Składniki
30 sztuk
1 opakowanie
3 sztuki
1 łyżka
100 gramów
500 gramów
150 gramów
0.5 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
6 łyżek
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na udkach ugotuj rosół lub inną zupę. Ugotowane mięso oddziel od kości. Muszle makaronowe sparz przez 4 minuty w gotującej się wodzie, odcedź, przelej zimną wodą, odstaw na bok.
Krok 2
Cebulę pokrój w kosteczkę. Pomidory pokrój w kostkę, ser, marchew i zetrzyj na tarce i umieść w oddzielnej miseczce. Cukinię pokrój w plastry, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.
Krok 3
Na patelni na dwóch łyżkach oliwy podsmaż cebulę z marchwią i część czosnku. Dodaj je do mięsa i wszystko razem zmiel w maszynce do mięsa. Powstały farsz dopraw do smaku, dodając połowę parmezanu i połowę natki pietruszki. Farsz dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i majerankiem.
Krok 4
Na kolejnych dwóch łyżkach oliwy, na patelni po smażeniu cebuli, podsmaż szpinak. Gdy zmięknie, wymieszaj go z serem ricottą i żółtkiem jajka. Dopraw do smaku.
Krok 5
W małym rondelku połącz starte pomidory, pozostały czosnek i szklankę wody z Fixem. Wszystko razem zagotuj.
Krok 6
Dno okrągłej formy do tarty wysmaruj pozostałą oliwą. Rozłóż na niej plastry cukinii i połóż warstwę szpinaku z ricottą. Farszem nadziej muszle i ułóż na szpinaku. Pozostały szpinak rozłóż dekoracyjnie po wierzchu zapiekanki. Na szpinaku ułóż muszle z mięsnym farszem. Całość pokryj sosem pomidorowym. Po wierzchu zapiekankę skrop kilkoma łyżkami śmietany i oprósz pozostałym parmezanem. Zapiekankę przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 ⁰C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usuń folię, a zapiekankę piecz jeszcze 3 minut, tak aby ser zapiekł się z wierzchu.
Dobra rada:
Szpinak możesz doprawić szczyptą gałki muszkatowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muszle nadziewane z warzywami
Muszle nadziewane z warzywami – dobrze zapamiętaj tę nazwę. Raz przyrządzone, będą stanowić wspomnienie, które przyprawi cię o szybsze bicie serca, a gdzieś ze środka usłyszysz znajomy dźwięk, jakby delikatne burczenie. To jednoznaczny sygnał – makaronowe muszle ponownie na stół!
Dla kogo? Faszerowane muszle to danie dla prawdziwych estetów. Dla tych, którzy jedzą oczami i smakują różnymi zmysłami. Doskonały kształt makaronu, paleta kolorowych warzyw, intensywny aromat ziół i przypraw – będzie się działo!
Na jaką okazję? Muszle faszerowane z warzywami świetnie sprawdzą się w każdej sytuacji, w której chcemy komuś zaimponować lub się popisać. Alternatywnie – przypodobać lub do czegoś przekonać. To będzie misja zakończona sukcesem!
Dla urozmaicenia: Warzywa, którymi faszerujemy muszle, nie muszą być podane tylko w formie gotowanej czy duszonej. Charakterystycznego smaku dodadzą te grillowane – w szczególności papryka czy cukinia. Wyrafinowany smak!
Czy wiesz, że? Darmowa lekcja włoskiego! Makaron w kształcie muszli to włoskie conchiglie.
Czas przestać nawijać makaron na uszy. Czas gotować muszle nadziewane z warzywami! Smacznego!