
Składniki
30 sztuk
1 opakowanie
3 sztuki
1 łyżka
100 gramów
500 gramów
150 gramów
0.5 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
6 łyżek
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na udkach ugotuj rosół lub inną zupę. Ugotowane mięso oddziel od kości. Muszle makaronowe sparz przez 4 minuty w gotującej się wodzie, odcedź, przelej zimną wodą, odstaw na bok.

Krok 2
Cebulę pokrój w kosteczkę. Pomidory pokrój w kostkę, ser, marchew i zetrzyj na tarce i umieść w oddzielnej miseczce. Cukinię pokrój w plastry, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.

Krok 3
Na patelni na dwóch łyżkach oliwy podsmaż cebulę z marchwią i część czosnku. Dodaj je do mięsa i wszystko razem zmiel w maszynce do mięsa. Powstały farsz dopraw do smaku, dodając połowę parmezanu i połowę natki pietruszki. Farsz dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i majerankiem.

Krok 4
Na kolejnych dwóch łyżkach oliwy, na patelni po smażeniu cebuli, podsmaż szpinak. Gdy zmięknie, wymieszaj go z serem ricottą i żółtkiem jajka. Dopraw do smaku.

Krok 5
W małym rondelku połącz starte pomidory, pozostały czosnek i szklankę wody z Fixem. Wszystko razem zagotuj.

Krok 6
Dno okrągłej formy do tarty wysmaruj pozostałą oliwą. Rozłóż na niej plastry cukinii i połóż warstwę szpinaku z ricottą. Farszem nadziej muszle i ułóż na szpinaku. Pozostały szpinak rozłóż dekoracyjnie po wierzchu zapiekanki. Na szpinaku ułóż muszle z mięsnym farszem. Całość pokryj sosem pomidorowym. Po wierzchu zapiekankę skrop kilkoma łyżkami śmietany i oprósz pozostałym parmezanem. Zapiekankę przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 ⁰C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usuń folię, a zapiekankę piecz jeszcze 3 minut, tak aby ser zapiekł się z wierzchu.


Dobra rada:
Szpinak możesz doprawić szczyptą gałki muszkatowej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Muszle nadziewane z warzywami
Muszle nadziewane z warzywami – dobrze zapamiętaj tę nazwę. Raz przyrządzone, będą stanowić wspomnienie, które przyprawi cię o szybsze bicie serca, a gdzieś ze środka usłyszysz znajomy dźwięk, jakby delikatne burczenie. To jednoznaczny sygnał – makaronowe muszle ponownie na stół!
Dla kogo? Faszerowane muszle to danie dla prawdziwych estetów. Dla tych, którzy jedzą oczami i smakują różnymi zmysłami. Doskonały kształt makaronu, paleta kolorowych warzyw, intensywny aromat ziół i przypraw – będzie się działo!
Na jaką okazję? Muszle faszerowane z warzywami świetnie sprawdzą się w każdej sytuacji, w której chcemy komuś zaimponować lub się popisać. Alternatywnie – przypodobać lub do czegoś przekonać. To będzie misja zakończona sukcesem!
Dla urozmaicenia: Warzywa, którymi faszerujemy muszle, nie muszą być podane tylko w formie gotowanej czy duszonej. Charakterystycznego smaku dodadzą te grillowane – w szczególności papryka czy cukinia. Wyrafinowany smak!
Czy wiesz, że? Darmowa lekcja włoskiego! Makaron w kształcie muszli to włoskie conchiglie.
Czas przestać nawijać makaron na uszy. Czas gotować muszle nadziewane z warzywami! Smacznego!