. Doskonały kształt makaronu, paleta kolorowych warzyw, intensywny aromat ziół i przypraw – będzie się działo!

Na jaką okazję? Muszle faszerowane z warzywami świetnie sprawdzą się w każdej sytuacji, w której chcemy komuś zaimponować lub się popisać. Alternatywnie – przypodobać lub do czegoś przekonać. To będzie misja zakończona sukcesem!

Dla urozmaicenia: Warzywa, którymi faszerujemy muszle, nie muszą być podane tylko w formie gotowanej czy duszonej. Charakterystycznego smaku dodadzą te grillowane – w szczególności papryka czy cukinia. Wyrafinowany smak!

Czy wiesz, że? Darmowa lekcja włoskiego! Makaron w kształcie muszli to włoskie conchiglie.

Czas przestać nawijać makaron na uszy. Czas gotować muszle nadziewane z warzywami! Smacznego!